A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes étele. A 18. században terjedt el török hatásra többek közt Magyarországon is. Hagyományosan karácsonyi fogás, de disztnótorok alkalmával is sokszor kerül az asztalra. Készülhet savanyított káposztából, édes káposztából de akár zsenge szőlőlevélből is. A töltelék és az ízesítés is ennek alapján változik. Ebben a receptünkben a a savanyú káposztás változatát mutatjuk be. Alapvető hozzávalók a savanyú káposzta egészben és aprítva is, darált sertéshús, rizs, tojás és ízesítők. a darált húsos tölteléket betekerik a káposztalevelekbe és egy nagy fazékba váltakozva rétegezik az aprított káposztát és a töltelékeket. Füstölt szalonna vagy egyéb füstölt hús is kerülhet bele. Vízzel felöltve lassú tűzön főzzük. Kis adagot nem érdemes készíteni, mivel több napon át fogyasztható, s ráadásul közben egyre jobban összeérnek az ízek. Tejföllel tálalva az igazi.
Elkészítés
A megmosott rizst 1 l forró vízbe tesszük és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve félpuhára főzzük, hideg vízzel jól leöblítjük. Keverjük össze a rizst a hússal, a tojással, köménnyel, reszelt fokhagymával, 1tk fűszerpaprikával és 3 tk Delikáttal.
A káposztalevelek vastag erét vágjuk ki, terítsük ki.
A húsos masszát osszuk el annyi felé, ahány levelünk van, majd tegyünk 1-1 adag tölteléket a levelekre. Összegöngyöljük, majd a két végét begyűrjük. A tölteléket szorosan tekerjük!
A szalonnát vágjuk kockára és kevés zsíron süssük ki a zsírját. Tegyük rá a félkarikára vágott hagymát és pirítsuk meg.
Húzzuk félre a tűzről, szórjuk meg 1 tk fűszerpaprikával.
Tegyük rá az átmosott, jól lecsepegtetett apró káposzta 2/3- át, a babérleveleket.
Tegyük rájuk a töltelékeket, fedjük be a maradék aprókáposztával és öntsük föl annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
Ízesítsük 1tk Delikáttal, pár szem egész borssal. Fedő alatt takaréklángon 1.5 óra alatt főzzük készre.