Skip to content
Receptmuhely Logo

receptműhely.hu

        • Reggeli
        • Ebéd
        • Vacsora
        • Előétel
        • Leves
        • Főétel
        • Desszert
        • Saláta
        • Szószok
        • Ital
        • Húsvét
        • Grill
        • Karácsony
        • Szilveszter
        • Alkalmak
        • Vegetáriánus
        • Vegán
        • Laktóz mentes
        • Glutén mentes
        • Speciális receptek
        • Csirke
        • Sertés
        • Marha
        • Hal
        • Húsos receptek
        • 15 perc és kész
        • Maximum fél óra
        • Nem több 1 óránál
        • Gyors és könnyű receptek
      • Vegetáriánus receptek
      • Receptek
        • Termékek
        • Globus - Mocskosul finom
        • Globus - Mocskosul finom
        • Hellmann's
        • Történetünk
        • Fenntarthatóság
        • Termékek
        • Hellmann's
        • Delikát
        • Leveskockák
        • Csurigtésztás levesek
        • Termékek
        • Delikát
        • Knorr
        • Termékek
        • Küldetésünk
        • Mac'n Cheese az otthonodban
        • Gazdagabb ízvilág a Knorr kockákkal
        • Knorr
  • Cikkek
  • Grillezz!
  • Cikkek
Regisztráció

Töltött káposzta

Töltött káposzta 

	    
              
A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes étele. A 18. században terjedt el török hatásra többek közt Magyarországon is. Hagyományosan karácsonyi fogás, de disztnótorok alkalmával is sokszor kerül az asztalra. Készülhet savanyított káposztából, édes káposztából de akár zsenge szőlőlevélből is. A töltelék és az ízesítés is ennek alapján változik. Ebben a receptünkben a a savanyú káposztás változatát mutatjuk be. Alapvető hozzávalók a savanyú káposzta egészben és aprítva is, darált sertéshús, rizs, tojás és ízesítők. a darált húsos tölteléket betekerik a káposztalevelekbe és egy nagy fazékba váltakozva rétegezik az aprított káposztát és a töltelékeket. Füstölt szalonna vagy egyéb füstölt hús is kerülhet bele. Vízzel felöltve lassú tűzön főzzük. Kis adagot nem érdemes készíteni, mivel több napon át fogyasztható, s ráadásul közben egyre jobban összeérnek az ízek. Tejföllel tálalva az igazi. 
  • 130 perc
  • 6 fő
  • Könnyű 

Hozzávalók

  • 1 kilogramm darált sertéshús
  • 150 gramm rizs
  • 4 teáskanál Delikát
  • 800 gramm savanyú káposzta levél
  • 1 kilogramm savanyú káposzta
  • 3 darab tojás
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 2 darab fokhagyma gerezd
  • 50 gramm füstölt szalonna
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 darab hagyma
  • 3 darab babérlevél
  • 6 darab egész bors

A tálaláshoz

  • tejföl

Elkészítés

  1. A megmosott rizst 1 l forró vízbe tesszük és 10-12 perc alatt, időnként megkeverve félpuhára főzzük, hideg vízzel jól leöblítjük. Keverjük össze a rizst a hússal, a tojással, köménnyel, reszelt fokhagymával, 1tk fűszerpaprikával és 3 tk Delikáttal.

  2. A káposztalevelek vastag erét vágjuk ki, terítsük ki.

  3. A húsos masszát osszuk el annyi felé, ahány levelünk van, majd tegyünk 1-1 adag tölteléket a levelekre. Összegöngyöljük, majd a két végét begyűrjük. A tölteléket szorosan tekerjük!

  4. A szalonnát vágjuk kockára és kevés zsíron süssük ki a zsírját. Tegyük rá a félkarikára vágott hagymát és pirítsuk meg.

  5. Húzzuk félre a tűzről, szórjuk meg 1 tk fűszerpaprikával.

  6. Tegyük rá az átmosott, jól lecsepegtetett apró káposzta 2/3- át, a babérleveleket.

  7. Tegyük rájuk a töltelékeket, fedjük be a maradék aprókáposztával és öntsük föl annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.

  8. Ízesítsük 1tk Delikáttal, pár szem egész borssal. Fedő alatt takaréklángon 1.5 óra alatt főzzük készre.

Hasonló szűrők

  • KÖNNYŰ
  • EBÉD
  • VACSORA
  • KARÁCSONY
  • ÚJÉV
  • TÖLTÖTT KÁPOSZTA
  • HÚSOS ÉTELEK
  • HÚS
  • SZALONNA
  • DISZNÓHÚS
  • ZÖLDSÉGEK
  • MAGYAR
	    
            

Kapcsolódó receptek

  • krafiol leves 55 perc  recipe
    		
    			
                     

    Karfiolleves

    • CookingTime50 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Sonkás-gombás palacsinta 45 perc  recipe
    		
    			
                     

    Sonkás-gombás palacsinta

    • CookingTime15 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Grillezett fogas saláta 30 perc  recipe
    		
    			
                     

    Grillezett fogas saláta

    • CookingTime15 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Sárgarépás, cukkínis spagetti 25 perc  recipe
    		
    			
                     

    Sárgarépás, cukkínis spagetti

    • CookingTime10 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Rakott cukkini 60 perc  recipe
    		
    			
                     

    Rakott cukkini

    • CookingTime40 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Káposztaleves 75 perc  recipe
    		
    			
                     

    Káposztaleves

    • CookingTime30 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

recipe image
  • cookTime

  • servings

    fő

  • difficulty

Inspirációra van szükséged?

Iratkozz fel

Receptek

  • Reggeli
  • Ebéd
  • Vacsora

Jogi tudnivalók

  • Felhasználási feltételek
    (PDF - 266KB)
  • Akadálymentesség
  • Sütikre vonatkozó nyilatkozat
  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Jogi nyilatkozat

Elérhetőség

  • Kapcsolat
  • Oldaltérkép

Kövess minket!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Inspirációra van szükséged?

Iratkozz fel
Unilever logo

© Unilever 2025