A fokhagymakrémlevesről
Kutatások szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, valamint segít megakadályozni a szervezetben a különböző baktérium okozta betegségek kialakulását.
Az influenzaszezon közeledtével érdemes napról napra minél több fokhagymás ételt enni. A fokhagymakrémleves szinte kizárólag pozitív tulajdonságokkaal rendelkezik. Könnyű elkészíteni, rettentő egészséges, nagyon finom. Az ínycsiklandozó fokhagymakrémleves a vasárnapi asztalra is tökéletes választás lehet. Fontos, hogy elkészítéséhez lehetőleg magyar fokhagymát használjunk, hiszen az aromája sokkal erősebb, mint a távoli országokból származó fajtáé. Mindig válasszunk nedvdús fokhagyma gerezdeket.
Ha szeretnénk fokozni a fokhagymakrémleves ízhatását, akkor a tegyünk a levesbe 1-2 gerezddel több fokhagymát. Extra tipp: a levest úgy is elkészíthetjük, hogy a fokhagymát egészben 2/3-1/3 arányban keresztben kettévágjuk, ezek után pedig kevés olajjal meglocsolva és megsózva 170 fokon 25 perc alatt megsütjük. A sült fokhagymákat nyomkodjuk ki a ropogós héjukból és használjuk fel a fokhagymakrémleves elkészítéséhez. Tálaláskor a fokhagymakrémlevest adagonként csészében, mélytányérban, vagy akár cipóban is kínálhatjuk. Ha szeretnénk tartalmasabbá tenni a fokhagymakrémlevesünket, akkor szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, pirított zsemlével, kenyérrel, vagy akár sültszalonnával. Készíthetünk hozzá sajtos mártogatóst is friss bagettel. Szeleteljük fel ferdén a bagetteket, kenjük meg olívaolajjal és tegyünk rá sajtot, majd tegyük be a felmelegített sütőbe néhány percre, amíg a sajt ráolvad a bagettre. A fokhagymakrémlevest díszíthetjük snidlinggel vagy petrezselyemmel.
A hűvösebb őszi, téli napokon kitűnő fogás lesz egy tál meleg fokhagymakrémleves.
Elkészítés
1 ek vajban pirítsuk alacsony lángon a lisztet 3-4 percig. Öntsük fel 1 liter hideg vízzel, kevergetve forraljuk fel.
Adjuk hozzá a fűszereket (babérlevél, kakukkfű, bors, szegfűbors) és alacsony lángon, időnként megkeverve, főzzük 15 percig.
Ezalatt a finomra vágott vöröshagymát pirítsuk halvány sárgára, adjuk hozzá a durvára vágott fokhagymát és pirítsuk alacsony, közepes lángon további 2 percig.
A megpirult hagymákat adjuk az alapléhez.
Ízesítsük két Zöldségleveskockával és alacsony lángon főzzük további 10 percig.
Finom szűrőn szűrjük le, a megfőtt hagymákat törjük át a szűrőn. Forraljuk ki. Húzzuk félre.
A tejszínt keverjük simára a tojássárgákkal.
A tejszínes tojássárgákat adjuk a még forró leveshez. Azonnal tálaljuk, ne melegítsük újra.