Skip to content
Receptmuhely Logo

receptműhely.hu

        • Reggeli
        • Ebéd
        • Vacsora
        • Előétel
        • Leves
        • Főétel
        • Desszert
        • Saláta
        • Szószok
        • Ital
        • Húsvét
        • Grill
        • Karácsony
        • Szilveszter
        • Alkalmak
        • Vegetáriánus
        • Vegán
        • Laktóz mentes
        • Glutén mentes
        • Speciális receptek
        • Csirke
        • Sertés
        • Marha
        • Hal
        • Húsos receptek
        • 15 perc és kész
        • Maximum fél óra
        • Nem több 1 óránál
        • Gyors és könnyű receptek
      • Vegetáriánus receptek
      • Receptek
        • Termékek
        • Globus
        • Globus
        • Hellmann's
        • Történetünk
        • Fenntarthatóság
        • Termékek
        • Hellmann's
        • Delikát
        • Leveskockák
        • Csurigtésztás levesek
        • Termékek
        • Delikát
        • Knorr
        • Termékek
        • Küldetésünk
        • Mac'n Cheese az otthonodban
        • Gazdagabb ízvilág a Knorr kockákkal
        • Knorr
  • Cikkek
  • Cikkek
Regisztráció

Halászlé_Recepedia

Halászlé 

	    
              
"A halászléről



Egyik legismertebb ételünkről van szó. Ki ne járt volna életében halászlé fesztiválon? Ki ne hallott volna a szegedi vagy a bajai halászléről? Az utóbbi 2015. októbere óta gazdagítja a hungarikumok listáját.

A halászlé leggyakrabban pontyból vagy harcsából készül. Számtalan recept ismeretes, erre a levesre is kiválóan illik a mondás, „ahány ház, annyi szokás”. Eltérő a vélekedés arról is, hogy passzírozott legyen-e a halászlé vagy sem. Abban azonban talán mindenki egyetért, hogy a halászlé bográcsban elkészítve az igazi. Ha van rá lehetőségünk, főzzük megszabad tűzön. Teljesen más hangulata lesz az ételnek. Egy nyári főzőcskézés során akár nagyobb adagot is elkészíthetünk belőle. Az elkészült halászlé alapot akár le is fagyaszthatjuk. Az őszi, téli időszakban elég, ha előkapjuk és friss hallal egészítjük ki a levest.

Bár azt nem állíthatjuk, hogy a halászlé egyszerűen elkészíthető, a mennyei végeredményért érdemes „megszenvedni”, egy kicsit többet pepecselni vele.

Mikor fogyasztunk általában halászlevet? A nyári időszak, a szabadtéri események mellett kiemelkedő helyet foglal el a karácsony. Miért is hagynánk ki ezt a remek tradíciót?

Ha halászléről beszélünk, fontos szót ejteni még egy nagyon fontos hozzávalóról, a csípös paprikáról. A tökéletes forrón gőzölgő halászlé már önmagában is kellően csípős, de tálaláskor kínálhatunk még hozzá egy kis tálkában cseresznyepaprikát. Lehetőleg piacról, a kertből szerezzük be! Kínáljunk a leveshez egy pohár kellemes fehérbort!" 
  • 140 perc
  • 6 fő
  • Nehéz 

Hozzávalók

  • 20 dekagramm vöröshagyma
  • 3 dekagramm fűszer paprika
  • 1 kilogramm ponty
  • 3 darab Knorr Halászlékocka

Elkészítés

  1. Ha sikerül külön vásárolnunk halcsontot és pontyfilét könnyebb lesz az előkészítés, mivel ezeket csak jól meg kell mosnunk. Ha egész, élőhalat vásároltunk kicsit nehezebb dolgunk lesz. A halat, kétoldalt a kopoltyúkba benyúlva stabilan megfogjuk, majd a fejére mért erős ütéssel kábítjuk, amit szükség szerint megismétlünk. Ezután egy kaparókéssel, a pikkelyek fedésével ellentétes irányú kaparó mozdulatokkal eltávolítjuk a pikkelyeket. A kloáka nyílástól a fej irányában sekély vágással felhasítjuk a hasat, majd a kézzel kivesszük a beleket. Ha szeretjük, válasszuk ki belőle az ikrát vagy haltejet, jól mossuk át és tegyük félre. A kibelezett halat jól mossuk át. Vágjuk le a fejét, távolítsuk el a kopoltyúlemezeket, szemeket és a "keserűfogat", amit a gerinchez közel a fej végén találunk. A fejet is jól mossuk át. Ennél a fázisnál választhatunk, hogy filézett halászlét vagy patkós halászlét szeretnénk készíteni. A haltörzset szárazra töröljük és a gerinc mentén a csontra fektetett éles késsel lefejthetjük a halhúst (filézés), vagy a gerincre merőlegesen 1,5-2 cm vastag patkókat vághatunk. A patkókról vagy filékről vágjuk le az uszonyokat.

  2. A halfejeket, uszonyokat, esetleg a sikeres filézés után a gerinccsontot, szeletelt vöröshagymával, a csont mennyiségéhez viszonyított három - három és félszeres mennyiségű hideg vízben, egy-két teáskanál sóval, feltesszük főni.

  3. Amíg felforr, a filéket beirdalhatjuk, azaz bőrrel lefelé egy deszkára fektetjük a filét és sűrűn, 1-2 mmenként bevagdossuk, úgy hogy a bőrt ne vágjuk át. Ezáltal az összes Y szálkát apró darabkákra vágjuk, így evés során nem fogjuk érzékelni. Az irdalt filét ízlés szerint kockára vagy csíkokra vághatjuk. A darabolt filét vagy patkókat besózzuk (kg-ként kb. 25 g sóval), majd folpackkal lefedve hűtőben tároljuk. A belsőségeket is hűtőben, lefedve tároljuk, de ezeket nem kell sózni. A közben felforrt alapléről szűrőkanállal vagy egy kis teaszűrővel szedjük le a keletkezett habot (ez a hab a csontokból és húsból kicsapodó fehérje).

  4. Az alaplevet lassú forralással főzzük 1 órán keresztül, míg a csontokról szépen leválnak a húsrészek.

  5. Az elkészült alaplevet leszűrjük, ízlés szerint passzírozhatjuk is, hogy még sűrűbb legyen. Kicsit hűlni hagyjuk, hogy a zsiradék feljöjjön a tetejére, majd erre szórjuk rá az őrölt csemege fűszerpaprikát. Akik erősen szeretik szórhatnak rá kevés csípős fűszerpaprikát is. Adjunk hozzá 3-4 Knorr Halászlékockát, hogy az ízek még teltebbek, intenzívebbek legyenek és forraljuk fel.

  6. A forrásban lévő alapléhez adjuk a besózott halpatkókat vagy darabolt filét és a belsőségeket. Újraforrástól számított 6-8 percig főzzük. Kóstoljuk meg a levet, szükség szerint ízesítsük sóval vagy 1-2 halászlékockával.

  7. Tálaljuk friss fehér kenyérrel, kínáljunk mellé hegyes erős zöld vagy darált csípős paprikát. 1 adag javaslatunk szerint kb fél liter hallé kb 15 dkg főtt halhússal.

Hozzávalók

Hasonló szűrők

  • NEHÉZ
  • EBÉD
  • VACSORA
  • HALÁSZLÉ
  • LEVES
  • HAL
  • MAGYAR
	    
            

Kapcsolódó receptek

  • Grillezett tengeri durbincs chilis-zöldséges salsával 40 perc  recipe
    		
    			
                     

    Grillezett tengeri durbincs chilis-zöldséges salsával

    Knorr Logo
    • CookingTime10 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Közepes

  • Serpenyőben sült tőkehal aszalt paradicsommal, bazsalikommal és zöldbors mártással. 40 perc  recipe
    		
    			
                     

    Serpenyőben sült tőkehal aszalt paradicsommal, bazsalikommal és zöldbors mártással

    Knorr Logo
    • CookingTime10 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Fogasfilé zöldsalátával 25 perc  recipe
    		
    			
                     

    Fogasfilé zöldsalátával

    Knorr Logo
    • CookingTime10 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Lazacos tészta sajtszósszal és spenóttal 30 perc  recipe
    		
    			
                     

    Lazacos tészta sajtszósszal és spenóttal

    Knorr Logo
    • CookingTime20 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Ponty halászlé 30 perc  recipe
    		
    			
                     

    Ponty halászlé

    Knorr Logo
    • CookingTime20 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Pontykocsonya 60 perc  recipe
    		
    			
                     

    Pontykocsonya

    Knorr Logo
    • CookingTime40 perc

    • Servings 6

      fő

    • Difficulty Közepes

recipe image
  • cookTime

  • servings

    fő

  • difficulty

Inspirációra van szükséged?

Iratkozz fel

Receptek

  • Reggeli
  • Ebéd
  • Vacsora

Jogi tudnivalók

  • Felhasználási feltételek
    (PDF - 266KB)
  • Akadálymentesség
  • Sütikre vonatkozó nyilatkozat
  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Jogi nyilatkozat

Elérhetőség

  • Kapcsolat
  • Oldaltérkép

Kövess minket!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Inspirációra van szükséged?

Iratkozz fel
Unilever logo

© Unilever 2025