Ismerd meg népszerű vadkacsasült birsalmás lilakáposztával receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a vadkacsasült birsalmás lilakáposztával recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
55 perc
4 fő
Közepes
Hozzávalók
2 dl víz
1 darab vöröshagyma
2 evőkanál cukor
1 teáskanál köménymag
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál kacsazsír
1 darab lilakáposzta
1 darab birsalma
1 evőkanál durva tengeri só
2 darab vadkacsa
2 evőkanál KNORR 100% Természetes Fűszerkeverék 35g Sült csirke
Elkészítés
Amennyiben szükséges, tisztogassuk meg a vadkacsákat. A mellüknél kicsit vagdossuk be a bőrt. Jól dörzsöljük körbe őket a durva sóval és a fűszerkeverékkel. Hagyjuk így állni őket kb. 15 percig.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kacsákat kenjük meg egy kis kacsazsírral, majd helyezzük őket a sütőrácsra. Tegyünk a rács alá egy tepsit, amit sütőpapírral kibéleltünk. Erre fog csöpögni a kisülő zsír, így nem fog égni. Süssük őket így 15 percig, majd vegyük le a hőt 200 fokra és süssük további 20-25 percet. Majd a sütőből kivéve pihentessük őket egy rácson 15 percig, a kicsöpögő szaftot egy tányéron fogjuk fel. (Ha kisebb kacsáink vannak, kevesebb idő is elég, a nagyobbakra szánjunk valamivel több időt. A vadkacsát nem szabad túlsütni, mert kiszáradnak és "májízűek" lesznek. Ennyi idő alatt a hús tökéletesen átsül és finom puha marad, ellentétben a túlsült vadkacsával.)
Ezalatt elkészíthetjük a lilakáposztát. Vágjuk a káposztát vékony csíkokra. Egy evőkanál kacsazsíron karamellizáljuk a cukrot, majd adjuk hozzá a kockára vágott hagymát. Pirítsuk rövid ideig.
Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk meg és keverjük jól el. Öntsünk hozzá egy kis vizet és locsoljuk meg a balzsamecettel. Pároljuk lassú tűzön, lefedve kb. 30 percig.
Közben a birsalmát tisztítsuk meg (nem kell meghámozni) és vágjuk vékony cikkekre. A magot vágjuk ki. Csöpögtessünk rájuk citromlevet, hogy ne barnuljanak meg. Fél óra múlva adjuk a káposztához, pároljuk így együtt őket további 10 percet. Így a birsalma szeletek is megpuhulnak, de nem esnek szét.
A vadkacsákat vágjuk hosszában ketté, és tálaljuk a birsalmás káposztával, krumplipürével és a szaftból készült mártással.
Elkészítés
Amennyiben szükséges, tisztogassuk meg a vadkacsákat. A mellüknél kicsit vagdossuk be a bőrt. Jól dörzsöljük körbe őket a durva sóval és a fűszerkeverékkel. Hagyjuk így állni őket kb. 15 percig.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kacsákat kenjük meg egy kis kacsazsírral, majd helyezzük őket a sütőrácsra. Tegyünk a rács alá egy tepsit, amit sütőpapírral kibéleltünk. Erre fog csöpögni a kisülő zsír, így nem fog égni. Süssük őket így 15 percig, majd vegyük le a hőt 200 fokra és süssük további 20-25 percet. Majd a sütőből kivéve pihentessük őket egy rácson 15 percig, a kicsöpögő szaftot egy tányéron fogjuk fel. (Ha kisebb kacsáink vannak, kevesebb idő is elég, a nagyobbakra szánjunk valamivel több időt. A vadkacsát nem szabad túlsütni, mert kiszáradnak és "májízűek" lesznek. Ennyi idő alatt a hús tökéletesen átsül és finom puha marad, ellentétben a túlsült vadkacsával.)
Ezalatt elkészíthetjük a lilakáposztát. Vágjuk a káposztát vékony csíkokra. Egy evőkanál kacsazsíron karamellizáljuk a cukrot, majd adjuk hozzá a kockára vágott hagymát. Pirítsuk rövid ideig.
Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk meg és keverjük jól el. Öntsünk hozzá egy kis vizet és locsoljuk meg a balzsamecettel. Pároljuk lassú tűzön, lefedve kb. 30 percig.
Közben a birsalmát tisztítsuk meg (nem kell meghámozni) és vágjuk vékony cikkekre. A magot vágjuk ki. Csöpögtessünk rájuk citromlevet, hogy ne barnuljanak meg. Fél óra múlva adjuk a káposztához, pároljuk így együtt őket további 10 percet. Így a birsalma szeletek is megpuhulnak, de nem esnek szét.
A vadkacsákat vágjuk hosszában ketté, és tálaljuk a birsalmás káposztával, krumplipürével és a szaftból készült mártással.