Ismerd meg népszerű rakott padlizsán receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a rakott padlizsán recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
60 perc
5 fő
Könnyű
Hozzávalók
4 darab közepes padlizsán
5 evőkanál olívaolaj
50 dekagramm darálthús
1 csomag Knorr Bolognai spagetti alap XXL
1 doboz kockázott paradicsom konzerv
2 dl száraz vörösbor
1 darab 6-7 cm-es egész fahéj
5 dl tej
10 dekagramm Rama Vajas Íz
10 dekagramm liszt
2 csipetnyi őrölt szerecsendió
2 darab tojássárgája
15 dekagramm juh vagy kecskesajt
Elkészítés
A megmosott padlizsánt vágjuk 1 cm vastag szeletekre, enyhén sózzuk és tegyük félre 10-15 percre.
2 evőkanál olivaolajban pirítsuk meg a darált húst, ízesítsük 1-2 csipet sóval. Adjuk hozzá a vörösbort és közepes lángon addig pároljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, a dobozt öblítsük ki fél deci vízzel, ezt is öntsük hozzá. Keverjük hozzá az XXL Knorr Bolognai alapot, adjuk hozzá a fahéjat. Félig lefedve, időnként megkeverve pároljuk 10 percig.
A besózott padlizsánszeleteket papírtörlőn szárítsuk meg, enyhén nyomkodjuk is meg, hogy a nagyja folyadék kijöjjön belőle. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olivaolajat és süssük meg a padlizsánszeleteket, oldalanként 2-2 percig. Szükség szerint az olivaolajat pótoljuk. A megsült szeleteket tegyük papírtörlőre.
Egy lábosban olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Kevergetés közben öntsük hozzá lassan, de folyamatosan az 5 dl meleg tejet. Továbbra is folyamatosan kevergetve alacsony közepes lángon forraljuk 3-5 percig. Húzzuk félre, ízesítsük 1 csapott tk sóval, fűszerezzük szerecsendióval, morzsoljuk bele a kecskesajtot, keverjük el, majd keverjük hozzá a tojássárgákat.
Egy hőálló tál aljába tegyünk egy réteg sült padlizsánt. Terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék padlizsán szeletekkel. Simítsuk rá a sajtos besamel mártást.
Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
Elkészítés
A megmosott padlizsánt vágjuk 1 cm vastag szeletekre, enyhén sózzuk és tegyük félre 10-15 percre.
2 evőkanál olivaolajban pirítsuk meg a darált húst, ízesítsük 1-2 csipet sóval. Adjuk hozzá a vörösbort és közepes lángon addig pároljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, a dobozt öblítsük ki fél deci vízzel, ezt is öntsük hozzá. Keverjük hozzá az XXL Knorr Bolognai alapot, adjuk hozzá a fahéjat. Félig lefedve, időnként megkeverve pároljuk 10 percig.
A besózott padlizsánszeleteket papírtörlőn szárítsuk meg, enyhén nyomkodjuk is meg, hogy a nagyja folyadék kijöjjön belőle. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olivaolajat és süssük meg a padlizsánszeleteket, oldalanként 2-2 percig. Szükség szerint az olivaolajat pótoljuk. A megsült szeleteket tegyük papírtörlőre.
Egy lábosban olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Kevergetés közben öntsük hozzá lassan, de folyamatosan az 5 dl meleg tejet. Továbbra is folyamatosan kevergetve alacsony közepes lángon forraljuk 3-5 percig. Húzzuk félre, ízesítsük 1 csapott tk sóval, fűszerezzük szerecsendióval, morzsoljuk bele a kecskesajtot, keverjük el, majd keverjük hozzá a tojássárgákat.
Egy hőálló tál aljába tegyünk egy réteg sült padlizsánt. Terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék padlizsán szeletekkel. Simítsuk rá a sajtos besamel mártást.
Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
Tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.