Ismerd meg népszerű moussaka (görög rakott padlizsán) receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a moussaka (görög rakott padlizsán) recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
90 perc
5 fő
Könnyű
Hozzávalók
4 darab közepes padlizsán
7 evőkanál olívaolaj
50 dekagramm darált bárány vagy marhahús
2 darab közepes vöröshagyma
2 darab fokhagymagerezd
1 doboz kockázott paradicsom konzerv
1 teáskanál cukor
2 dl száraz vörösbor
2 darab Knorr Erőleveskocka
1 teáskanál őrölt feketebors
1 darab babérlevél
1 teáskanál oregánó
1 darab 6-7 cm-es egész fahéj
5 dl tej
10 dekagramm Rama Vajas Íz
10 dekagramm liszt
2 csipetnyi őrölt szerecsendió
2 darab tojássárgája
10 dekagramm Kefalotyri sajt vagy kecske sajt
Elkészítés
A megmosott, padlizsánt vágjuk 1 cm vastag szeletekre, enyhén sózzuk és tegyük félre 10-15 percre.
A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk, aprítsuk.
3 evőkanál olivaolajban pirítsuk a vöröshagymát világos sárgára, adjuk hozzá a fokhagymát, darált húst, morzsoljuk hozzá a leveskockákat. Kevergetve pirítsuk-pároljuk, amíg saját levét el nem fövi. Adjuk hozzá a vörösbort és közepes lángon addig pároljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, az oreganot, a fahéjat és a babérlevelet, cukrot és az őrölt borsot. Félig lefedve, időnként megkeverve pároljuk 30 percig. A végén a fahéjat és a babérlevelet vegyük ki.
A besózott padlizsánszeleteket papírtörlőn szárítsuk meg, enyhén nyomkodjuk is meg, hogy a nagyja folyadék kijöjjön belőle. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olivaolajat és süssük meg a padlizsánszeleteket, oldalanként 2-2 percig. Szükség szerint az olajat pótoljuk. A megsült padlizsánt tegyük papírtörlőre.
Egy lábosban olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Kevergetés közben öntsük hozzá lassan, de folyamatosan az 5 dl meleg tejet. Továbbra is folyamatosan kevergetve alacsony közepes lángon forraljuk 3 percig. Húzzuk félre, ízesítsük 1 csapott tk sóval, fűszerezzük szerecsendióval, morzsoljuk bele a kecskesajtot, keverjük el, majd keverjük hozzá a tojássárgákat.
Egy hőálló tál aljába tegyünk egy réteg sült padlizsánt. Terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék padlizsán szeletekkel. Simítsuk rá a sajtos besamel mártást.
Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
A megsült moussaka-t tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.
Elkészítés
A megmosott, padlizsánt vágjuk 1 cm vastag szeletekre, enyhén sózzuk és tegyük félre 10-15 percre.
A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk, aprítsuk.
3 evőkanál olivaolajban pirítsuk a vöröshagymát világos sárgára, adjuk hozzá a fokhagymát, darált húst, morzsoljuk hozzá a leveskockákat. Kevergetve pirítsuk-pároljuk, amíg saját levét el nem fövi. Adjuk hozzá a vörösbort és közepes lángon addig pároljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
Adjuk hozzá a paradicsom konzervet, az oreganot, a fahéjat és a babérlevelet, cukrot és az őrölt borsot. Félig lefedve, időnként megkeverve pároljuk 30 percig. A végén a fahéjat és a babérlevelet vegyük ki.
A besózott padlizsánszeleteket papírtörlőn szárítsuk meg, enyhén nyomkodjuk is meg, hogy a nagyja folyadék kijöjjön belőle. Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanál olivaolajat és süssük meg a padlizsánszeleteket, oldalanként 2-2 percig. Szükség szerint az olajat pótoljuk. A megsült padlizsánt tegyük papírtörlőre.
Egy lábosban olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsuk 3-4 percig. Kevergetés közben öntsük hozzá lassan, de folyamatosan az 5 dl meleg tejet. Továbbra is folyamatosan kevergetve alacsony közepes lángon forraljuk 3 percig. Húzzuk félre, ízesítsük 1 csapott tk sóval, fűszerezzük szerecsendióval, morzsoljuk bele a kecskesajtot, keverjük el, majd keverjük hozzá a tojássárgákat.
Egy hőálló tál aljába tegyünk egy réteg sült padlizsánt. Terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék padlizsán szeletekkel. Simítsuk rá a sajtos besamel mártást.
Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
A megsült moussaka-t tálalás előtt pihentessük 5-10 percig.