Gundel Károly írása alapján: „A babgulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel kockára vágott burgonyával és csipetkével.” Ezalapján a babgulyásról sokan azt gondolhatják, hogy egyszerű elkészíteni, pedig kimondottan idő- és munkaigényes egytálétel. De a jó hír az, hogy ha minden hozzávalót előkészítünk a babgulyásunkhoz, már csak megfelelő sorrendben kell berakosgatnunk őket a lábosba, vagy bográcsba. Lábosban akkor érdemes elkészíteni, ha csak a szűk családnak főzünk ebédet, de nagyobb társaságokhoz mindenképpen vegyük elő a bográcsot. Igazi laktató, tápláló étel a babgulyás, egyetlen fogásként is tálalhatjuk. A babgulyás elkészítésének rengeteg módja létezik. Vannak, akik tarka, mások szárazbabbal szeretik jobban elkészíteni. Ami mindenképpen fontos, hogy a babot egy nappal a babgulyás megfőzése előtt be kell áztatni, hogy megpuhuljon. A legjobb, ha a főzés előtt egy egész éjszakára beáztatjuk. A babgulyásba belekerülő húst is ki kell választanunk. Egyesek marhalábszárral szeretik elkészíteni, míg mások csülköt tesznek a babgulyásba. Szalonnát mindkettő mellé adhatunk, garantáltan feldobja az ízeket. Ha szeretnénk, akár vörösborral is megbolondíthatjuk a babgulyásunkat. Ha igazán páratlan ízélményre vágyunk, a csipetkét is készítsük el mi magunk a babgulyáshoz. Nem kell hozzá más, csak tojás és rétesliszt. Sok alapanyagot kell beszereznünk hozzá, de higgyük el, hogy megéri, a várt hatás nem marad el. Garantáltan nagy sikere lesz a család körében, de akár vendégváróként is elkészíthetjük.
Elkészítés
A babot előző este, de minimum 2-3 órára langyos vízbe áztassuk be. A szalonnát vágjuk kis kockákra, és lassú tűzön süssük ki az olajban. Közben vágjuk finomra a vöröshagymát, kockázzuk fel a marhahúst kisebb kb. 1.5x1.5 cm-s darabokra. A kisült szalonnához adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk aranybarnára.
Dobjuk hozzá a marhahúst, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, ízesítsük 1 csapott ek Delikáttal és pirítsuk, majd időnként megkeverve pároljuk saját levében. Eközben tegyük fel a babot főni 1.5 liter vízben, ha felforrt adjunk hozzá 2 db Knorr Marhahús Leveskockát és a babérleveleket, közepes lángon, időnként megkeverve, főzzük 30-40 percig.
A marhahúst pirítsuk vissza zsírjára, a tűzről félrehúzva szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük el, öntsük fel 1 liter hideg vízzel és főzzük további 40 percig. Ezalatt hámozzuk meg a zöldségeket és a krumplit, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A paprikát és paradicsomot vágjuk egészen apróra, a petrezselyem zöldet finomra.
Ha a marhahús kb. 3/4 puha - már el tudjuk rágni, de még nem az igazi - adjuk hozzá a zöldségeket, öntsük hozzá a félpuha babot levével együtt, forraljuk össze, adjunk hozzá 1 db Knorr Marhahús Leveskockát, öntsük fel annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira elfedje. Főzzük 15 percig, adjuk hozzá a krumplit és az apró kockára vágott paprikát, paradicsomot, majd főzzük további 10-15 percig, amíg minden megpuhul benne.Kóstoljuk meg, szükség szerint utóízesítsünk sóval, borssal, Delikáttal. Szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel. Kínáljunk mellé csípős paprikát, tejfölt, friss kenyeret.