Skip to content
Receptmuhely Logo

receptműhely.hu

        • Reggeli
        • Ebéd
        • Vacsora
        • Előétel
        • Leves
        • Főétel
        • Desszert
        • Saláta
        • Szószok
        • Ital
        • Húsvét
        • Grill
        • Karácsony
        • Szilveszter
        • Alkalmak
        • Vegetáriánus
        • Vegán
        • Laktóz mentes
        • Glutén mentes
        • Speciális receptek
        • Csirke
        • Sertés
        • Marha
        • Hal
        • Húsos receptek
        • 15 perc és kész
        • Maximum fél óra
        • Nem több 1 óránál
        • Gyors és könnyű receptek
      • Vegetáriánus receptek
      • Receptek
        • Termékek
        • Globus - Mocskosul finom
        • Globus - Mocskosul finom
        • Hellmann's
        • Történetünk
        • Fenntarthatóság
        • Termékek
        • Hellmann's
        • Delikát
        • Leveskockák
        • Csurigtésztás levesek
        • Termékek
        • Delikát
        • Knorr
        • Termékek
        • Küldetésünk
        • Mac'n Cheese az otthonodban
        • Gazdagabb ízvilág a Knorr kockákkal
        • Knorr
  • Cikkek
  • Grillezz!
  • Cikkek
Regisztráció

Babgulyás

Babgulyás 

	    
              
Gundel Károly írása alapján: „A babgulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel kockára vágott burgonyával és csipetkével.” Ezalapján a babgulyásról sokan azt gondolhatják, hogy egyszerű elkészíteni, pedig kimondottan idő- és munkaigényes egytálétel. De a jó hír az, hogy ha minden hozzávalót előkészítünk a babgulyásunkhoz, már csak megfelelő sorrendben kell berakosgatnunk őket a lábosba, vagy bográcsba. Lábosban akkor érdemes elkészíteni, ha csak a szűk családnak főzünk ebédet, de nagyobb társaságokhoz mindenképpen vegyük elő a bográcsot. Igazi laktató, tápláló étel a babgulyás, egyetlen fogásként is tálalhatjuk. A babgulyás elkészítésének rengeteg módja létezik. Vannak, akik tarka, mások szárazbabbal szeretik jobban elkészíteni. Ami mindenképpen fontos, hogy a babot egy nappal a babgulyás megfőzése előtt be kell áztatni, hogy megpuhuljon. A legjobb, ha a főzés előtt egy egész éjszakára beáztatjuk. A babgulyásba belekerülő húst is ki kell választanunk. Egyesek marhalábszárral szeretik elkészíteni, míg mások csülköt tesznek a babgulyásba. Szalonnát mindkettő mellé adhatunk, garantáltan feldobja az ízeket. Ha szeretnénk, akár vörösborral is megbolondíthatjuk a babgulyásunkat. Ha igazán páratlan ízélményre vágyunk, a csipetkét is készítsük el mi magunk a babgulyáshoz. Nem kell hozzá más, csak tojás és rétesliszt. Sok alapanyagot kell beszereznünk hozzá, de higgyük el, hogy megéri, a várt hatás nem marad el. Garantáltan nagy sikere lesz a család körében, de akár vendégváróként is elkészíthetjük. 
  • 90 perc
  • 6 fő
  • Könnyű 

Hozzávalók

  • 80 dekagramm marha lábszár
  • 30 dekagramm tarkabab
  • 5 dekagramm füstölt szalonna
  • 3 darab Knorr Marhahúsleves-kocka
  • 4 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 darab vöröshagyma
  • 5 darab fokhagymagerezd
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál Delikát ételízesítő
  • 2 evőkanál őrölt édes paprika
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab zeller
  • 50 dekagramm burgonya
  • 1 darab tv paprika
  • 1 darab érett paradicsom
  • 3 darab babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1. A babot előző este, de minimum 2-3 órára langyos vízbe áztassuk be. A szalonnát vágjuk kis kockákra, és lassú tűzön süssük ki az olajban. Közben vágjuk finomra a vöröshagymát, kockázzuk fel a marhahúst kisebb kb. 1.5x1.5 cm-s darabokra. A kisült szalonnához adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk aranybarnára.

  2. Dobjuk hozzá a marhahúst, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, ízesítsük 1 csapott ek Delikáttal és pirítsuk, majd időnként megkeverve pároljuk saját levében. Eközben tegyük fel a babot főni 1.5 liter vízben, ha felforrt adjunk hozzá 2 db Knorr Marhahús Leveskockát és a babérleveleket, közepes lángon, időnként megkeverve, főzzük 30-40 percig.

  3. A marhahúst pirítsuk vissza zsírjára, a tűzről félrehúzva szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük el, öntsük fel 1 liter hideg vízzel és főzzük további 40 percig. Ezalatt hámozzuk meg a zöldségeket és a krumplit, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A paprikát és paradicsomot vágjuk egészen apróra, a petrezselyem zöldet finomra.

  4. Ha a marhahús kb. 3/4 puha - már el tudjuk rágni, de még nem az igazi - adjuk hozzá a zöldségeket, öntsük hozzá a félpuha babot levével együtt, forraljuk össze, adjunk hozzá 1 db Knorr Marhahús Leveskockát, öntsük fel annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira elfedje. Főzzük 15 percig, adjuk hozzá a krumplit és az apró kockára vágott paprikát, paradicsomot, majd főzzük további 10-15 percig, amíg minden megpuhul benne.Kóstoljuk meg, szükség szerint utóízesítsünk sóval, borssal, Delikáttal. Szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel. Kínáljunk mellé csípős paprikát, tejfölt, friss kenyeret.

Hasonló szűrők

  • KÖNNYŰ
  • EBÉD
  • VACSORA
  • BABGULYÁS
  • LEVES
  • BABOK
  • MARHA
  • EURÓPAI
	    
            

Kapcsolódó receptek

  • Pikáns hátszíntekercsek 60 perc  recipe
    		
    			
                     

    Pikáns hátszíntekercsek

    Knorr Logo
    • CookingTime20 perc

    • Servings 6

      fő

    • Difficulty Közepes

  • Toszkán fehérbab leves 50 perc  recipe
    		
    			
                     

    Toszkán fehérbab leves

    Knorr Logo
    • CookingTime20 perc

    • Servings 8

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Burritos 40 perc  recipe
    		
    			
                     

    Burritos

    Knorr Logo
    • CookingTime20 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Grillezett steak saláta pirítóssal 45 perc  recipe
    		
    			
                     

    Grillezett steak saláta pirítóssal

    Knorr Logo
    • CookingTime10 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Hajdinás, marhahúsos palacsinta 45 perc  recipe
    		
    			
                     

    Hajdinás, marhahúsos palacsinta

    Knorr Logo
    • CookingTime20 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

  • Chili con carne tortillában 45 perc  recipe
    		
    			
                     

    Chili con carne tortillában

    Knorr Logo
    • CookingTime20 perc

    • Servings 4

      fő

    • Difficulty Könnyű

recipe image
  • cookTime

  • servings

    fő

  • difficulty

Inspirációra van szükséged?

Iratkozz fel

Receptek

  • Reggeli
  • Ebéd
  • Vacsora

Jogi tudnivalók

  • Felhasználási feltételek
    (PDF - 266KB)
  • Akadálymentesség
  • Sütikre vonatkozó nyilatkozat
  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Jogi nyilatkozat

Elérhetőség

  • Kapcsolat
  • Oldaltérkép

Kövess minket!

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Inspirációra van szükséged?

Iratkozz fel
Unilever logo

© Unilever 2025