Töltött káposzta
A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes étele. A 18. században terjedt el török hatásra többek közt Magyarországon is. Hagyományosan karácsonyi fogás, de disztnótorok alkalmával is sokszor kerül az asztalra. Készülhet savanyított káposztából, édes káposztából de akár zsenge szőlőlevélből is. A töltelék és az ízesítés is ennek alapján változik. Ebben a receptünkben a a savanyú káposztás változatát mutatjuk be. Alapvető hozzávalók a savanyú káposzta egészben és aprítva is, darált sertéshús, rizs, tojás és ízesítők. a darált húsos tölteléket betekerik a káposztalevelekbe és egy nagy fazékba váltakozva rétegezik az aprított káposztát és a töltelékeket. Füstölt szalonna vagy egyéb füstölt hús is kerülhet bele. Vízzel felöltve lassú tűzön főzzük. Kis adagot nem érdemes készíteni, mivel több napon át fogyasztható, s ráadásul közben egyre jobban összeérnek az ízek. Tejföllel tálalva az igazi.
Hozzávalók
- Hozzávalók
- 1 kilogramm darált sertéshús
- 15 dekagramm rizs
- 4 teáskanál Delikát ételízesítő
- 80 dekagramm savanyú káposzta levél
- 1 kilogramm savanyú káposzta
- 3 darab Tojás
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 2 darab fokhagyma gerezd
- 5 dekagramm füstölt szalonna
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 darab Hagyma
- 3 darab babérlevél
- 6 darab egész bors
- A tálaláshoz
- 0 darab tejföl
Elkészítési mód
Heti étrend
Mostantól nem kell azon törd a fejed, hogy mi legyen a heti étrended. Mesélj kicsit magadról és készítek egy személyre szabott étrendet