Ismerd meg népszerű karácsonyi pulyka töltelékkel receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a karácsonyi pulyka töltelékkel recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
180 perc
8 fő
Könnyű
Hozzávalók
1 darab pulyka (5-6 kg)
100 gramm margarin
darab frissen őrölt bors
Töltelék
1 darab zellerszár
2 darab alma
1 darab Hagyma
100 gramm dióbél
2 evőkanál petrezselyem zöld
1 evőkanál friss kakukkfű
600 gramm fehér kenyér
1 darab Knorr Házias Tyúkhús Levesalap
Elkészítés
A pulykát vegyük ki a hűtőből 2 órával a sütőbe helyezés előtt, hogy elérje belül is a szobahőmérsékletet. Kenjük be teljesen a pulykát a puha margarinnal. Erősen sózzuk meg. Melegítsük elő a sütőt a 220°C-ra. Helyezzük a pulykát egy vékony tepsire és csúsztassuk be a sütőbe. Süssük így 20 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 175°C-ra. A sütési idővel úgy számoljunk, hogy kilónként 30-35 perc legyen. Ha túl hamar pirulna, fedjük le alufóliával a pulykát. Tűpróbával ellenőrizzük a hús készültségét. Ha van maghőmérőnk, akkor a comb belsejét nézzük, az 78°C-os legyen.
Ezalatt készítsük el a tölteléket. Kockázzuk fel a kenyeret, vágjuk finomra a hagymát, kockázzuk fel az almát és a zellert. Pirítsuk puhára a hagymát 2 evőkanál margarinon. Adjuk hozzá az almát és a zellerszárat, folytassuk a párolást 5-7 percig. Adjuk hozzá a finomra vágott zöldfűszereket és a dióbelet. Keverjük össze a kenyérrel és a 3 dl vízben feloldott leveskockával. Jól dolgozzuk össze. Ha szükséges, adhatunk hozzá még vizet. Helyezzük a tölteléket egy margarinnal kikent sütőtálba. A tetejére rakjunk kis kockákra szedett margarint, majd süssük a sütőben 45 percig.
Vegyük a ki a pulykát a sütőből. Fedjük le fóliával a pulykát és hagyjuk pihenni 20-25 percig, mielőtt felszeletelnénk. Készítsünk szaftot a Knorr levesalapból és a tepsiben összegyűlt húsléből. Tálaljuk a hússzafttal és a töltelékkel.
Tipp: Öntsünk egy kis narancslét a serpenyőbe. Tartsuk a pulykát a hűtőben lefedés nélkül, így ropogósabb lesz a bőre. A töltelékbe tehetünk még répát és babérlevelet, hogy még zamatosabb legyen.
Elkészítés
A pulykát vegyük ki a hűtőből 2 órával a sütőbe helyezés előtt, hogy elérje belül is a szobahőmérsékletet. Kenjük be teljesen a pulykát a puha margarinnal. Erősen sózzuk meg. Melegítsük elő a sütőt a 220°C-ra. Helyezzük a pulykát egy vékony tepsire és csúsztassuk be a sütőbe. Süssük így 20 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 175°C-ra. A sütési idővel úgy számoljunk, hogy kilónként 30-35 perc legyen. Ha túl hamar pirulna, fedjük le alufóliával a pulykát. Tűpróbával ellenőrizzük a hús készültségét. Ha van maghőmérőnk, akkor a comb belsejét nézzük, az 78°C-os legyen.
Ezalatt készítsük el a tölteléket. Kockázzuk fel a kenyeret, vágjuk finomra a hagymát, kockázzuk fel az almát és a zellert. Pirítsuk puhára a hagymát 2 evőkanál margarinon. Adjuk hozzá az almát és a zellerszárat, folytassuk a párolást 5-7 percig. Adjuk hozzá a finomra vágott zöldfűszereket és a dióbelet. Keverjük össze a kenyérrel és a 3 dl vízben feloldott leveskockával. Jól dolgozzuk össze. Ha szükséges, adhatunk hozzá még vizet. Helyezzük a tölteléket egy margarinnal kikent sütőtálba. A tetejére rakjunk kis kockákra szedett margarint, majd süssük a sütőben 45 percig.
Vegyük a ki a pulykát a sütőből. Fedjük le fóliával a pulykát és hagyjuk pihenni 20-25 percig, mielőtt felszeletelnénk. Készítsünk szaftot a Knorr levesalapból és a tepsiben összegyűlt húsléből. Tálaljuk a hússzafttal és a töltelékkel.
Tipp: Öntsünk egy kis narancslét a serpenyőbe. Tartsuk a pulykát a hűtőben lefedés nélkül, így ropogósabb lesz a bőre. A töltelékbe tehetünk még répát és babérlevelet, hogy még zamatosabb legyen.