Ismerd meg népszerű sonkás sajtos tojáskrémes sós kalácsvirág receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a sonkás sajtos tojáskrémes sós kalácsvirág recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
110 min.
8 People
Közepes
A tésztához (28cm-es formához)
25 gramm Friss élesztő
10 gramm Cukor
300 milliliter Langyos tej
80 gramm Rama Vajas íz olvasztva
1 evőkanál Só
1 darab tojás (M) sárgája
1 darab tojás a kenéshez
500 gramm Liszt
A töltelékhez
3 darab főtt tojás
100 gramm főtt sonka
50 gramm reszelt sajt
1 csokor Metélőhagyma
1 teáskanál mustár
1 csipetnyi Só
0,5 teáskanál őrölt bors
4 evőkanál tejföl
Elkészítés
Keverjük össze az élesztőt 50ml langyos tejjel és cukorral. Hagyjuk 10 percig állni, amíg felfut.
Egy tálba szitáljuk a lisztet és sót, majd a közepén képezzünk egy mélyedést a kezünkkel. Ide öntsük a maradék 250ml langyos tejet, olvasztott Rama Vajas Ízt, az egy tojássárgáját és végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk addig, amíg elválik a tészta a tál falától, majd enyhén lisztezett deszkán dagasszuk a tésztát 10-15 percig.
Dagasztás után hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten, nedves konyharuhával letakarva kb. 40-50 percig a duplájára kelni.
Közben készítsük elő a tölteléket: A főtt tojást és a sonkát vagjuk apró kockákra, a snidlinget (metélőhagymát) is aprítsuk fel. A sajtot reszeljük le. Keverjük össze a krém hozzávalóit egy kisebb tálban.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
A megkelt tésztát nyújtsuk 1-2mm vékonyra. Szaggassunk belőle 6cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd hajtsuk félbe, csípkedjük össze a széleket, majd hajtsuk ismét félbe, de már csak a sarkokat csípjük össze. Ezek lesznek a “rózsaszirmok”.
Rakjuk körbe a 28cm-es pitesütőtál külső szélétől haladva a közepe felé. Kenjük le a felvert tojással. Pihentessük szobahőmérsékleten 15 percet, majd kenjük le újra tojással, majd süssük a 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig, míg aranybarna lesz.
Elkészítés
Keverjük össze az élesztőt 50ml langyos tejjel és cukorral. Hagyjuk 10 percig állni, amíg felfut.
Egy tálba szitáljuk a lisztet és sót, majd a közepén képezzünk egy mélyedést a kezünkkel. Ide öntsük a maradék 250ml langyos tejet, olvasztott Rama Vajas Ízt, az egy tojássárgáját és végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk addig, amíg elválik a tészta a tál falától, majd enyhén lisztezett deszkán dagasszuk a tésztát 10-15 percig.
Dagasztás után hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten, nedves konyharuhával letakarva kb. 40-50 percig a duplájára kelni.
Közben készítsük elő a tölteléket: A főtt tojást és a sonkát vagjuk apró kockákra, a snidlinget (metélőhagymát) is aprítsuk fel. A sajtot reszeljük le. Keverjük össze a krém hozzávalóit egy kisebb tálban.
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
A megkelt tésztát nyújtsuk 1-2mm vékonyra. Szaggassunk belőle 6cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd hajtsuk félbe, csípkedjük össze a széleket, majd hajtsuk ismét félbe, de már csak a sarkokat csípjük össze. Ezek lesznek a “rózsaszirmok”.
Rakjuk körbe a 28cm-es pitesütőtál külső szélétől haladva a közepe felé. Kenjük le a felvert tojással. Pihentessük szobahőmérsékleten 15 percet, majd kenjük le újra tojással, majd süssük a 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig, míg aranybarna lesz.