Ismerd meg népszerű ponty hagyományos lengyel karácsonyi szószban receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a ponty hagyományos lengyel karácsonyi szószban recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
60 perc
4 fő
Közepes
Hozzávalók
2 evőkanál Rama Vajas Íz
1 darab sárgarépa
2 csipetnyi cukor
2 darab babérlevél
1 darab fehérrépa
3 evőkanál mandula
3 evőkanál mazsola
4 evőkanál méz
0.5 darab póréhagyma
0.5 darab zeller
1 darab citrom
1 csipetnyi fekete őrölt bors
1 kilogramm ponty
5 dekagramm mézeskalács
Elkészítés
Készítsük elő a pontyot: mossuk meg, vágjuk ki az uszonyait, kopoltyúit és szemeit.
Pucoljuk meg a zöldségeket és tegyük egy nagy lábosba, majd öntsünk rá 5 pohár vizet.
Adjuk hozzá a babérleveleket, borsot és egy csipet cukrot.
A levest főzzük kb. 10 percig. Ezután tegyük bele a halat és főzzük kis lángon kb. 40 percig. Ezután óvatosan vegyük ki a pontyot, tegyük egy tálra, a levest pedig szűrjük le.
Egy kis lábosban olvasszuk fel a margarint és a mézet. Adjuk hozzá a reszelt mézeskalácsot, öntsük hozzá 2 pohár átszűrt levest és forraljuk kis lángon kb. 7 percig. Adjuk hozzá a mazsolát, citromlevet és egy csipet cukrot.
Forrázzuk le a mandulát, húzzuk le a héját, majd adjuk hozzá az elkészített öntethez. A szósszal locsoljuk meg a halat, díszítsük citrommal és petrezselyemmel. Ízlés szerinti körettel tálalhatjuk.
Elkészítés
Készítsük elő a pontyot: mossuk meg, vágjuk ki az uszonyait, kopoltyúit és szemeit.
Pucoljuk meg a zöldségeket és tegyük egy nagy lábosba, majd öntsünk rá 5 pohár vizet.
Adjuk hozzá a babérleveleket, borsot és egy csipet cukrot.
A levest főzzük kb. 10 percig. Ezután tegyük bele a halat és főzzük kis lángon kb. 40 percig. Ezután óvatosan vegyük ki a pontyot, tegyük egy tálra, a levest pedig szűrjük le.
Egy kis lábosban olvasszuk fel a margarint és a mézet. Adjuk hozzá a reszelt mézeskalácsot, öntsük hozzá 2 pohár átszűrt levest és forraljuk kis lángon kb. 7 percig. Adjuk hozzá a mazsolát, citromlevet és egy csipet cukrot.
Forrázzuk le a mandulát, húzzuk le a héját, majd adjuk hozzá az elkészített öntethez. A szósszal locsoljuk meg a halat, díszítsük citrommal és petrezselyemmel. Ízlés szerinti körettel tálalhatjuk.