Ismerd meg népszerű az én karácsonyi bejglim receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy az én karácsonyi bejglim recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
180 perc
1 fő
Közepes
Hozzávalók
56 dekagramm finomliszt
21 dekagramm Ráma
2 dekagramm élesztő
3 dekagramm cukor
1 dl tej
1 csipetnyi só
2 darab tojássárgája
A diótöltelékhez
25 dekagramm porcukor
30 dekagramm darált dió
1.5 darab reszelt alma
10 dekagramm apróra vágott birsalmasajt
5 dekagramm mazsola
5 dekagramm sárgabarcklekvár
A máktöltelékhez
2.5 dl tej
30 dekagramm darált mák
25 dekagramm porcukor
1 csomag vaníliás cukor
7 dekagramm mazsola
2 evőkanál nagyon apróra vágott ananászbefőtt
1 csipetnyi só
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
A tészta nyújtásához
1 darab liszt
A tetejére
2 darab tojásfehérje
Elkészítés
A lisztet a Ramával elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt 1 dl tejben elkeverem, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a Ramás liszthez. Megsózom, a tojások sárgáját is hozzáadom, majd jól összedolgozom. Ha már sima, belisztezett deszkán 4 kis cipóra osztom. Tetejüket is belisztezve konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. A diótöltelékhez a cukrot fél deci vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, meg a sárgabaracklekvárral összekeverem. A máktöltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lecsöpögtetett ananászbefőttet, a sót és a fűszereket. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát belisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és rákenem a töltelékeket, (két diós és két mákos rúd lesz belőle). A tésztát szorosan feltekerem, végeit úgy nyomom össze, nehogy a töltelék kifolyjon. A beigliket egymástól 3 centi távolságra sütőlemezre fektetem. Felvert tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen 1 órát hagyom pihenni. Ezután újból megkenem tojásfehérjével, és fél órányi várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva, hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető.
Elkészítés
A lisztet a Ramával elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt 1 dl tejben elkeverem, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a Ramás liszthez. Megsózom, a tojások sárgáját is hozzáadom, majd jól összedolgozom. Ha már sima, belisztezett deszkán 4 kis cipóra osztom. Tetejüket is belisztezve konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. A diótöltelékhez a cukrot fél deci vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, meg a sárgabaracklekvárral összekeverem. A máktöltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a lecsöpögtetett ananászbefőttet, a sót és a fűszereket. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát belisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és rákenem a töltelékeket, (két diós és két mákos rúd lesz belőle). A tésztát szorosan feltekerem, végeit úgy nyomom össze, nehogy a töltelék kifolyjon. A beigliket egymástól 3 centi távolságra sütőlemezre fektetem. Felvert tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen 1 órát hagyom pihenni. Ezután újból megkenem tojásfehérjével, és fél órányi várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva, hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető.