Ismerd meg népszerű hideg meggyleves receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a hideg meggyleves recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
60 perc
4 fő
Könnyű
Hozzávalók
50 dekagramm magozott meggy
1 darab fahéj rúd
5 darab szegfűbors
15 darab szegfűszeg
0.1 liter vörösbor
3 dekagramm vaníliás cukor
1 pohár tejföl
4.5 dekagramm cukor
1 darab citrom
2 dekagramm liszt
1 csipetnyi só
Elkészítés
1. Tegyük 2 dl hideg vízbe a fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, a lereszelt citroméj 3/4-ét (fehér rész ne kerüljön bele!), a fél citrom levét, egy csipet sót és 1 dkg cukrot. Forraljuk fel és kis lángon főzzük el a felére a folyadékot. Majd szűrjük le.
Ezalatt forraljunk fel 1 liter vizet. Adjuk hozzá a meggyet, a cukor többi részét, 1 dkg vaníliás cukrot, a bort és az előbb leszűrt fűszeres redukciót. Főzzük mindössze 3-4 percig. Ezalatt keverjük simára a lisztet kb. fél dl hideg vízben, adjuk hozzá a tejfölt és jól keverjük el.
Öntsük a habarást a forró leveshez egy szitán keresztül, folyamatos kevergetés mellett. Kevergetve forraljuk fel és újra forrástól főzzük 3-4 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 5-10 percig.
Adjuk hozzá a maradék lereszelt citromhéjat, a maradék 2 dkg vaníliás cukrot. Hűtsük le hűtőben 7-8 fokra. Tálalás előtt kóstoljuk meg, adjunk hozzá cukrot és frissen facsart citromlét ízlés szerint.
Elkészítés
1. Tegyük 2 dl hideg vízbe a fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, a lereszelt citroméj 3/4-ét (fehér rész ne kerüljön bele!), a fél citrom levét, egy csipet sót és 1 dkg cukrot. Forraljuk fel és kis lángon főzzük el a felére a folyadékot. Majd szűrjük le.
Ezalatt forraljunk fel 1 liter vizet. Adjuk hozzá a meggyet, a cukor többi részét, 1 dkg vaníliás cukrot, a bort és az előbb leszűrt fűszeres redukciót. Főzzük mindössze 3-4 percig. Ezalatt keverjük simára a lisztet kb. fél dl hideg vízben, adjuk hozzá a tejfölt és jól keverjük el.
Öntsük a habarást a forró leveshez egy szitán keresztül, folyamatos kevergetés mellett. Kevergetve forraljuk fel és újra forrástól főzzük 3-4 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 5-10 percig.
Adjuk hozzá a maradék lereszelt citromhéjat, a maradék 2 dkg vaníliás cukrot. Hűtsük le hűtőben 7-8 fokra. Tálalás előtt kóstoljuk meg, adjunk hozzá cukrot és frissen facsart citromlét ízlés szerint.