Ismerd meg népszerű mesés kuglóf receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy mesés kuglóf recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
240 perc
1 fő
Közepes
Tészta
40 dekagramm liszt
12 gramm élesztő
4 evőkanál cukor
2 dl langyos víz
1 csipetnyi só
1 dl langyos tej
4 dekagramm Ráma
Diós töltelék
15 dekagramm darált dió
5 dekagramm porcukor
0.5 dl tej
Mákos töltelék
15 dekagramm darált mák
10 dekagramm porcukor
1 dl tej
Lekváros töltelék
20 dekagramm sűrű szilvalekvár
Elkészítés
Dagasztótálban fakanállal összekeverünk 15 dkg lisztet az élesztővel, egy evőkanál cukorral és 2 dl langyos vízzel, majd letakarjuk és 1-2 órát állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a langyos tejet, a maradék lisztet, a cukrot, a csipet sót és 20 percig dagasztjuk, majd a vége felé hozzáadjuk a Ramat is.
Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Közben elkészítjük a töltelékeket.
A mákos töltelékhez egy kis lábasban összekeverjük a mákot, a cukrot, a tejet, jól összemelegítjük, majd hagyjuk hogy teljesen kihűljön.
A diós tölteléket is az előbb említett módszerrel készítjük el.
A megkelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, majd három cipóra osztjuk. Két, nagyjából egyformára és egy kisebbre.
A legkisebbet kinyújtjuk, megkenjük a szilvalekvárral, majd mint a beiglit feltekerjük és a kuglóf forma aljába tesszük.
A következő cipót is kinyújtjuk, ezt a diós krémmel kenjük meg, feltekerjük és a másik tésztára helyezzük.
A következő a mákos, ugyanúgy kinyújtjuk, feltekerjük és a diósra tesszük. Kicsit letakarjuk és hagyjuk még egy picit kelni.
220 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd 5-10 perc múlva csökkentjük 200 fokra, végül 170 fokon sütjük. Kb. 30 perc alatt készül el, sima régi fajta sütőben. Jó munkát hozzá.
Elkészítés
Dagasztótálban fakanállal összekeverünk 15 dkg lisztet az élesztővel, egy evőkanál cukorral és 2 dl langyos vízzel, majd letakarjuk és 1-2 órát állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a langyos tejet, a maradék lisztet, a cukrot, a csipet sót és 20 percig dagasztjuk, majd a vége felé hozzáadjuk a Ramat is.
Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Közben elkészítjük a töltelékeket.
A mákos töltelékhez egy kis lábasban összekeverjük a mákot, a cukrot, a tejet, jól összemelegítjük, majd hagyjuk hogy teljesen kihűljön.
A diós tölteléket is az előbb említett módszerrel készítjük el.
A megkelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, majd három cipóra osztjuk. Két, nagyjából egyformára és egy kisebbre.
A legkisebbet kinyújtjuk, megkenjük a szilvalekvárral, majd mint a beiglit feltekerjük és a kuglóf forma aljába tesszük.
A következő cipót is kinyújtjuk, ezt a diós krémmel kenjük meg, feltekerjük és a másik tésztára helyezzük.
A következő a mákos, ugyanúgy kinyújtjuk, feltekerjük és a diósra tesszük. Kicsit letakarjuk és hagyjuk még egy picit kelni.
220 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd 5-10 perc múlva csökkentjük 200 fokra, végül 170 fokon sütjük. Kb. 30 perc alatt készül el, sima régi fajta sütőben. Jó munkát hozzá.