Ismerd meg népszerű karácsonyi koszorú receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a karácsonyi koszorú recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
120 perc
1 fő
Közepes
A tésztához
2 dl tej
2 darab tojássárgája
10 dekagramm olvasztott Rama
1 kevés só
2 teáskanál cukor
25 dekagramm rétesliszt
25 dekagramm finomliszt
2.5 dekagramm élesztő
A töltelékhez
10 dekagramm mazsola
1 kevés rum
10 dekagramm Ráma
1 csomag vaníliás cukor
25 dekagramm darált dió
15 dekagramm cukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe rakjuk a felsorolás sorrendjében és a tészta dagasztása, kelesztése programmal elkészítjük.
Mialatt a tészta készül, 10 dkg jól megmosott mazsolát egy kevés rumban megáztatunk. A megkelt tésztát kb. 50x30 cm-es nagyságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát először Ramával megkenjük, amelyet előzőleg egy csomag vaníliás cukorral kikevertünk. Erre terítjük a mazsolát, az áztatórummal meglocsoljuk és kevés kakaóporral megszórjuk.
Erre tesszük rá a darált dió-cukor keverékét. A tésztát szorosan összetekerjük és a két végét összeillesztve, koszorú alakban, a Ramával megkent nagy tepsibe fektetjük. Utána a koszorú külső felét kb. 2 cm-es közökben késsel úgy vágjuk be, hogy a belső fele egészben maradjon, így a töltelék kilátszik belőle.
A tetejét tojássárgával megkenjük és forró sütőbe toljuk. 5 percig erős, majd takaréklángon szép pirosra sütjük. Ha a tészta kihűlt, egy tálra átfektetjük és a tetejére vékony sugárban citrommázat csorgatunk, ami nemcsak díszíti, de ízesíti is.
A mázhoz kevés porcukrot annyi citromlével keverünk össze, hogy éppen folyós legyen.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe rakjuk a felsorolás sorrendjében és a tészta dagasztása, kelesztése programmal elkészítjük.
Mialatt a tészta készül, 10 dkg jól megmosott mazsolát egy kevés rumban megáztatunk. A megkelt tésztát kb. 50x30 cm-es nagyságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát először Ramával megkenjük, amelyet előzőleg egy csomag vaníliás cukorral kikevertünk. Erre terítjük a mazsolát, az áztatórummal meglocsoljuk és kevés kakaóporral megszórjuk.
Erre tesszük rá a darált dió-cukor keverékét. A tésztát szorosan összetekerjük és a két végét összeillesztve, koszorú alakban, a Ramával megkent nagy tepsibe fektetjük. Utána a koszorú külső felét kb. 2 cm-es közökben késsel úgy vágjuk be, hogy a belső fele egészben maradjon, így a töltelék kilátszik belőle.
A tetejét tojássárgával megkenjük és forró sütőbe toljuk. 5 percig erős, majd takaréklángon szép pirosra sütjük. Ha a tészta kihűlt, egy tálra átfektetjük és a tetejére vékony sugárban citrommázat csorgatunk, ami nemcsak díszíti, de ízesíti is.
A mázhoz kevés porcukrot annyi citromlével keverünk össze, hogy éppen folyós legyen.