Ismerd meg népszerű a karácsonyi beigli receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a karácsonyi beigli recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
120 perc
1 fő
Közepes
Mákos töltelék
2.5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
7 dekagramm mazsola
25 dekagramm porcukor
30 dekagramm darált mák
1 csipetnyi só
1 teáskanál reszelt citromhéj
3 darab összetört szegfűszeg
Diós töltelék
10 dekagramm apróra vágott birsalmasajt
5 dekagramm mazsola
5 dekagramm sárgabaracklekvár
1.5 darab reszelt alma
25 dekagramm porcukor
30 dekagramm darált dió
Tészta
2 darab tojássárga
1 csipetnyi só
3 dekagramm cukor
2 dekagramm élesztő
21 dekagramm Ráma
56 dekagramm liszt
Elkészítés
A lisztet a Ramával elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a Ramás liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem.
A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd beiglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra.
Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm.
Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Kellemes Ünnepeket Kívánok!
Elkészítés
A lisztet a Ramával elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a Ramás liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem.
A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd beiglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra.
Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm.
Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Kellemes Ünnepeket Kívánok!