Ismerd meg népszerű cukormentes diós bejgli - Iklódi Dóri konyhájából receptünket. A Receptműhely minden hasznos információt biztosít, hogy a cukormentes diós bejgli - Iklódi Dóri konyhájából recept segítségével te legyél a konyha sztárja.
190 perc
6 fő
Közepes
Hozzávalók a tésztához
100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
75 gramm Búza finomliszt
75 gramm zabpehelyliszt
120 gramm margarin
2 darab Tojás
2 evőkanál xilit vagy eritrit
10 gramm instant élesztő
100 milliliter langyos növényi tej
Hozzávalók a töltelékhez
250 gramm darált dió
5 evőkanál xilit vagy eritrit
1 darab alma reszelve
1 darab citrom reszelt héja
Elkészítés
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt. A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint és hozzáadjuk a tojást is.
Hozzáöntjük az élesztős tejet, és ruganyos tésztát gyúrunk. Befóliázzuk és 30-40 percre a hűtőbe tesszük. Fontos, hogy ne meleg helyen pihentessük a tésztát, nem kell keleszteni.
Közben elkészíthetjük a tölteléket: a diót összekeverjük az édesítőszerrel, a reszelt citromhéjjal és a reszelt almával. Ha száraznak találjuk, akkor adjunk hozzá egy kis forró vizet. Kóstoljuk meg, ha nem elég édes, akkor adjunk még hozzá édesítőszert.
Miután eleget pihent a tészta, 2 gombócra osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Megkenjük a töltelék felével és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva. Így járunk el a másik gombóccal is.
Kenjük le tojássárgájával, és tegyük hűvös helyre. Ne hűtőbe, mert ott nem fog száradni.
Hagyjuk minimum 1 órát száradni, és mikor látjuk, hogy a teteje kezd márványosodni, kenjük le tojásfehérjével. Ezután újra hagyjuk legalább 1 órát pihenni a hűvösön.
Sütés előtt szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig süssük.
Elkészítés
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt. A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint és hozzáadjuk a tojást is.
Hozzáöntjük az élesztős tejet, és ruganyos tésztát gyúrunk. Befóliázzuk és 30-40 percre a hűtőbe tesszük. Fontos, hogy ne meleg helyen pihentessük a tésztát, nem kell keleszteni.
Közben elkészíthetjük a tölteléket: a diót összekeverjük az édesítőszerrel, a reszelt citromhéjjal és a reszelt almával. Ha száraznak találjuk, akkor adjunk hozzá egy kis forró vizet. Kóstoljuk meg, ha nem elég édes, akkor adjunk még hozzá édesítőszert.
Miután eleget pihent a tészta, 2 gombócra osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Megkenjük a töltelék felével és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva. Így járunk el a másik gombóccal is.
Kenjük le tojássárgájával, és tegyük hűvös helyre. Ne hűtőbe, mert ott nem fog száradni.
Hagyjuk minimum 1 órát száradni, és mikor látjuk, hogy a teteje kezd márványosodni, kenjük le tojásfehérjével. Ezután újra hagyjuk legalább 1 órát pihenni a hűvösön.
Sütés előtt szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig süssük.