Skip to Content

(T)Egyél jót

(T)Egyél jót

Legtöbben tudatában vagyunk annak, hogy mennyire fontos az, hogy milyen ételt választunk, és hogy a jelenben meghozott döntéseink, választásaink a jövőnket is befolyásolják. A „jó ételek” fogyasztása elengedhetetlen a hosszabb, egészségesebb élethez. De amit (t)eszünk, nemcsak a saját jövőnk szempontjából fontos, hanem bolygónk jövőjére is hatással lehet.

Az általunk fogyasztott ételeknek óriási hatása van a bolygóra. Nagyobb, mint az autónak, amit vezetünk, vagy a lámpáknak, amelyeket céltudatosan kapcsolunk le, amikor elhagyjuk a szobát. Az elfogyasztott élelmiszereink 75 százalékát mindössze 12 növény- és 5 állatfaj teszi ki. Ha ilyen kevés fajta ételt eszünk újra és újra, azzal egyrészt kihagyunk sok finom ízt és tápanyagot a táplálkozásunkból, másrészt rossz hatással lehetünk a növénytermesztéshez szükséges talajra is.

A bolygónknak a segítségünkre van szüksége, és mindannyiunk előtt ott van az egyszerű megoldás: A tányérjaink!

Ha tudatosan figyelünk arra, hogy mit teszünk a tányérunkra, az az egyik legfontosabb dolog a saját és bolygónk egészségének javítása érdekében. (T)Együnk jót!

Mondani persze könnyebb, mint csinálni. Az élelmiszer vásárlásainkat sokszor automata üzemmódban végezzük, természetesen a költségeinket is próbáljuk csökkenteni, ahol tudjuk, közben pedig ragaszkodunk ahhoz, amit ismerünk és megszoktunk. Sokan kevés receptet ismerünk, azokat váltogatjuk újra és újra, és ezek leggyakrabban húst tartalmazó ételek. Tudjuk jól, hogy kockázatos új ételekkel kísérletezni, főleg mivel a gyerekek ritkán próbálnak ki valami újat, és így az erőfeszítéseink kárba veszhetnek.

Olyan sok cikk íródott már az étkezés, tudatos táplálkozás témakörében, hogy sokszor nehéz eligazodni, hol is kellene elkezdenünk, és mit jelent fenntarthatónak, etikusnak, környezetbarátnak lenni? Mennyire fontos az organikus? Helyi? Szezonális? Vegán? Tisztességes beszerzés? És mi is az ökológiai lábnyom?

A Knorr segít, hogy a "jó ételek" ízletesek, könnyűek, megfizethetőek legyenek. Hiszünk abban, hogy apró változtatásokkal jelentős változást hozhatunk létre, és új ízeket is megismerhetünk. Egyszerű, apró lépések: több zöldség, kevesebb hús, gabonafélék, hüvelyesek és magok szélesebb választéka. Miért is ne kezdhetnénk azzal, hogy a bolognai spagettiben a darált hús helyett kipróbáljuk a lencsét? Ez az egyszerű csere 83%-kal csökkentheti az étkezésünk szén-dioxid-kibocsátását!

Vagy ha chilis babot eszünk, köretként a szokásos fehér rizs helyett próbáljuk ki a vad rizst: tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és kevesebb föld és víz szükséges a termesztéséhez.

Kipróbáltunk és teszteltünk még sok egyszerű alapanyagcserét, és megígérhetjük, hogy az ételeink úgy is finomak lesznek! 'A Jövő 50 Élelmiszere' oldal tele van olyan receptekkel, amelyek segítenek megváltoztatni a világot, úgy, hogy egyszerűen megváltoztatjuk azt, ami a tányérunkon van.

Miért jött létre 'A Jövő 50 Élelmiszere'?

A Jövő 50 Élelmiszere' célja, hogy pozitív változások felé mozduljunk az étkezésünkben. A hangsúly a növényi eredetű ételeken van, mivel az állati eredetű élelmiszerek jelentősebb hatással vannak a környezetünkre. Ha több növényi ételt illesztünk be az étrendünkbe, az kedvező hatással lehet nemcsak ránk, hanem a bolygónkra is.

A Jövő 50 Élelmiszere' hihetetlenül sokfélék ízben és megjelenésben is. Mindannyiukban közös a magas tápérték és a termesztésük alacsony(abb) környezeti hatása. Ezek a leveles zöldek, babfélék, gyökérzöldségek, csírák, algák és gabonák tápanyagban gazdagok, és természetesen nagyon finomak is.

Fedezd fel 'A Jövő 50 Élelmiszere' ízeit!

A Jövő 50 Élelmiszere' segítségével izgalmas ízeket próbálhatsz ki! Próbáld ki a megszokott receptjeidet apró változtatásokkal, fedezz fel új gombafajtákat, vagy használj diót egyre több ételben!

Következő cikk

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Kapcsolódó cikkek