Skip to Content

A felfedezés öröme

A felfedezés öröme

„Egy új étel felfedezése többet tesz az emberi faj boldogságáért, mint egy csillag felfedezése.” - mondta a híres francia gasztronómus, Jean Anthelme Brillat-Savarin.

Ismered azt az örömteli érzést, amikor egy izgalmas, új ételt próbálsz ki? Az érzés, amikor nem akarod, hogy kiürüljön a tányérod, és minden falatot megízlelsz, mert olyan finom és különleges. Új ízeket kipróbálni izgalmas, és azok az ételek, amelyekről azt gondoljuk, hogy nem fognak ízleni, teljesen átalakulhatnak, ha kicsit máshogy főzzük, és lehetőséget adunk nekik a bizonyításra.

De főleg a hétköznapokon gyakran kényelmesek vagyunk, és ezért újra és újra ugyanazokra az ételekre esik a választásunk. Elfoglaltak vagyunk, rohanunk, ügyeket intézünk, és a gyerekeket is meg kell etetni. Gyors és egyszerű ételt szeretnénk készíteni, de ez gyakran azt jelenti, hogy túlságosan ragaszkodunk ahhoz, amit tudunk főzni, és amit szeretünk.

Minden héten ugyanúgy néz ki a bevásárlókosarad? Nem lepődünk meg! A jól bevált receptjeinkhez és összetevőinkhez való ragaszkadásunk azt eredményezi, hogy az összes rendelkezésünkre álló ehető növény kevesebb mint 1%-át fogyasztjuk, és többségében csak három növényt használunk: rizs, kukorica és búza.

A változatosság hiánya nem tesz jót nekünk, sok ember nem éri el a napi szükséges vitamin- és ásványianyag-bevitel, és világszerte az országok csak 15%-a fogyasztja az ajánlott zöldségmennyiséget. És azt se felejtsük el, hogy ez a bolygónknak sem jó. Ha ugyanazokat az élelmiszereket termesztjük ismételten, az veszélyeztetheti a törékeny természetes ökoszisztémáinkat és valós veszélyt jelenthet az élelmezésbiztonságra.

A jó hír az, hogy mindannyian hozzájárulhatunk az élelmiszer jövőjének biztosításához! Ha többféle étel jelenik meg a tányérjainkon, akkor kis változtatásokkal is nagy változást hozhatunk létre - (T)Együnk jót! A Knorr brit WWF tudósokkal összeállította 'A Jövő 50 Élelmiszere' listát, amelyek jót tesznek nekünk és a bolygónknak is.

Színesítsük ételeinket spenóttal, kelkáposztával és vízitormával, próbáljuk ki a hajdinát vagy a vadrizst a szokásos fehér rizs helyett. Több növényi eredetű fehérjét szeretnél? A lencse és a bab a legjobb barátaid lehetnek! A kevésbé elterjedt, de könnyen hozzáférhető élelmiszerek fogyasztása hozzásegíti a gazdálkodókat, hogy fenntarthatóbb módon termesszék a növényeket.

Tudjuk, hogy új szokásokat kialakítani nehéz, ezért is szeretnénk új receptekkel segíteni, hogy felfedezhesd a kipróbálás örömét, és segíts a bolygónak is. Kattints ide, és nézd meg, hogy 'A Jövő 50 Élelmiszere' hogyan járulhat hozzá kedvelt ételeid ízletes és bolygóbarát elkészítéséhez.

Következő cikk

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Kapcsolódó cikkek