Szárítás
A szárítás az egyik legősibb tartósítási eljárás, amely már évezredek óta alkalmazunk. Egyszerű, biztonságos, és segít hosszabb ideig megőrizni az alapanyagok színét, az ízét és illatát.
A szárítás nemcsak az ízek megőrzését segíti, hanem a tartósítószerek használatára is kiváló alternatívát nyújt. Gondoljunk csak bele - amikor megszárítjuk a zöldséget, semmit sem adunk hozzá, csupán a víz távozik el belőle.
Egy termék szárítással való elkészítése úgy történik, hogy eltávozik belőle a víz, és ehhez nem kell tartósítószer.
A paradicsom szüretelése előtt a Knorr gazdák először körülbelül egy hétig nem öntözik a növényt - ezzel elérik, hogy a paradicsom édesebb legyen, ugyanakkor csökkentik a termés víztartalmát is. A Knorrnál a paradicsomaink édességét egy úgynevezett Brix teszttel mérjük - minél magasabb a szám, a paradicsom annál édesebb.
Azt mindig érdekes látni, hogy egy zöldség tulajdonképpen mennyi vizet tartalmaz. Például, ahhoz, hogy egy tonna szárított hagymát előállítsunk, valójában 12 tonna hagymát kell megszárítanunk. És ez a mennyiségű víz, ami a szárítással távozik, így már nem lesz hatással az ízre a főzés során.
Megesik, hogy a természet "kezdi el" a szárítást. Az általunk használt hagymát például néhány napig a napon hagyjuk, de rögtön azután, hogy leszedtük a héját, néhány órán belül megszárítjuk és feldolgozzuk őket, hogy a frissességüket és ízüket a lehető legnagyobb mértékben megőrizzük. A szárítással készülő termékeink eset ében megnyugtat minket a tudat, hogy egy évezredes hagyományokra visszatekintő, bevált módszert használunk, amely az elkövetkezendő években is segít nekünk abban, hogy hosszú ideig eltartható, finom alapanyagokat készítsünk.
Következő cikk
Fenntarthatóság és minőségi összetevők