Skip to Content

Szárítás

Kis lépések, nagy változás

A szárítás az egyik legősibb tartósítási eljárás, amely már évezredek óta alkalmazunk. Egyszerű, biztonságos, és segít hosszabb ideig megőrizni az alapanyagok színét, az ízét és illatát.

A szárítás nemcsak az ízek megőrzését segíti, hanem a tartósítószerek használatára is kiváló alternatívát nyújt. Gondoljunk csak bele - amikor megszárítjuk a zöldséget, semmit sem adunk hozzá, csupán a víz távozik el belőle.

Egy termék szárítással való elkészítése úgy történik, hogy eltávozik belőle a víz, és ehhez nem kell tartósítószer.

A paradicsom szüretelése előtt a Knorr gazdák először körülbelül egy hétig nem öntözik a növényt - ezzel elérik, hogy a paradicsom édesebb legyen, ugyanakkor csökkentik a termés víztartalmát is. A Knorrnál a paradicsomaink édességét egy úgynevezett Brix teszttel mérjük - minél magasabb a szám, a paradicsom annál édesebb.

Azt mindig érdekes látni, hogy egy zöldség tulajdonképpen mennyi vizet tartalmaz. Például, ahhoz, hogy egy tonna szárított hagymát előállítsunk, valójában 12 tonna hagymát kell megszárítanunk. És ez a mennyiségű víz, ami a szárítással távozik, így már nem lesz hatással az ízre a főzés során.

Megesik, hogy a természet "kezdi el" a szárítást. Az általunk használt hagymát például néhány napig a napon hagyjuk, de rögtön azután, hogy leszedtük a héját, néhány órán belül megszárítjuk és feldolgozzuk őket, hogy a frissességüket és ízüket a lehető legnagyobb mértékben megőrizzük. A szárítással készülő termékeink esetében megnyugtat minket a tudat, hogy egy évezredes hagyományokra visszatekintő, bevált módszert használunk, amely az elkövetkezendő években is segít nekünk abban, hogy hosszú ideig eltartható, finom alapanyagokat készítsünk.

Következő cikk

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Kapcsolódó cikkek