Skip to Content

Több növényi étel, egy egészségesebb bolygó

Több növényi étel, egy egészségesebb bolygó

'A Jövő 50 Élelmiszere' káprázatos színek, hívogató textúrák és ízek teljes spektrumát nyújtja az enyhén frissítőtől és az ízletesen ropogóstól a kellemesen furcsa ízűig és zamatosan gazdagig.

'A Jövő 50 Élelmiszere' káprázatos színek, hívogató textúrák és ízek teljes spektrumát nyújtja az enyhén frissítőtől és az ízletesen ropogóstól a kellemesen furcsa ízűig és zamatosan gazdagig. 'A Jövő 50 Élelmiszere' a zöldségek, diófélék, magvak, gombák, babok, hüvelyesek és hajtások, valamint gabonafélék és gumók gyűjteménye, a regionális konyhák és kulturális hagyományok sokféle változatából áll.

Hiányzik belőle valami? Szerintünk nem sok! Bár azt észrevehetted, hogy 'A Jövő 50 Élelmiszere' nem tartalmaz húst, tejterméket vagy tojást. Megosztjuk veled az okokat, hogy miért, és adunk néhány tippet, hogy hogyan válhatnak jobban az életed részévé a különféle növényi eredetű ételek.

Miért összpontosít 'A Jövő 50 Élelmiszere' a növényekre?

A Knorr brit WWF tudósokkal, dietetikusokkal és mezőgazdasági szakértőkkel együttműködve állította össze 'A Jövő 50 Élelmiszere' című jelentést (a teljes - angol nyelvű - dokumentum itt érhető el), amelynek célja, hogy ösztönözze a növényi eredetű élelmiszerek felé történő elmozdulást, mivel ezek kisebb környezeti hatással bírnak, mint az állati eredetű élelmiszerek. Az állati eredetű élelmiszer-előállítás több vizet használ fel, több földterületet igényel, és több üvegházhatású gáz-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés. Bár a teljes mezőgazdaság az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának körülbelül egynegyedét adja, ennek 60%-át az állattenyésztésnek tulajdonítják, amely magában foglalja a hús-, tej-, és tojástermelést.

De mi a helyzet az emberek fehérjeszükségletével? Szerencsére rengeteg fehérjében gazdag, növényi eredetű étel található 'A Jövő 50 Élelmiszere' között! Például egy bögrényi krémes és diós ízű csíráztatott csicseriborsó 10 gramm növényi fehérjét biztosít. De az algacsoport élelmiszerei, például a wakame tengeri moszat, is szolgáltatnak fehérjét, és ráadásul hússzerű, úgynevezett umami ízük van.

3 tipp, hogyan kezdj el még több növényi alapú ételt fogyasztani

1. Kezdd kicsiben!

Kezdd apró, de hatásos lépésekkel, például azzal, hogy a pörköltben a hús felét fehérjében és rostokban gazdag babra cseréled. Vagy próbálj ki egy ""hús nélküli hétfőt"" (vagy a hét bármely napját), amikor csak növényi eredetű ételt eszel. Ehhez ne feledd el megnézni a Knorr recept tippjeit!"

2. Bővítsd további jó szokásokkal!

Ha már rendszeresen és tudatosan fogyasztasz növényi eredetű ételt, köszönjük, hogy Te is része vagy a megoldásnak! A következő lépés, hogy hozzádobsz egy kis változatosságot, például minden héten új zöldség- vagy gabonafélét próbálsz ki, ezzel is elősegítve a mezőgazdasági termelés sokszínűségét. Próbáld kicserélni a rizst ízletes és könnyen főzhető quino-ára vagy hajdinára."

3. Sok kicsi sokra megy!

Egy kis mennyiségű állati eredetű összetevő is elég erőteljes ízt adhat az ételeknek. Ezért ha úgy döntesz, hogy nem iktatod ki teljesen a húst az ételeidből, azzal sincsen baj. Próbálj meg kevesebb húst vagy tejterméket használni, kezdd el használni a kedvenceidet 'A Jövő 50 Élelmiszere' közül. Lágyabb sajtok szuper helyettesítője lehet a tofu, amely jól felszívja a fűszereket, és a darált húst is jószívvel lecserélheted babra (például fekete teknősbabra) vagy gombára (például sáfrányos tejgombára)."

Következő cikk

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Kapcsolódó cikkek