Skip to Content

Húsmentes vacsorák a változásért

Húsmentes vacsorák a változásért

'A Jövő 50 Élelmiszere' azokat az ételeket helyezi előtérbe, amelyek finomak, táplálóak, és alacsonyabb a környezeti hatásuk, mint azoknak az ételeknek, amelyeket jelenleg többségében fogyasztunk.

'A Jövö 50 Élelmiszere' által inspirált ételek

Mikor próbáltál ki utoljára olyan ételt, amit még sohasem kóstoltál? Milyen gyakran kerül egy új, eddig nem használt zöldség a bevásárlókosaradba? Ha ezekre a kérdésekre nem tudsz azonnal válaszolni, akkor nem vagy egyedül. Sokan hajlamosak vagyunk hétről hétre ugyanazokat az élelmiszereket vásárolni, mivel a kedvenc receptjeinket váltogatjuk rendszeresen. Valójában élelmiszereink 75%-át mindössze 12 növény, és 5 állatfaj biztosítja, növényi eredetű élelmiszerbevitelünk 60%-át pedig csak 3 élelmiszer, a rizs, a kukorica és a búza adja.

Miért érdemes kipróbálnod 'A Jövő 50 Élelmiszere' közül például a fekete salátabakszakállt, a jamgyökeret vagy az adzuki babot? A zöldségek, hüvelyesek, gabona- és diófélék változatos fogyasztása fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat nyújthat, amelyek egyébként hiányozhatnak az étrendünkből. Emellett a változatosabb étkezés a bolygónk számára is hasznos lehet.

Amikor a gazdaságok évről évre ugyanazokat a növényeket termesztik, akkor az agrobiológiai sokszínűség veszélybe kerülhet. Ez azt jelenti, hogy nagymértékben függhetünk egy limitált számú élelmiszertől, egyes növények kihalhatnak, és a kényes ökoszisztémánk veszélybe kerülhet. Szerencsére ezen tudunk változtatni.

'A Jövő 50 Élelmiszere' azokat az élelmiszereket helyezi előtérbe, amelyek finomak, táplálóak, és a jelenleg többségében fogyasztott élelmiszerekhez képest alacsonyabb környezeti hatással bírnak. Ezen élelmiszerek némelyike ismertebb, mint mások. Ilyen például a kelkáposzta, amit frissítő friss turmixban vagy kellemes sós chipsként is fogyaszthatunk. De talán már jól ismered és kedveled a quinoát is, és sokat használod az ételeidben a diót, ami a 'superfood'-ok listáján is szerepel.

Néhány 'A Jövő 50 Élelmiszere' közül viszont talán kevésbé ismerős, még az igazán kalandvágyók számára is. Érdemes utánanézni, hogyan tudod felhasználni a foniot, ami egy sokoldalú ősi gabonafajta, vagy a moringát, amely egy tápláló és gyorsan növekvő zöld. Végül is, az ünnepelt francia gasztronómus, Jean Anthelme Brillat-Savarin is megmondta: "Egy új étel felfedezése többet tesz az emberi faj boldogságáért, mint egy csillag felfedezése."

4 tipp, hogyan építs be 'A Jövő 50 Élelmiszere' közül egyre többet az étkezésedbe

1. Kezdd kicsiben!

A sikeres szokások apró lépésekből épülnek fel! Próbáld meg lecserélni a rizst amarántra vagy tönkölyre, esetleg adj a salátádhoz rapini brokkolit vagy fodros kelt. Ne feledd el megnézni 'A Jövő 50 Élelmiszere' által inspirált Knorr recepteket se, hogy még több ötletet meríthess!"

2. Tudatosan keresd a lehetőségeket!

Ha unod már a megszokott reggelidet, vagy feldobnád a vacsorádat valamivel, az tökéletes alkalom lehet arra, hogy egy 'A Jövő 50 Élelmiszere' közül is a tányérodra kerüljön! Készíts rántottát egy különlegesebb gombafajtával, mondjuk enoki gombával, vagy süss hozzá egy kis lótuszgyökeret."

3. Próbálj ki új fehérjeforrásokat!

Az általunk fogyasztott állati eredetű fehérjék növényi fehérjére cserélése csökkenthetjük a környezetre gyakorolt hatásunkat. A főzés során felhasznált darált hús egy részét helyettesítheted lencsével vagy babbal is."

4. Tedd szórakoztatóvá!

A színes, különleges új receptjeidet megoszthatod barátaiddal, és akár különleges ötleteket is adhattok egymásnak. #AJövő50Élelmiszere"

Következő cikk

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Fenntarthatóság és minőségi összetevők

Kapcsolódó cikkek