Dió, Bab, Gabona, Zöldek
Algák Talán te is találkoztál már a kedvenc sushi tekercsed köré tekert lavórhínárral, de még akkor is meglepetésként érhet 'A Jövő 50 Élelmiszere' első csoportja, ha már ismered a hagyományosan algákat használó konyhákat, amelyek a japántól a walesiig terjednek. Ezek a tengeren termő növények kritikus fontosságúak az oxigéntermelés szempontjából, és esszenciális zsírsavakban, fitokemikáliákban / antioxidánsokban és sós umami ízben gazdagok. Próbáld meg a következő salátádat enyhén sült wakame hínárral elkészíteni vagy ízedítsd vele a sós krumplit!
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a laver hínár és a wakame hínár is."
Babfélék és hüvelyesek A hüvelyesek családjának ezen tagjai jó választást jelentenek a gazdálkodók számára, mivel úgy alakítják át a nitrogént, hogy az más növények növekedését elősegítse. A magas élelmirost-, fehérje- és B-vitamin tartalmú babfélék és hüvelyesek komoly hányada rossz minőségű talajban vagy minimális csapadék mellett is képes fejlődni. Ugyanakkor azért is jelentenek jó választást, mert táplálóak és finomak! Próbáld ki a fekete teknősbabot a legközelebbi pörköltedben, vagy adj lencsét a következő hamburgerpogácsához!
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik az adzuki bab, a fekete teknős bab, a lóbab (vagy fava bab), a bambara bab, a tehénborsó (más néven tehénbab, homoki bab, csicseribab), a lencse, a mamara bab, a mungóbab és a szójabab. (A babféléket és hüvelyeseket fogyasztás előtt meg kell főzni!)"
Kaktuszok Nemcsak aranyos dekoráció lehet a lakásban, hiszen a kaktusz már régóta használatos a mexikói konyhában. A kaktuszok rengeteg vizet tárolnak, így nagyon száraz időjárási körülmények között is megteremnek. A nápolyok vagy a fügekaktusz szárazságnak ellenállnak, és tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal. Használhatod őket friss salátákhoz vagy turmixokhoz, de akár a kedvenc salsa receptedhez is!
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a fügekaktusz vagy medvetalp kaktusz (nopal), mivel a növény gyümölcse, levele, szára és olaja is ehető."
Gabonafélék A gabona alapvető élelmiszer az egész világon, de a tény, hogy legtöbbször rizst és a búzát fogyasztunk, korlátozza egyrészt a szénhidrátokkal bevitt tápanyagokat, másrészt az élelmiszer rendszerünket. Növényi eredetű táplálékbevitelünk közel 60 százalékát a fehér rizs, a búza és a kukorica teszi ki, pedig néhány kevésbé ismert fajta tápláló és fenntartható alternatívát kínál. Fedezz fel magadnak új gabonaféléket, például a tönkölyt vagy a kölest, ameylek ásványi anyagokban gazdagok, és diós ízűek. A rizs helyét könnyedén átveheti a Te tányérodon is a vad rizs.
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik az amaránt, a hajdina, a köles, a fonio, a kamut (khorasan búza), a quinoa, a tönköly, a teff és a vadrizs."
Édes zöldségek Gyerekkorodban mindig azt mondták, hogy egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, de mi a helyzet az édes zöldségekkel? Ezek olyan gyümölcsök, amelyeket általában zöldségként tartunk számon. A paradicsom a legismertebb példa, aminek narancssárga fajtája egy kissé édesebb, mint a jól megszokott piros, és majdnem kétszer annyi A-vitamint tartalmaz.
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a tökvirág, az okra és a narancssárga paradicsom."
Leveles zöldek A legtáplálóbb és legrugalmasabban felhasználható zöldségfélék közé tartoznak - magas élelmirost- és ásványianyag-tartalmuknak, de alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően rendkívül egészségesek. Néhány, mint a spenót és a kelkáposzta, már népszerű salátákban és levesekben, de kipróbálhatsz közülük olyan különlegességeket is, mint a ropogós pak-choi vagy az antioxidánsokban gazdag, borsos ízű vízitorma.
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a céklazöld, a rapini brokkoli, a fodros kel, a moringa, a töklevél, a pak choi, a vöröskáposzta, a spenót és a vízitorma is."
Gombafélék Több mint 2000-féle ehető gomba terem a Földön, ráadásul olyan területeken is megmarad, ahol más élelmiszerek nem. Próbálj ki minél több fajtát pörköltként, tésztákhoz, sült krumplihoz és szószokhoz.
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a téli fülőke (enoki gomba), a bokrosgomba (maitake) és az ízletes rizike."
Diófélék és magok Nem véletlen, hogy ezeket a fehérjében gazdag magvakat gyakran nevezik szuperélelmiszernek! Míg a diófélék és a magok a világ minden táján használatosak a konyhákban, számos olyan fajta létezik, amelyekből tápérték, környezeti hatás és íz szempontjából is többet lenne érdemes használnunk. Fedezd fel a kendermagot, amelyet használhatsz mártásokhoz, salátákhoz vagy péksüteményhez is, így növelve a fehérje és rost beviteledet. A szezámmagot megpiríthatod, és bármilyen körethez hozzáadva egy ízletes és ropogós ételt kapsz.
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a kendermag, a lenmag, a szezámmag és a dió."
Gyökérzöldségek Nagy dolgok történnek a föld alatt! A gyökérzöldségek a föld mélyén nőnek, és ezek a roppanós, színes gyökerek leveles zölddel szívósak és táplálóak lesznek, hogy akkor is a tányérunkra kerülhessenek, amikor a melegebb időjárást kedvelő növények nem érhetőek el. A fekete salátabakszakáll egy kevésbé ismert példa, amely E-vitamint, vasat és édes, paszternákszerű íze van. Próbáld ki pörköltként, köretként, vagy burgonya helyett pépesítve!
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a fekete salátabakszakáll, a petrezselyemgyökér és a jégcsapretek."
Csírafélék Számos olyan ismert étel létezik, amelyek tápértéke megduplázódhat vagy megháromszorozódhat, ha hagyjuk csírázni, mielőtt elfogyasztanánk őket. Ilyen például a csicseriborsó egyébként is finom és egészséges, de csírában még ropogósabb, tápláló és több fehérjét tartalmaz.
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a lucernacsíra, a csíráztatott vesebab és a csíráztatott csicseriborsó. (A magok és babfélék meleg, nedves környezetben csíráztathatók, ami ugyanakkor a baktériumok fejlődésének is ideális, ezért fogyasztás előtt fontos alaposan megmosni a csírákat!)"
Gumósok A gumósok szénhidráttartalma magas, ezért értékes energiaforrások, és ez is egy olyan kategória, amelyben nem használjuk ki a rendelkezésre álló hatalmas változatosság előnyeit.
'A Jövő 50 Élelmiszere' közé tartozik a lótuszgyökér, az ube (lila édesburgonya), a jamgyökér és az indonéz vörös (cilembu) édesburgonya."
Következő cikk
Fenntarthatóság és minőségi összetevők