Változatos gabonáink, a quinoától a tönkölyig

2020. 04. 24.
comment 0 komment
Összegyűjtöttünk nektek 5 izgalmas és tápláló gabonát, hogy ne csak rizs legyen az egyetlen köret opció! Fedezzük fel az inkák aranyát, a csodagabonát és az amarántot is!

QUINOA

A quinoa már hosszú idők óta alapélelmiszernek számít Dél-Amerikában, a 2000-res évek eleje óta pedig már Európában és az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb, főként a rizs különlegesebb és ízletesebb helyettesitőjeként alkalmazva. Szívós növény, mely ellenáll a fagyoknak, szárazságnak, erős szeleknek és nagyon kevés termékenyítést igényel. A quinoa teljesértékű komplett fehérje, mivel mind a 9 fő aminosavat tartalmazza. Gluténmentes, alacsony glikémiás -indexszel rendelkezik és különlegesen kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaz fehérjét és zsírt. Sok benne az ásványianyag és a vitamin - többek között magnéziumban, káliumban, kalciumban, vasban, cinkben, valamint B-, C- és E-vitaminban is bővelkedik.

A quinoában az a legjobb, hogy számtalan formában felhasználhatjuk és elkészíthetjük! Lehet belőle leves, vagy ragu, mint Bolíviában és Peruban, használhatjuk töltelékként, salátákba, sőt, még vegetáriánus burgerekben is, jobbá téve a fogást különleges ízével és állagával.

De egy bejegyzés sem lehetne igazi, ha most sem készültünk volna nektek pár jó recepttel, amik nem csak szuper egészségesek, de laktatóak is!

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

KÖLES

A kölest, mint Etiópiától Ugandáig terjedő hegyvidékek vadonélő alfajaiból háziasított gabonafélét, évezredek óta termesztik. Alacsony termőképességű talajon is megél, és keresztezhető kukoricával, cirokkal és hüvelyesekkel. Enyhe, kicsit erőteljesebb diófélékre hasonlító íze van, mint a quinoának és hasonló állaga van, mint a kuszkusznak.

Alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma, ezáltal hosszabb ideig eltelítettnek. Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek. Tökéletes fehérje, magnézium, B1-vitamin-forrás, magas a vas és cink tartalma is.

A köles felhasználása sokoldalú. Fogyasztható snackként, kásaként, vagy lisztet is lehet belőle készíteni és hozzáadható magas keményítő tartalma miatt kenyértésztához, palacsintatésztához. Gondoltad volna, hogy a főtt köles remek alternatívája a reggeli zabpehelynek? 

AMARÁNT

Az amaránt Földünk egyik legősibb termesztett növénye. Az Aztékok és az Inkák Birodalmában nem csak vallási rituálékban volt fontos szerepük, de alapvető táplálék forrás volt, akárcsak a paradicsom vagy a bab. Egyéb gabonafélékhez fűződő rokonság ellenére sikérképző fehérjét nem tartalmaz, ezért kelt tészták készítésére nem alkalmas.

A hagyományos gabonákkal összehasonlítva szénhidráttartalma kisebb, rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Ásványi anyagai közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma érdemel külön említést. Vitaminok közül a B2-, B6-vitaminés az E vitamin-szükségletünk fedezéséhez járul hozzá leginkább.

Mi mindenre használhatjuk az amaránt? Nos, tökéletes hozzávaló levesekhez, köretekhez és rizottókhoz. Előszeretettel használják puffasztott, extrudált termékek készítésére. Olykor még a reggeli müzlibe, joghurtba is belekerülhet. Kiváló kásának és jó barátja a krémleveseknek, pudingoknak.

 

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

HAJDINA

Bölcsője Közép-Ázsia, a Himalája lába melletti térség, innen indult útjára Európába és Ázsia más részeibe, például Japánba. A hajdinát, az egyik legváltozatosabb felhasználású gabonát hazánkban a XV. századtól a második világháborúig széleskörben fogyasztották, ám termesztését felfüggesztettek.

A hajdinának igen magas az élelmirost tartalma, értékes antioxidáns forrás. A B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. De emellett még zsírmentes, nem tartalmaz glutént, tehát egy újabb remek lisztpótló a gluténérzékenyek számára. Sok benne a C-, és E-vitamin is, gazdag fehérjeforrás, cinket, rezet, mangán, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

A hajdinát a magas vérnyomás kezelésére már a középkorban is használták gyógynövényként. A krónikus májbetegségekben a máj elzsírosodási folyamatának megelőzése érdekében fogyaszthatjuk. Jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert, zsírégető és salaktalanító.

Lényegesen sokoldalan felhasználható. Ne csak a rizs legyen az egyetlen köret opció, helyettesítsük hajdinával. Sőt, elkészíthető hús- és zöldségleves-alaplében, valamint hozzáadható salátákhoz és töltelékekhez. Kiváló választás kásákhoz, zabpehelyhez, kombinálható gyümölcsökkel, joghurttal, mézzel. Lisztént is remek szolgálatatot tesz.

TÖNKÖLY

A búzafélék több ezer évre visszanyúló ősi fajtájaként a tönköly. Vastag külső héja megvédi a betegségektől és kártevőktől, ami könnyebbé teszi a gazdák számára, hogy műtrágyák és rovarirtók nélkül tudják termeszteni. Gluténtartalma magas, viszont a cukorbetegeknek nagyon ajánlott a fogyasztása. E-vitamin-tartalma kiemelkedő és a B12 kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport. Hasonló búzafajtákhoz képest a tönköly gazdagabb tápanyagban, több rostot és magasabb koncentrátumú ásványianyagokat tartalmaz, beleértve a magnéziumot, vasat és cinket. Érdekessége, hogy emeli a szervezet szerotonin szintjét, így boldogító gabonaként is emlegetik.

Lágy, diófélékre emlékeztető íze miatt kedvelt rizshelyettesítő rizseshúsokban, rizottókban és köretekben. Sikértartalmának köszönhetően magas minőségű kenyereket, péktermékeket lehet készíteni belőle.

 

Megjelenítette: Receptműhely