Ennek megfelelően az ételekkel is alkalmazkodni kell a hideghez. A téli orosz saláták igazán gazdagok, táplálóak. Sokszor hússal, ecetes zöldségekkel, majonézzel. Ezek saláták már önmagukban is teljes értékű ételnek számíthatnak.
Ma a klasszikus orosz salátát, az Olivier salátát szeretném bemutatni Nektek. Ez a saláta egy belga származású szakács, Lucien Olivier kreációja az 1860-as évekből, egy akkoriban nagyon népszerű moszkvai étteremből. Magyarországon és sok más országban ezt orosz salátaként ismerjük. A volt szovjet tagállamok szinte mindegyikének a legnépszerűbb szilveszteri eledele. A világ számos táján kihagyhatatlan a hidegtálak és az előételek közül. Nézzük az én verziómat.
Olivier saláta Ákos-módra
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük jól össze majonézt, a tejfölt és a citromlevet. Ízesítsük őrölt borssal, cukorral és sóval. A többi összetevőt vágjuk kockákra, keverjük össze a beízesített majonézzel, tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit “felmelegedve” még intenzívebbek legyenek az ízek.
Ezt a salátát persze kedvünk szerint variálhatjuk. Megszórhatjuk friss petrezselyem zölddel, vagy metélőhagymával, tehetünk a majonézbe kevés mustárt, ecetes tormát. Keverhetünk bele főtt céklát, vagy ecetes céklát, gyöngyhagymát is.
Sőt, mit szólnátok egy orosz-indiai vegyes salátához? Ha van kéznél egy kis csokor friss koriander levél, 1 kis teáskanálnyi curry fűszerkeverék vagy egy kis kurkuma, keverjétek a majonézhez, és máris egy újabb verziót kaptatok.
Jó szórakozást az elkészítéséhez!