Üdv Oroszország! Téli saláták Oroszországban.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Az oroszok már csak tudják milyen az igazi tél, sok ropogós hóval, csikorgó faggyal.

Az oroszok már csak tudják milyen az igazi tél, sok ropogós hóval, csikorgó faggyal.

Ennek megfelelően az ételekkel is alkalmazkodni kell a hideghez. A téli orosz saláták igazán gazdagok, táplálóak. Sokszor hússal, ecetes zöldségekkel, majonézzel. Ezek saláták már önmagukban is teljes értékű ételnek számíthatnak.

Ma a klasszikus orosz salátát, az Olivier salátát szeretném bemutatni Nektek. Ez a saláta egy belga származású szakács, Lucien Olivier kreációja az 1860-as évekből, egy akkoriban nagyon népszerű moszkvai étteremből. Magyarországon és sok más országban ezt orosz salátaként ismerjük. A volt szovjet tagállamok szinte mindegyikének a legnépszerűbb szilveszteri eledele. A világ számos táján kihagyhatatlan a hidegtálak és az előételek közül. Nézzük az én verziómat.

 

Olivier saláta Ákos-módra

Hozzávalók:

  • 400 gramm főtt, sovány marhahús
  • 400 g főtt burgonya, hámozott
  • 150 g főtt zeller
  • 150 g főtt répa
  • 2 közepes savanyú alma
  • 150 g Hellman’s majonéz
  • 50 g tejföl vagy sűrű natúr joghurt
  • őrölt bors
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál cukor
  • Csipet só

Elkészítés:

Keverjük jól össze majonézt, a tejfölt és a citromlevet. Ízesítsük őrölt borssal, cukorral és sóval. A többi összetevőt vágjuk kockákra, keverjük össze a beízesített majonézzel, tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit “felmelegedve” még intenzívebbek legyenek az ízek.

Ezt a salátát persze kedvünk szerint variálhatjuk. Megszórhatjuk friss petrezselyem zölddel, vagy metélőhagymával, tehetünk a majonézbe kevés mustárt, ecetes tormát. Keverhetünk bele főtt céklát, vagy ecetes céklát, gyöngyhagymát is.

Sőt, mit szólnátok egy orosz-indiai vegyes salátához? Ha van kéznél egy kis csokor friss koriander levél, 1 kis teáskanálnyi curry fűszerkeverék vagy egy kis kurkuma, keverjétek a majonézhez, és máris egy újabb verziót kaptatok.

Jó szórakozást az elkészítéséhez!

Megjelenítette: Receptműhely