Turmix vs. Smoothie – Ezt érdemes tudni róluk

2019. 08. 09.
comment 0 komment
Bár sokan szinonimaként használják a két ital nevét, van különbség turmix és smoothie között. Alapvetően más a kettő eredete, elkészítési módja, valamint az összetevőkben is eltérnek.A turmix mindig tejjel készül (akár növényivel is, ha épp a vegán változatot preferáljuk), turmixgépben keverve. Eredetét az 1950-es évek Amerikájának étkezdéihez köthetjük. Gondoljunk csak a régi filmekben is látható, görkorizó, turmixot színes szívószállal ivó szereplőkre. A smoothie-val ellentétben a turmixba tehetünk különféle magvakat, tejtermékeket, aszalványokat, gabonaféléket is.

Ezzel szemben a smoothie a 60-as évekbeli, angolszász kultúra „találmánya”. Nevét a krémesen sima kifejezésből kapta. Turmixgép helyett botmixerrel vagy aprítógéppel szokták készíteni. Eredetileg szigorúan csak gyümölcsök és/vagy zöldségek jéggel pürésített eredménye, szóval tej és egyéb összetevők (pl. zab) hozzáadása nélkül készül.

Mára azonban az elhatalmasodó trendjük miatt összemosódni látszik a két kifejezés. A receptekben megjelentek a smoothie-nál is a különféle tejek, joghurtok, magvak, így már nem olyan éles a határ turmix és smoothie között. Nézzük, mit érdemes még tudnunk róluk!

Mikor tökéletes az állaguk?

A turmix esetében akkor találtuk el jól az arányokat, ha egy hígabb állagot kapunk – ezt a hozzáadott tejjel tudjuk szabályozni, változtatni. A smoothie – mivel hivatalosan tejtermék nélkül készül – akkor tökéletes, ha pürés, kása szerű a végeredmény. 

 

Miért szuper őket fogyasztani?

A gyümölcsök és zöldségek tele vannak különféle hasznos vitaminokkal, és rostban is gazdagok. Kiválóan beindítják az anyagcserét, és felébresztik a testünket reggel. A gyümölcsök esetében azonban – mint már korábban írtuk – figyeljünk arra, hogy mikor fogyasztjuk őket a magas cukortartalmuk miatt!

 

Diétás-e a smoothie és a turmix?

Sokan abban a tudatban élnek egyébként, hogy ezek az italok beleférnek a diétába, azonban ez tévhit. A gyümölcsök magas cukortartalmuk miatt egyébként sem ajánlottak fogyókúra alatt, vagy csak nagyon minimális mennyiségben és maximum délig fogyasztva. A hozzáadott egyéb összetevők (például tejtermék, magvak) továbbá rettentően megemelik az ital zsír- és ezáltal a kalóriatartalmát is. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni, mielőtt napi rendszerességgel fogyasztanánk turmixot vagy smoothie-t.

 

Mi a helyzet a laktózérzékenyekkel?

Ők is bátran készíthetnek, csak a hagyományos tejet kell laktózmentes vagy növényi változatra cserélni. Viszont ez a nehézség csak a turmixok esetében áll fent, ugyanis mint már tudjuk, a smoothie-k tejtermék nélkül készülnek.

 

Vegán változatban is készíthetők?

Naná! A turmixok esetében a tejtermékek helyett válasszunk növényi tejeket (rizs-, zab-, mandula-, kesudió- vagy kókusztejet). Ilyenkor a megfelelő energiatartalom, illetve a jóllakottság érzés erősítése érdekében használhatunk ízesítetlen növényi fehérjeport – de ez persze opcionális.

 

Szóval összességében, ezek az italok mennyei finomak, bárki fogyaszthatja őket a szükséges változtatásokkal és mértékek tartásával, ezért muszáj is mutatnunk néhány szuper receptet hozzájuk!

 

TURMIX RECEPTEK

A turmixok esetében, amennyiben van rá lehetőségünk, mindig friss gyümölcsöt használjunk, ne fagyasztottat. Ha mégis csak az utóbbit tudjuk beszerezni, olvasszuk fel a turmix készítése előtt. Valamint, mindig tejjel dúsítsuk! Ezek az apróságok adják a tökéletes turmix alapjait. Ne felejtsük, az állaga akkor tökéletes, ha krémes, hígabb jellegű-
 

  1. Banánturmix
    A banánturmix az egyik legnépszerűbb és legfogyasztottabb turmix. Mi kell hozzá? Vegyünk egy nagyobb, friss banánt, és vágjuk karikákra. Majd turmixoljuk össze adott mennyiségű tejjel és cukorral vagy édesítőszerrel.

Tipp: próbáljuk ki hideg tejjel, esetleg mandulalikőrrel.

 

  1. Eperturmix

A toplista második helyezettje a fenséges eperturmix. Receptjében az óriási különlegessége a kávés tejszín, amely utánozhatatlan ízvilágot ad neki. Megéri kipróbálni, még ha elsőre furán is hangzik!

Tipp: frissen szelt eper darabokkal kínáljuk.

 

  1. Málnaturmix

Az eper után kihagyhatatlan a málnás változat is. Ez a turmix maga a vidám rózsaszínfelhő a 60-as évekbeli Amerikából! Ebben a receptben a tej mellé egy kis tejszín is került, a még krémesebb állagért.

Tipp: tálaláskor tejszínhabbal díszítsük.

 

SMOOTHIE RECEPTEK

A smoothie-k csak gyümölcsöt és/vagy zöldséget, valamint jeget tartalmaznak. Ennél az italnál jöhetnek a fagyasztott összetevők is: minél hidegebb, annál jobb! Ne felejtsük, az állaga akkor szuper, ha pürés, szinte kásás jellegű az ital.

 

Ha ennél is egyedibb módon szeretnénk fogyasztani, a jeges keveréket öntsük egy tálba. Majd szórjunk rá például kókuszreszeléket, illetve potyogtassunk rá más gyümölcsdarabokat is. A smoothie ily módon való ”tálalását” nevezik smoothie bowl-nak. A smoothie bowl-hoz végtelen mennyiségű inspirációt találhatunk az interneten: szebbnél szebb elrendezésekkel és gyümölcsvariációkkal.

 

  1. Tisztító pink és zöld smoothie

Ezek a smoothie-k olyan összetevőkből állnak, amelyek rostban gazdagok, és segítik az emésztőrendszerünk normalizált működését (pl. spenót vagy cékla). A zöld változat a hozzáadott kiwitől, spenóttól, kígyóuborkától kapta a nevét. Míg a pink a céklától lesz ilyen gyönyörű rózsaszín.

 

  1. Zöldséges energia smoothie

Ebben a receptben két szuper smoothie ötlettel találkozhatunk. Az egyik egy egzotikus összetevőkből álló változat, a másik pedig egy pikánsabb fajta. Attól függ, épp milyen hangulatunkban vagyunk reggel: egy bahamai kiruccanásra vágyunk gondolatban, vagy inkább felpörgetnénk magunkat a nap hátralévő részére.

Trükkök a felturbózáshoz

  1. Próbáljuk ki a hagyományos tej helyett valamelyik növényi változatot: például a kókusztejet. Így még egzotikusabb lehet a végleges ízvilág!
  2. Cukor helyett csurgathatunk pici mézet az smoothie-ba vagy turmixba.
  3. Dobjuk fel őket fűszerekkel. A fahéjnak például zsírégető hatása is van, de használhatunk bazsalikomot is a különleges ízélményért.
Megjelenítette: Receptműhely