Ezzel szemben a smoothie a 60-as évekbeli, angolszász kultúra „találmánya”. Nevét a krémesen sima kifejezésből kapta. Turmixgép helyett botmixerrel vagy aprítógéppel szokták készíteni. Eredetileg szigorúan csak gyümölcsök és/vagy zöldségek jéggel pürésített eredménye, szóval tej és egyéb összetevők (pl. zab) hozzáadása nélkül készül.
Mára azonban az elhatalmasodó trendjük miatt összemosódni látszik a két kifejezés. A receptekben megjelentek a smoothie-nál is a különféle tejek, joghurtok, magvak, így már nem olyan éles a határ turmix és smoothie között. Nézzük, mit érdemes még tudnunk róluk!
Mikor tökéletes az állaguk?
A turmix esetében akkor találtuk el jól az arányokat, ha egy hígabb állagot kapunk – ezt a hozzáadott tejjel tudjuk szabályozni, változtatni. A smoothie – mivel hivatalosan tejtermék nélkül készül – akkor tökéletes, ha pürés, kása szerű a végeredmény.
Miért szuper őket fogyasztani?
A gyümölcsök és zöldségek tele vannak különféle hasznos vitaminokkal, és rostban is gazdagok. Kiválóan beindítják az anyagcserét, és felébresztik a testünket reggel. A gyümölcsök esetében azonban – mint már korábban írtuk – figyeljünk arra, hogy mikor fogyasztjuk őket a magas cukortartalmuk miatt!
Diétás-e a smoothie és a turmix?
Sokan abban a tudatban élnek egyébként, hogy ezek az italok beleférnek a diétába, azonban ez tévhit. A gyümölcsök magas cukortartalmuk miatt egyébként sem ajánlottak fogyókúra alatt, vagy csak nagyon minimális mennyiségben és maximum délig fogyasztva. A hozzáadott egyéb összetevők (például tejtermék, magvak) továbbá rettentően megemelik az ital zsír- és ezáltal a kalóriatartalmát is. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni, mielőtt napi rendszerességgel fogyasztanánk turmixot vagy smoothie-t.
Mi a helyzet a laktózérzékenyekkel?
Ők is bátran készíthetnek, csak a hagyományos tejet kell laktózmentes vagy növényi változatra cserélni. Viszont ez a nehézség csak a turmixok esetében áll fent, ugyanis mint már tudjuk, a smoothie-k tejtermék nélkül készülnek.
Vegán változatban is készíthetők?
Naná! A turmixok esetében a tejtermékek helyett válasszunk növényi tejeket (rizs-, zab-, mandula-, kesudió- vagy kókusztejet). Ilyenkor a megfelelő energiatartalom, illetve a jóllakottság érzés erősítése érdekében használhatunk ízesítetlen növényi fehérjeport – de ez persze opcionális.
Szóval összességében, ezek az italok mennyei finomak, bárki fogyaszthatja őket a szükséges változtatásokkal és mértékek tartásával, ezért muszáj is mutatnunk néhány szuper receptet hozzájuk!
A turmixok esetében, amennyiben van rá lehetőségünk, mindig friss gyümölcsöt használjunk, ne fagyasztottat. Ha mégis csak az utóbbit tudjuk beszerezni, olvasszuk fel a turmix készítése előtt. Valamint, mindig tejjel dúsítsuk! Ezek az apróságok adják a tökéletes turmix alapjait. Ne felejtsük, az állaga akkor tökéletes, ha krémes, hígabb jellegű-
Tipp: próbáljuk ki hideg tejjel, esetleg mandulalikőrrel.
A toplista második helyezettje a fenséges eperturmix. Receptjében az óriási különlegessége a kávés tejszín, amely utánozhatatlan ízvilágot ad neki. Megéri kipróbálni, még ha elsőre furán is hangzik!
Tipp: frissen szelt eper darabokkal kínáljuk.
Az eper után kihagyhatatlan a málnás változat is. Ez a turmix maga a vidám rózsaszínfelhő a 60-as évekbeli Amerikából! Ebben a receptben a tej mellé egy kis tejszín is került, a még krémesebb állagért.
Tipp: tálaláskor tejszínhabbal díszítsük.
A smoothie-k csak gyümölcsöt és/vagy zöldséget, valamint jeget tartalmaznak. Ennél az italnál jöhetnek a fagyasztott összetevők is: minél hidegebb, annál jobb! Ne felejtsük, az állaga akkor szuper, ha pürés, szinte kásás jellegű az ital.
Ha ennél is egyedibb módon szeretnénk fogyasztani, a jeges keveréket öntsük egy tálba. Majd szórjunk rá például kókuszreszeléket, illetve potyogtassunk rá más gyümölcsdarabokat is. A smoothie ily módon való ”tálalását” nevezik smoothie bowl-nak. A smoothie bowl-hoz végtelen mennyiségű inspirációt találhatunk az interneten: szebbnél szebb elrendezésekkel és gyümölcsvariációkkal.
Ezek a smoothie-k olyan összetevőkből állnak, amelyek rostban gazdagok, és segítik az emésztőrendszerünk normalizált működését (pl. spenót vagy cékla). A zöld változat a hozzáadott kiwitől, spenóttól, kígyóuborkától kapta a nevét. Míg a pink a céklától lesz ilyen gyönyörű rózsaszín.
Ebben a receptben két szuper smoothie ötlettel találkozhatunk. Az egyik egy egzotikus összetevőkből álló változat, a másik pedig egy pikánsabb fajta. Attól függ, épp milyen hangulatunkban vagyunk reggel: egy bahamai kiruccanásra vágyunk gondolatban, vagy inkább felpörgetnénk magunkat a nap hátralévő részére.
Trükkök a felturbózáshoz