Töltött hajtogatott tészták

2015. 12. 19.
comment 0 komment

Vannak dolgok, amelyek teljesen természetesen jelen vannak életünkben, így vannak teljesen magától értetődő sütemények is, amelyek mindennapjaink részei. Ilyen pl. az almás pite, vagy a pogácsa – és persze a hajtogatott tészták is. Az is igaz, hogy hajtogatott tésztát már a boltban is kaphatunk készen, de higgyük el, az az igazi, amit mi magunk készítünk! Az pedig, hogy mivel töltjük meg, már csak a család ízlésétől függ, de annyi biztos, hogy átütő sikerünk lesz vele! Néha a jól ismert és kedvelt dolgoknak sem árt utánanézni, ezért most járjuk kissé körbe a hajtogatott tésztát!

A hajtogatott tésztáknak két fajtája van, az élesztővel és élesztő nélkül készültek.

A hajtogatott élesztős tésztából készülhetnek péksütemények, mint a croissant vagy a kakaós csiga. Előbbi a franciáknál a legnépszerűbb, ahol nemcsak natúr változatban kapható, hanem töltötten is, hiszen ellenállhatatlan a csokival, sajttal vagy lekvárral „bélelt” változat is. Itt a könnyű tészta titka az, hogy az élesztő lazító hatására még mi magunk is „rásegítünk” némi hajtogatással. Így a keletkező gázok és a kézi lazítás együttes hatásának köszönhetően légiesen könnyű, ízletes tésztát kapunk. Nem éppen a legegyszerűbb tésztaféle, de hát gyakorlat teszi a mestert, és ha egyszer ráérzünk a készítésére, akkor azt a tudást már senki sem veheti el tőlünk!

Az élesztő nélküli hajtogatott tészta (nevezzük most levelesnek) azért nagyszerű „találmány” mert szinte mindenre jó. Lehet használni főételekhez, desszertekhez, uzsonna- és tízórai süteményekhez, illetve a krémes lapja is ebből készül. Az egyik legegyszerűbb felhasználása, ha csíkokra vágjuk, megsózzuk, majd sajtot, szezámmagot, köményt vagy akár mákot szórunk rá, és kisütjük. De csavarhatunk bele sonkát is, vagy főzhetünk hozzá különféle töltelékeket, ilyenkor kis töltött párnácska-formákat készítünk belőle. Rolót sütve belőle sajtos rolót készíthetünk. Aki a tartalmasabb, húsosabb megoldásokért rajong, annak elsősorban a klasszikus virslivel töltött változatot ajánljuk, de mehet bele rendes szárazkolbász is, sőt az ínyencek kipróbálhatják szalonnával! Hogy az édes változatok se maradjanak ki, leveles tésztából készítjük a szerelmes levél, búr kifli és a pálmalevél péksüteményeket is. Egy jótanács: ügyeljünk, hogy töltelékünk ne legyen túl híg, mert akkor könnyen eláztatja a tésztát, és kifolyik belőle.

Ha körülnézünk akár Európában, akár az amerikai kontinensen azt látjuk, hogy mindenhol nagy kedvvel készítik a hajtogatott tésztákat. Anglia, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Államok, Kanada, Mexikó – és még folytathatnánk a felsorolást. Így most mi is arra buzdítjuk Titeket, hogy kössetek kötényt és készítsétek el a család kedvenc sütijét a hajtogatott tészta valamelyik fajtájából!

 

Lássunk akkor egy fantasztikusan finom receptet, egy gesztenyés croissant-t.

Gesztenyés croissant

Elkészítési idő: 100 perc

 

Hozzávalók kb. 16 db croissant-hoz:

A krémhez

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum

A tésztához

  • 1,2 dl hideg tej
  • 1 darab kisebb tojás
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
  • 1 kiskanál só
  • 60 dkg finomliszt
  • 1,2 dl hideg víz
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg kristálycukor
  • 20 dkg Rama Vajas Íz

 

Elkészítés:

1. A Rama Vajas Ízt 8 dkg liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe rakjuk. A maradék lisztből egy evőkanálnyit a nyújtáshoz félreteszünk, a többit tálba rakjuk, a sóval és a sütőporral összeforgatjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk.

2. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon egyenlő szárú kereszt nyújtjuk, a közepét vastagabbra hagyva. A Rama Vajas Íz téglát a közepére tesszük, a tészta széleit ráhajtjuk és az egészet konyharuhába burkolva, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.

3. Ezután a hajtás következik. A tésztát lisztezett gyúrólapon kb. 4 mm vastag, 50 cm hosszú, 20 cm széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét behajtjuk és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk.

4. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk és az előbbi módon ismét összehajtjuk, majd újabb 1 órát pihentetjük. Végül a tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 4 mm vastag, 50 cm hosszú és 20 cm széles lappá nyújtjuk.

5. Éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tésztából leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel hosszanti irányban kicsit meghúzzuk, megnyújtjuk.

6. A csúccsal szembeni oldalára halmozzuk a tölteléket. Ehhez a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedjük, a rummal ízesítjük.

7. A tésztákat feltekerjük a töltelékes oldallal indítva és kifliket hajtogatunk belőle. Sütőlapra rakjuk őket, pár cm-re. Folpackkal letakarva langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük.

8. Előmelegített sütőben a középső rácson, 190 °C-on (légkeveréses sütőben 170 °C) kb.18 perc alatt készre sütjük.