Tejszínes krémlevesek

2015. 11. 05.
comment 0 komment
A konyhámban mindig népszerűek a levesek, ám őzel, a bársonyos krémlevesek különösen kedveltek.
A konyhámban mindig népszerűek a levesek, ám ősszel, a bársonyos krémlevesek különösen kedveltek. Úgy vélem, minden fellelhető őszi zöldségből készíthetünk krémlevest. Bizonyos, hogy mára egyre több háztartásban találni botmixert. Az én otthonomban is gyorsan hétköznapi eszközzé vált, így a fáradságos passzírozás nélkül is könnyen készítünk kiváló állagú leveseket.
 

Az egyik kedvencem a tejszínes sárgarépa leves. Fantasztikusan ízletes és bársonyos állagú. Íme a recept:

Tejszínes sárgarépa krémleves

Hozzávalók

  • 500g sárgarépa, meghámozva
  • 3 db burgonya, körülbelül 200 g
  • 2 fej vöröshagyma
  • 100 g Rama vajas Íz
  • 0,5 l narancslé
  • 10 gramm friss gyömbér
  • 1 csipet fahéj
  • 1-2 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 db chili paprika
  • 1 szem kardamonmag
  • 250 ml tejszín
  • 1,5 liter tyúkhúsleves 3 db Knorr-kockából
  • tejszín, balzsamecet a díszítéshez (opcionális)

Elkészítési javaslat:

A sárgarépát, burgonyát, chilit és a hagymát vágjuk szeletekre. A margarint forrósítsuk föl egy lábasban, majd adjuk hozzá a répát, chilit, hagymát, a szeletelt krumplit. Reszeljük hozzá a gyömbért, dobjuk hozzá a zúzott kardamonmagot. Szórjuk rá a fahéjat, a szegfűszeget. Pirítsuk, míg a zöldségek kezdenek enyhén barnulni.

Öntsük a zöldségekhez a forró húslevest és a narancslét. Főzzük kis lángon kb. 25-30 percig, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Botmixerrel pürésítsük, öntsük hozzá a tejszínt, röviden forraljuk ki. Tálaláskor díszítésként még csorgathatunk rá egy kis tejszínt, vagy balzsamecet krémet.

Az igazán alapos leves-kedvelők a botmixerrel pürésített levest leszűrhetik egy finom szűrőn, hogy még bársonyosabb legyen.

 

Az utóbbi idők „újra” felfedezése - mellesleg az én új kedvencem is - az egyébként már ősidők óta használt csicsóka. Botanikailag a napraforgó rokona, de felhasználása inkább a krumpliéhoz hasonló. Enyhén édeskés, diós íze van, de frissen szeletelve, vagy reszelve a karalábéhoz is szokták hasonlítani.

 
 
 

A csicsóka nemcsak finom! A napraforgóéhoz hasonló virága igazi dísze lehet a kertünknek.

 
 

A csicsóka gumói a konyhában

A csicsókából szintén nagyon finom krémlevest tudunk készíteni. Kevés margarinon hagymát pirítunk, erre jöhet a megpucolt és felszeletelt csicsóka. Felöntjük tyúk vagy zöldség alaplével és puhára főzzük. Botmixer segítségével krémesítjük, tejszínnel dúsítjuk. Ízesíthetjük, chilivel, szerecsendióval, fehérborssal, tökmagolajjal, vagy akár parmezán forgácsokkal is.

Köretként is remekül megállja a helyét! Kevés zsírjára sütött bacon-re dobva, Delikáttal ízesítve, lassú közepes lángon 8-10 percig pirítva - párolva különleges, ízletes kísérője lehet fehér húsú szárnyasoknak, frissen sült halaknak.