Szőlő a konyhában: saláta szőlővel és édes-sós csirkemell.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
A szőlő sokat által kedvelt csemege.


A szőlő sokat által kedvelt csemege. Legtöbbször csak azért kerül a konyhába, hogy megmossuk, majd elfogyasszuk. Süteményekben gyakori összetevője, de kiváló salátákat, mártásokat édes-savanyú leveseket is készíthetünk belőle.

A komolyabb éttermek ragaszkodnak a kulináris elvekhez. Ilyen helyeken a szőlőben nem lehet mag, esetenként héja sem, ha a vendég elé kerül. Tanuló koromban sokszor kaptam azt a feladatot, hogy a mártáshoz készítsem elő a szőlőt.

Blansíroznom kellett, majd a szőlőszemekről egyesével le kellet húznom a héját, végül a félbevágott szemekből kiszedni a magokat, úgy, hogy ne sérüljön a szőlő. Végül negyedekbe kellett vágnom. Ha nincs hozzá türelmünk, akkor persze elég, ha mag nélküli szőlőt vásárolunk:-)

Íme egy példa, mit lehet kihozni a szőlőből. Egyszerűt, mégis gyönyörűt.

Saláta szőlővel, kékpenészes sajttal és dióval
Elkészítési idő: 15 perc
4 személy részére

Hozzávalók:

- 1 kis pohár natúr joghurt
- 150 g kék- és fehér szőlő vegyesen
- 80 g kékpenészes sajt, pl. Rokfort
- Knorr Joghurtos salátaöntet por
- 2 ek dióbél
- egy marék arugula saláta

Elkészítés:

Mossuk meg a szőlőt, vágjuk félbe és magozzuk ki. Kockázzuk fel a sajtot és mossuk meg, majd szárítsuk le az arugulát. Készítsük el a joghurtos salátaöntetet a tasakon leírtak szerint. Helyezzük a saláta leveleket a tányérokra. Szórjuk meg a sajttal és a dióval, majd locsoljuk le az öntettel.

 

A szőlő fantasztikusan jól passzol húsokhoz is.

Készítsünk egy klasszikust csirkehússal és szőlővel. A sós csirkehús az édes szőlővel remek kombináció, már a rómaiak is kedvelték.

Csirke szőlővel
4 fő részére

Elkészítési idő: 20 perc

Összetevők:
- 2 db nagyobb csirkemell filé, hosszában félbevágva
- 4 szelet Pármai sonka
- 2 ág kakukkfű
- 1 ek Knorr Szárnyas fűszervarázs
- 2 fej salotta hagyma
- 80 g fehér szőlő, hámozva, magozva, negyedekbe vágva
- 80 g kék szőlő hámozva, magozva, negyedekbe vágva
- 1 ek Rama Vajas Íz
- 1 ek liszt
- 200 ml fehér bor
- néhány bazsalikom levél
- 100 ml olíva olaj
- 1 citrom

Elkészítés:

Keverjük össze az olíva olaj felét a fűszerkeverékkel és a citromhéjjal. Kenjük be vele a csirkemell szeleteket. Tekerjük be a Pármai sonkába, a maradék olíva olajon pirítsuk aranybarnára. Tegyük félre. A visszamaradt zsiradékban pirítsuk meg a finomra vágott salotta hagymát. Adjuk hozzá a szőlőt és a kakukkfű ágakat. Öntsük rá a fehérbort és főzzük el, majdnem teljesen. Öntsünk hozzá 1 dl vizet és a citrom kicsavart levét, forraljuk fel. Melegítsük át a csirkemelleket a szószban kb. 1 perc alatt. Vegyük ki, adjunk a mártásba egy ek Rama Vajas Ízt és erőteljesen keverve olvasszuk föl a szószban. Végül adjuk a szószhoz a vékony csíkokra vágott bazsalikom leveleket. Tálaláskor öntsük a csirkére a szószt.

Használjuk ki a szezon előnyeit, így leginkább ősszel használjunk szőlőt főzéshez.

Megjelenítette: Receptműhely