Sütőtökös pite.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
A tököt a répához hasonlóan nagyon sokféle édességben, süteményben fel lehet használni. Az amerikaiak pl. nem tudják a Hálaadás-napi vacsorát sütőtökös pite nélkül elképzelni. Egy ilyen pite receptet mutatunk ma be nektek. Az előkészület egyszerű, és nem is különösebben időigényes, ám az így készült süti jó eséllyel versenyezhet, a sokkal bonyolultabban készülő tortákkal, macerásabb sütikkel is.
Próbáljátok ki mindenképpen!
 

Sütőtökös, pekándiós pite

Elkészítési idő: 1.5 óra

Hozzávalók 12 fő részére:

Tészta:

  • 100 g Rama Vajas Íz margarin
  • 200 g Philadelphia jellegű, enyhén sós natúr krémsajt
  • 50 g cukor
  • 400 g búzaliszt
  • Csipet só

Töltelék:

  • 200 g sült tök
  • 2 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 150 g cukor
  • ½ mokkáskanál fahéj
  • ½ mokkáskanál gyömbér
  • Csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd

Tálalás:

Tejszínhab, felezett pekán dió vagy dió

Elkészítés:

Keverjük el a lisztet, cukrot, sót. Adjuk hozzá a hideg margarint és krémsajtot. Gyúrjuk össze, kellően homogénre, a tőlünk telhető legrövidebb idő alatt. Hagyjuk állni hűtőszekrényben, legalább 30 percig. Egy enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagságúra és helyezzük egy margarinnal kikent kerek gyümölcstorta formába. Tegyünk a tésztára egy darab alufóliát és tegyünk bele nehezéknek szárazbabot, vagy csicseriborsót. Süssük „vakon” 200 ° C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig. Ezalatt készítsük el a tölteléket. Verjük fel a tojásokat a cukorral és adjuk hozzá fokozatosan az összetört sütőtök húsát, keverjük hozzá az őrölt fűszereket, a vaníliarúd kikapart belsejét. A tésztáról vegyük le a fóliát, kanalazzuk a tölteléket a félig-sült tésztára, simítsuk el a tetejét és tegyük vissza a sütőbe 170 °C-ra, 45 percre. Sütés után hagyjuk kihűlni.

Tálaljuk tejszínhabbal. Díszítsük pekán dióval.