Sütési alapeszközök

2015. 12. 19.
comment 0 komment

Az otthoni sütéshez kell egy kis tapasztalatot szerezni, de minél többet sütünk, annál hamarabb meglesznek ezek a készségek. Csak gyakorlat kérdése, hogy a bonyolultabb receptek se jelentsenek kihívást!

Fontos, hogy pontosan kövessük a receptben leírtakat, hiszen minden lépésnek, alapanyagnak szerepe van a végeredményben.

Például miért van az, hogy sok recept úgy kezdődik, hogy szitáljuk át a lisztet először? Azért, hogy laza, jól meglevegőztetett liszttel dolgozzunk, ez elsősorban a piskóta-szerű süteményeknél fontos. De ugyanígy járjunk el a kakaóporral és más száraz összetevőkkel is!

 

Ugyancsak fontosak az alapeszközök. Összegyűjtöttünk nektek egy listát azokról a konyhai eszközökről, kiegészítőkről, melyeket érdemes beszerezni, hiszen nagy segítségünkre vannak sütés közben:

 

1. Pontos tömegre és térfogatra van szükségünk. A pontos mennyiségek aránya a siker egyik kulcsa. Ezért egy konyhai mérleg elengedhetetlen eszköz. A mérleg mellett szükség van mérőedényekre és mérőkanalakra, amelyekben pontos térfogatokat tudunk mérni.

2. Ha nincs új, modernebb sütőnk, amely pontos hőmérsékleten süt, akkor hasznos, ha egy sütőhőmérőt is használunk, mert a régebbi sütők már nem pontosak.

3. A sütéshez leggyakrabban szükséges formák:

• gyümölcstorta forma
• kerek, kivehető aljú, oldalán csatos forma (leggyakrabban 24-26 cm átmérővel)
• kuglóf forma, közepén lyukkal
• muffin és mini kuglóf forma (ezekhez is érdemes muffinpapírt, vagy szilikon formát használni)
• lapos tepsi aprósütikhez (sőt, pizzához is hasznos)
• figurás kiszúrók aprósüteményekhez

4. konyhai eszközök – turmixgép, habverő, konyhai robotgép, stb.

5. keverőtálak - üveg, fém, műanyag

6. nyújtófa, nyújtódeszka – előnyösebb, ha fából van a nyújtófánk, az érdesebb felülete miatt. A tapasztaltabb cukrászok leginkább azokat kedvelik, amelyeknek fogójuk van.

7. fém habverő – akár több méretben is

8. fakanalak, fémből készült kanalak, szilikon vagy műanyag spatulák

9. szilikon ecset, tojás, margarin, olaj kenéséhez

10. sziták, szűrők, rosták, többféle méretben

11. citrus hámozó, amellyel vékonyan le tudjuk hámozni a citrom, narancs, stb. héját

12. finom lyukú reszelő pl. szerecsendióhoz, csokoládéhoz, vagy citrusok héjához

13. stopperóra

14. egyéb eszközök, pl. meggymagozó, almacsumázó, zöldséghámozó, porcukorszóró, habzsák, cukrászfáklya, olló, stb.

 

Most, hogy átnéztünk egy kis elméletet, térjünk át a gyakorlatra, süssünk egy kis aprósüteményt!

Egyszerű aprósütemény

Elkészítési idő: 45 perc

 

Hozzávalók

  • 200 g Rama Vajas Íz
  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

Az összetevők legyenek hidegek. Melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra.

1. Kenjük ki a tepsit zsiradékkal, vagy béleljük ki sütőpapírral.

2. Vágjuk a Ramát kisebb kockákra.

3. Szitáljuk a lisztet egy tálba. Adjuk hozzá a cukrot, egy csipet sót, majd a tojássárgáját, végül a Ramát.

4. Keverjük össze gyorsan egy fakanállal vagy kézi mixerrel. Ne gyúrjuk sokáig, ne melegedjen fel a tészta.

5. Tekerjük be a tésztát folpackba, majd tegyük hűtőbe minimum fél órára.

6. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagságúra.

7. Különböző formájú kiszúrókkal vágjuk ki a sütiket és tegyük a tepsire őket.

8. Süssük 15-20 percig, míg enyhén barnulni kezdenek. Miután kivettük őket a sütőből, hagyjuk kihűlni a tepsin, majd szórjuk meg porcukorral őket.

 

Tipp: A tésztába tehetünk csoki darabokat, diót, mogyorót, mazsolát, amihez kedvünk van.