Sok kicsi sokra megy! - Aprósütemények, teasütemények, kekszek

2015. 12. 19.
comment 0 komment
Finomságok otthoni alapanyagokból Ahogy kint egyre hidegebb lesz, csak azért is érdemes sütni

Finomságok otthoni alapanyagokból

Ahogy kint egyre hidegebb lesz, csak azért is érdemes sütni valamit, hogy meleg, süteményillattal teli konyhában múlathassuk az időt! Ha pedig vendégségbe megyünk, vagy hozzánk jönnek rokonok, barátok, bizony áldás, ha van otthon némi aprósütemény! Olyat érdemes ilyenkor sütni, ami eláll, és ami az otthoni készletekből (liszt, margarin, cukor, tojás, dió, mogyoró, alma, csoki, kandírozott vagy aszalt gyümölcsök, lekvár) megvalósítható anélkül, hogy kitennénk a lábunkat a lakásból. A sós sütikhez használjuk el a maradék sonkát, sajtot, szezámmagot, napraforgómagot, tökmagot, és ha maradt egész mákunk, hát ne sajnáljuk vele megszórni apró alkotásainkat! Akkor sem szabad megijedni, ha véletlenül egy-egy recept szerinti jelentéktelenebb összetevő (pl.: mák, szezámmag a díszítéshez, stb.) nincs otthon, hagyjuk ki nyugodtan, vagy helyettesítsük mással, így születnek a később legendássá váló családi specialitások!

 

Pár falatnyi történelem

Ne feledjük, épp ilyen véletlennek köszönhetően született a keksz is a holland telepesek kemencéjében, amikor egy kis darab tésztával ellenőrizték a kemence, vagy a sütőlap hőmérsékletét. Ebbe az igazi „tesztsüteménybe” aztán története során mindig éppen olyan összetevők kerültek, amik kéznél voltak, ettől válhatott slágerré.

A középkori Anglia pékmesterei állítólag már úgy készítették kekszeiket, hogy a készre sütött kenyeret megédesítették, majd visszarakták a forró kemencébe, hogy ott megkeményedjen. Ezeket aztán hazai, majd később már külföldről származó magvakkal, gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették. Ezek a „luxuscikkek” eleinte szinte kizárólag a gazdagok asztalára kerültek és csak a kereskedelem lassú fejlődése, valamint ennek köszönhetően az árak drasztikus csökkenése eredményezte azt, hogy az idő előrehaladtával egyre szélesebb néprétegek élvezhették e sütiket.

 

Édes apróságok

Ugye mindannyian emlékszünk nagymamáink gondosan őrzött sütis dobozára, amelyben mindig volt számunkra valami ínycsiklandozó aprósütemény? A teasütik lehetnek édesek és sósak, töltöttek vagy töltetlenek. Vonjuk be a sütögetésbe a gyerekeket is, mert néha sokkal több türelemmel és odaadással alakítgatják, díszítgetik a készülő aprósüteményt, mint mi magunk! A kreativitásukról pedig még nem is beszéltünk… Akkor tehát sütésre fel!

Mit szólnátok egy mandulás aprósütihez?

Esti sütemény

Elkészítési idő: 30 perc + 2 és fél óra hűtés

 

Hozzávalók kb. 40 db sütihez:

  • 2 db tojás
  • 12 dkg Rama sütőmargarin
  • 12 dkg kristálycukor
  • 6 dkg mandula
  • 28 dkg finomliszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

 

Elkészítés:

1. A mandulát forró vízbe tesszük, leszűrjük és lehéjazzuk.

2. Ezután sütőben megszárítjuk (kb. 10 perc) és durvára vágjuk.

3. A Ramát a liszttel elmorzsoljuk, a többi hozzávalót hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát. Ha úgy érezzük, hogy a tészta túl száraz, adhatunk hozzá egy-két kanál tejet.

4. A tésztát kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra és megszórjuk a mandulával.

5. Ezután a tésztát feltekerjük, jól megnyomkodjuk és a fóliába tekerve legalább 2-3 óráig, hűtőszekrénybe rakjuk.

6. Még hideg állapotban kb. 1/2-1 cm-es szeletekre vágjuk. A sütőlemezre sütőpapírt fektetünk, vagy Ramával megkenjük és erre helyezzük a szeleteket.

7. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Porcukorral is megszórhatjuk.