Izgalmas saláták a nyári grillezéshez

2019. 05. 21.
comment 0 komment
A grillezett húsok mellé fontos megfelelő mennyiségű zöldséget is fogyasztani, mert ezek könnyedebbé, ízgazdagabbá és vitamindúsabbá teszik az étkezésünket. Korábban már írtunk a grillezett zöldségekhez tippeket – most a salátákon a sor.A saláták előnye, hogy akár már a grillezés előtt összedobhatók, jót is tesz nekik, ha összeérnek az ízek benne – de az öntetet csak fogyasztás előtt locsoljuk rá. Alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően bármennyit szedhetünk a tányérunkra: minél több, annál jobb! Azért is érdemes salátát fogyasztani a grillezett húsok mellé, mert a zöldségek hatalmas rosttartalmukkal hozzájárulnak a teltségérzethez, és segítik a nehezebb ételek emésztését.

Nézzük az isteni saláta recepteket a grillezéshez!

 

1. Epres, avokádós saláta grillezett sertéscombbal

A legegyszerűbb salátát is igazán trendivé és színessé tehetjük, ha gyümölcsökkel egészítjük ki. A spenót, az avokádó és az eper izgalmas fúziót alkotnak a tányérunkon – ráadásul bármilyen grillezett hús mellé tökéletesen passzol ez az utánozhatatlan egyveleg.

Elkészítése sem igényel sok időt, nagyjából 10 perc alatt összedobhatjuk. Csupán annyi dolgunk van vele, hogy nagyobb darabokra aprítjuk az avokádót, a lilahagymát és az epret, majd alaposan összekeverjük őket a bébispenóttal. Ízesítésként használhatunk balzsamecetet, de ha különlegesebb ízélményre vágyunk, a Hellmann’s joghurtos-fűszeres szósza a legjobb választás.

Vegetáriánus tipp: Grillezett sajttal és plusz extra zöldséggel, például spárgával is ínycsiklandozó lesz a saláta.

 

2. Görög pulykasaláta grillezett zöldségekkel

A salátákat csak imádni lehet, hisz friss és roppanós ízélményt adnak a sült húsok mellé. Ez a recept egy különleges verziót rejt magában: az egyszerű saláta összetevőket grillezett zöldséggel, nevezetesen cukkinivel és padlizsánnal tettük egyedülállóvá.

A padlizsánt és cukkinit sózzuk be picit és pihentessük sütés előtt – így a felesleges levüktől könnyedén megszabadulhatunk. Semmiképp se grillrácsra helyezzük őket, használjunk alumínium tálcákat. Amíg sülnek, elkészíthetjük a saláta alapját. Aprítsuk nagyobb darabokra a paprikát, lilahagymát és a fejes salátát. Ha szeretnénk tovább fokozni az ízvilágot, keverjünk el egy pohár natúr joghurtban a Knorr fokhagymás salátaöntet porát.

Vegetáriánus tipp: Hús helyett grillezzünk tofut, amit Knorr grillpácccal ízesítünk.

 

3. Nyári saláta grillezett tarjával

Ebben a nyári salátában az a nagyszerű, hogy bőven elkészíthetjük addig, amíg a grillezett húsunk éppen füstös aromát kap a rácson. Legyen szó diétázásról, vagy csak üde ízekről, ezzel a salátával nem lőhetünk mellé.

Az alaphoz szükségünk lesz kígyóuborkára, paprikára, kukoricára, lilahagymásra és vegyes saláta mixre. Tetszőleges nagyságúra vágjuk őket, majd keverjük össze alaposan. Bolondítsuk meg egy pici Knorr olaszos salátaöntettel. Az elkészült, grillezett húst végül vékony csíkokban halmozzuk a tetejére.

Vegetáriánus tipp: A grillezett karaván sajttal pótolhatjuk a füstös ízű, fehérjedús összetevőt.

 

4. Grillezett burgonyasaláta szűcspecsenyével

A salátákat sokan a száraz jellegük miatt nem kedvelik és fogyasztják, pedig jótékony hatásukat percekig tudnánk sorolni. A szószosság pótlására nagyszerűek a különböző Knorr salátaöntet porok is, de ha pluszban grillezett zöldségekkel is feldobjuk a salátát, garantáltan mindenki meg fogja nyalni a tíz ujját.

A szűzpecsenyének rettentő jól áll ez az egyszerű saláta, amelynek roppanós frissességét a vékony csíkokra szelt zellerszár és paprika adja. A hagyma és a burgonya mindig jól működő párost alkottak, viszont grillezett verzióban még jobban illenek egymáshoz.

Vegetáriánus tipp: A szűcspecsenyét cserélhetjük szejtánra, vagy grill sajt variációkra.

 

5. Grillezett fogas saláta

Ez a saláta a fogyókúrázók legjobb barátja lesz: vele könnyen átvészelhetjük a grill partikon áradó, csábító illatokat, hiszen mi is mennyei falatokat veszünk magunkhoz. Csak pár összetevő, és mindössze 30 perc kell az elkészítéshez. Vigyázzunk azonban, mert a halnak nem kell olyan sok idő, mint a többi húsfélének: maximum 3-5 percig grillezzük egy-egy oldalát. A halunkat sütése közben gyorsan összedarabolhatjuk a koktélparadicsomokat, és elkeverhetjük a különböző saláta félékkel. Végén citromlével locsoljuk az egészet.

Vegetáriánus tipp: A hal helyett grillezzünk mozzarellát, az is tökéletesen illik ehhez a salátához.

 

Végül, néhány apró tipp a saláták készítéséhez és tálalásához:

  1. Mindig friss összetevőket használjunk. Nincs rosszabb a szottyos saláta leveleknél.
  2. A salátákat csak úgy érdemes előre összeállítani, ha az öntetet nem tesszük hozzá, mert a különböző salátalevelek túlságosan megszívhatják magukat azzal, és összeeshetnek.
  3. Ha a salátákhoz grillezett zöldségeket is készítünk, azokat frissen rakjuk bele, és rövid időn belül fogyasszuk – így kapunk igazi, üde ízbombát.
  4. Tálaláskor legjobb ötlet, ha egy tányérra halmozzuk a grillezett húsokat, zöldségeket és a salátát is, mert ezzel optikailag is becsapjuk az agyunkat, és növeljük a teltségérzetünket.
Megjelenítette: Receptműhely