Ropogós ponty recept a karácsonyi asztalra

2019. 11. 14.
comment 0 komment
A karácsonyi menük körében a legnépszerűbb hal a ponty, a karácsonyi forgalom nagyjából 65%-át ez adja. A pontyot sokan azért kedvelik nagyszerű íze mellett, mert értékesebb, ezáltal igényesebb és jobban feldolgozott is. Érdemes már december elején letudni a halvásárlást, ne hagyjuk a karácsony előtti utolsó napokra. Decemberben már javában kaphatunk friss, konyhakész pontyot, és nem fog ártani a halnak, illetve minőségének, ha 1-2 hetet áll a mélyhűtőnkben.

Ahogy már írtuk a karácsonyi főételekről szóló bejegyzésében, régi tradíció vezet vissza a karácsonyi halevéshez. Ez a mára teljesen természetesnek mondható rituálé egészen keresztény gyökereinkig nyúlik vissza. A Biblia szerint ugyanis Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, így a hal lett a megtért és megkeresztelt embereket szimbóluma. Azonban van nem keresztény vonatkozása is halevési hagyományainknak: a nép babona, hiedelem szerint a hal sebes mozgása hasonló haladásra buzdítja az ünnepi asztal köré gyűlt családtagokat a következő évben, továbbá a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház lakóinak.

Mutatunk is egy szuper receptet, hogy idén ne maradjon le asztalunkról a karácsonyi ponty! Bár sokan a rántott pontyra esküsznek, mi most egy egészben sült verziót hozunk.

 

Előkészületek pár perc alatt

A halat mindenképp tisztítsuk meg jó alaposan, majd itassuk le róla a vizet. A burgonyákat hámozzuk meg, és folyó víz alatt öblítsük le. Készítsük el a pasztánkat, amellyel a halat fogjuk bekenni. Ehhez szükségünk lesz halászlé kockára és olajra, csak keverjük össze őket. A halászlé kockában lévő paprika, hagyma és egyéb fűszerek fogják csodásan gazdaggá tenni pontyuk ízvilágát. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra – ez lehet akár 200°C is, függ attól, milyen a sütőnk teljesítménye. Ha gázos sütőnk van, még be kell vetni egy apró trükköt, hogy ne égjen le a pontyunk: a sütőben lévő fém rácsot tekerjük be alufóliával, ez segíti a hőelosztást.

 

Elkészítés

A hal bőrét irdaljuk be egy éles késsel nagyjából 1,5-2 centiméterenként. Ezután kenjük be a már előre készített fűszeres, pikáns pasztával kívül-belül. Helyezzük a megmosott krumplikat a hal üregébe (ezek fognak talapzatként szolgálni, hogy ne az oldalára kelljen fektetnünk a pontyunkat). A hal hasából nagyjából 2 centiméterre lógjon ki a krumpli, a többi részét levághatjuk egész nyugodtan. A krumplis talapzattal lefelé helyezzük a sütőedénybe a halunkat, ennek köszönhetően nem fog egyik oldalán sem ázni a halunk, és a bőre is egyenletesen tud megpirulni, így minden falatot élvezettel ropogtathatunk majd az ünnepi asztalnál. Mehet is a hal a sütőbe, adott hőfokon süssük kb. 1 órán keresztül!

 

Köret tippek

Ebben a karácsonyi ponty receptben az is csodás, hogy sokféle köretet kínálhatunk mellé. Ha könnyed, kevésbé eltelítő élményt szeretnénk adni vendégeinknek, készítsünk mellé egy friss kevert salátát. Ehhez csak jégsalátára, koktélparadicsomra, olívaolajra és egy kis citromra lesz szükségünk. Ha valami extrábbat tennénk az ünnepi asztalra, készíthetünk mellé petrezselymes burgonyát. Ehhez a tuti tippünk, hogy pici teavajon futtassuk meg a friss, apróra vágott petrezselymet, és ebben forgassuk meg a megfőtt burgonyakockákat. Figyeljünk, mert a vaj könnyen leég! Vagy akár vegyíthetjük is a kettőt, és tálalhatunk krumplisalátát, megfőtt krumpliból, dinsztelt lilahagymából, olívaolajból és citromból összekeverve. Bármilyen köretet is választunk, citrom mindenképp legyen az összetevők között vagy a dresszingben, ugyanis kiválóan illik a hal ízvilágához!

Megjelenítette: Receptműhely