Rámen recept – különlegesség a felkelő nap országából

2019. 09. 12.
comment 0 komment
A rámen egy híres japán leves, amelynek kötelező kelléke a speciális tészta és a húsból vagy halból készült alaplé. Eredete egyébként a mai napig vitatott: egyesek Kínához kötik, míg mások Japánhoz. Egy biztos, Kelet-Ázsia méltán ismert különlegessége, amit mindenképp meg kell kóstolnunk egyszer!A gasztronómia világában szerzett népszerűsége a második világháború utánra tehető. Mondák szerint a frontról hazatérő, japán katonák mély ismeretet szereztek a kínai konyhában, és ez a tudás nagyban hozzájárultak a rámen robbanásszerű ismertségéhez. A végső lökést az instant tészta feltalálása adta, hiszen így bárki könnyedén elkészíthette otthon ezt a keleti-ázsiai finomságot.Mivel eredete tisztázatlan, számtalan változatban létezik a rámen, attól függ, épp melyik ország, melyik régiójában járunk. Csak két alapanyag állandó benne: a tészta és az alaplé, a többi összetevő esetében a helyi ízek és ízlések dominálnak.

Az igazi rámen készítésének titkai

 

Bár a leves elkészítése igazán könnyű, sok apróságon múlik a tökéletes ízélmény. Most megmutatjuk, mire érdemes mindenképp figyelni, illetve hogyan játszhatunk velük.

 

Tészta

Általában búzalisztből készül, só, víz, kanszui (lúgos ásványvíz) hozzáadásával. A kanszuiban található foszforsavtól kapja a tészta a jellegzetes sárgás árnyalatát. Szokták néha a vizet tojással is helyettesíteni, de ez elég ritka.

Ha nincs kedvünk otthon a tésztagyúrással bajlódni, használhatunk instant tésztát is – ezt számos boltban könnyen beszerezhető nálunk.

A tészta formája általában egyenes vagy hullámos, vékony vagy vaskos is lehet. A friss, házilag készített tésztát hivatalosan 24 órán belül el kell fogyasztani, különben elszíneződik.

 

Alaplevek

Két féle alaplevet különböztetünk meg: húsból (csirke, sertés, marha) és halból készültet. Az alaplevek esetében 4 fő változat segíti megtalálni az ízlésünkhöz leginkább illő alapot:

 1. Shoyu rámen: ezt főként csirkéből készítik, és szójaszósszal fűszerezik, emiatt bár tiszta, átlátszó, de barnás színű lesz a leves.
 2. Shio rámen: jelentése sós. A négy verzió közül ez a legrégebbi, és halból készül. Színe sápadt és világos.
 3. Miso rámen: a rámenek legfiatalabb testvére, legtöbb esetben csirkéből vagy halból készül. Állaga jellegzetesen sűrű és tartalmas, tetejére előszeretettel tesznek olyan egyéb feltéteket, mint tojást.
 4. Karé: Ez a változat curry levesből készül, disznó csontok kifőzésével.

 

Ízesítések, Feltétek

Mivel számtalan változatban létezik a rámen, és országon belül is különböző verziói találhatók régiónként, egységes ízesítése és feltétei nincsenek. Bár a ráment mesterien készítők úgy tartják, egy jól elkészített alapléhez bármilyen feltétet rakhatunk, a leggyakrabban ezeket használják:

 • Csású (szeletelt, pirított sertéshús)
 • Zöldhagyma
 • Fűszeres, főtt tojás
 • Babpaszta (főleg misonál)
 • Menma (fermentált bambuszdarabok)
 • Kakuni (pirított sertéshúskockák)
 • Nori (szárított tengeri moszat)
 • Narutomaki (formázott halkrém)
 • Kukorica
 • Vaj

A legtöbb rámenre szórva biztosan találunk húsfalatokat, zöldhagymát, tojást és vajat. A többi felsorolt összetevő használata attól függ, milyen változatot készítünk, és mit szeretünk leginkább.

 

Elkészítés

Nézzünk egy szuper rámen receptet!

 

Először vegyünk 1 liter marhahús alaplevet. Ízesítsük szójaszósszal és Knorr levesalappal, így egy igazán pikáns, sós jellegű alapot kapunk a csodálatos rámenünkhöz.

A maradék szójaszószt felhasználhatjuk a kacsamell fűszerezéséhez (ez a hús fog az alaplevünkbe menni). Legalább 20 percig hagyjuk állni a szószban, hogy minden rostja alaposan magába szívja a sós levet. A pácolás után süssük ki a kacsamelleket, de csak addig, míg a közepük rózsaszín marad.


Folytassuk a zöldségek felszeletelésével. Vágjuk csíkokra a laskagombát, főzzük bele a levesbe. A zöldbaboknak távolítsuk el a végeit, és külön, sós vízben puhítsuk meg őket.

Ez alatt a káposztát aprítsuk vékony csíkokra.

Kész is a leves, már csak 4 tálba kell elosztanunk egyenlő arányban az alapanyagokat, majd nyakon önteni a forró alaplevesünkkel. 

Megjelenítette: Receptműhely