Az igazi rámen készítésének titkai
Bár a leves elkészítése igazán könnyű, sok apróságon múlik a tökéletes ízélmény. Most megmutatjuk, mire érdemes mindenképp figyelni, illetve hogyan játszhatunk velük.
Tészta
Általában búzalisztből készül, só, víz, kanszui (lúgos ásványvíz) hozzáadásával. A kanszuiban található foszforsavtól kapja a tészta a jellegzetes sárgás árnyalatát. Szokták néha a vizet tojással is helyettesíteni, de ez elég ritka.
Ha nincs kedvünk otthon a tésztagyúrással bajlódni, használhatunk instant tésztát is – ezt számos boltban könnyen beszerezhető nálunk.
A tészta formája általában egyenes vagy hullámos, vékony vagy vaskos is lehet. A friss, házilag készített tésztát hivatalosan 24 órán belül el kell fogyasztani, különben elszíneződik.
Alaplevek
Két féle alaplevet különböztetünk meg: húsból (csirke, sertés, marha) és halból készültet. Az alaplevek esetében 4 fő változat segíti megtalálni az ízlésünkhöz leginkább illő alapot:
Ízesítések, Feltétek
Mivel számtalan változatban létezik a rámen, és országon belül is különböző verziói találhatók régiónként, egységes ízesítése és feltétei nincsenek. Bár a ráment mesterien készítők úgy tartják, egy jól elkészített alapléhez bármilyen feltétet rakhatunk, a leggyakrabban ezeket használják:
A legtöbb rámenre szórva biztosan találunk húsfalatokat, zöldhagymát, tojást és vajat. A többi felsorolt összetevő használata attól függ, milyen változatot készítünk, és mit szeretünk leginkább.
Elkészítés
Nézzünk egy szuper rámen receptet!
Először vegyünk 1 liter marhahús alaplevet. Ízesítsük szójaszósszal és Knorr levesalappal, így egy igazán pikáns, sós jellegű alapot kapunk a csodálatos rámenünkhöz.
A maradék szójaszószt felhasználhatjuk a kacsamell fűszerezéséhez (ez a hús fog az alaplevünkbe menni). Legalább 20 percig hagyjuk állni a szószban, hogy minden rostja alaposan magába szívja a sós levet. A pácolás után süssük ki a kacsamelleket, de csak addig, míg a közepük rózsaszín marad.
Folytassuk a zöldségek felszeletelésével. Vágjuk csíkokra a laskagombát, főzzük bele a levesbe. A zöldbaboknak távolítsuk el a végeit, és külön, sós vízben puhítsuk meg őket.
Ez alatt a káposztát aprítsuk vékony csíkokra.
Kész is a leves, már csak 4 tálba kell elosztanunk egyenlő arányban az alapanyagokat, majd nyakon önteni a forró alaplevesünkkel.