Rama Laktózmentes sütőmargarin

2017. 10. 19.
comment 0 komment
Mivel süenek finom süteményt a vegánok és a laktózérzékenyek? Meglepnéd a családodat vagy a

Mivel süssenek finom süteményt a vegánok és a laktózérzékenyek?

Meglepnéd a családodat vagy a barátaidat egy nagy tál igazi, házias süteménnyel, de van köztük laktózérzékeny, tejfehérje-allergiás vagy vegán? Jól tudjuk, hogy ők nem csak vajat, de számos sütőmargarint sem fogyaszthatnak, de mostantól már számukra is elérhető az ideális megoldás, a Rama Laktózmentes sütőmargarin. Ezután egy finom, laktózmentes és vegán süteményhez sem kell indok, csak szeretet és az új Rama Laktózmentes sütőmargarin.

Napjainkban mind több ember számára fontos, hogy kizárólag növényi eredetű élelmiszert fogyasszon, és egyre többen vannak azok is, akik tejfehérje-allergiájuk, laktózérzékenységük vagy saját elhatározásuk miatt a tej- és tejszármazék-mentes termékeket keresik. Számukra fejlesztette ki az Unilever a Rama Laktózmentes sütőmargarint, amely a cég első vegán sütőmargarinja Magyarországon. A Rama Laktózmentes sütőmargarin kizárólag növényi alapanyagokból készül, és nem tartalmaz tartósítószert sem.

A laktózmentes és vegán élelmiszerek növekvő népszerűsége nem csupán divat, hanem egészség- és egyben környezettudatos választás is. A Rama Laktózmentes sütőmargarin többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag repce- és napraforgóolaj felhasználásával készül, állati eredetű összetevőket (azaz állati eredetű D vitamint vagy zsírt, tejet és tejszármazékokat) nem tartalmaz. A repceolaj kiváló omega-3 forrás, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin és omega-6 zsírsav-tartalommal rendelkezik. Az, hogy a Rama Laktózmentes sütőmargarin nélkülözi az állati eredetű összetevőket, nem csak a vegán, de a környezettudatos vásárlók számára is vonzó választási szempont, hiszen a nagyüzemi állattartás környezeti lábnyoma közismerten nagyobb, mint a növénytermesztésé.

A laktózérzékenység globális probléma, de nem mindenhol jelent ugyanakkora gondot. Az afrikai és ázsiai népcsoportok között akár 90 százalékos előfordulási aránnyal is találkozhatunk, míg Európában az északi országokban a legkevésbé, a déliekben pedig a leginkább elterjedt.[1] Magyarországon a felnőtt lakosság közel egyharmadánál okoz már kis mennyiségű tejtermék fogyasztása is emésztési panaszokat, míg a Nielsen 2016-os kutatása szerint a magyar családok ötödében van olyan, aki laktóz-intoleranciával, illetve tejfehérje-allergiával él. A laktózérzékenység lényegében a tejcukor emésztésének zavara, amit a laktáz enzim hiánya vagy túlzottan alacsony mennyisége vált ki. Ebben az esetben a tejcukor bontatlanul halad végig a bélrendszeren, majd a vastagbélben megtalálható, normál bélflórát alkotó baktériumok bontják el. E nemkívánatos emésztési folyamat eredménye a puffadás és a görcsös hasi fájdalom. A tejfehérje-allergia az egyik legelterjedtebb ételallergiának számít Magyarországon, tünetei között bőrkiütések, bélrendszeri és légzőszervi panaszok is előfordulhatnak. A laktózérzékenyek számára kétféle megoldás kínálkozik: vagy laktáz enzim tartalmú tablettával pótolják a hiányzó enzimeket, vagy olyan igazoltan laktózmentes termékeket választanak, mint amilyen a Rama Laktózmentes sütőmargarin. Ez a margarin a tejfehérje-allergiások számára is megfelelő választás, hiszen az ételallergiák egyetlen kezelési módja a tüneteket kiváltó táplálék elhagyása az étrendből.

Laktózmentes receptötletekért keresse fel a receptműhely oldalát!

 

Narancsos étcsokoládés madleine

 

Csokis cukkinis muffin

 

Sütőtökös puffancs

 

Sörös perec

 

 

Céklás csokoládés sütemény

 

 

[1] MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 8. évfolyam, 4. szám – 2015. április

Megjelenítette: Receptműhely