Számomra az ősz a legjobb évszak arra, hogy kreativitásom a konyhában gyakoroljam. Először is az ősz bővelkedik zöldségekben: tök, padlizsán, brokkoli, és gyökér zöldségek. Rengeteg féléből válogathatunk. Másodsorban pedig szeretem ilyenkor a konyha melegét, egyszerűségét, és az ősz finom illatait. Örömmel töltök akár órákat a konyhában, hogy a szeretteimnek főzzek. Gyakran előfordul, hogy a bőséges őszi terméstől inspirálva új ételeket fedezek fel, és újításokat vezetek be. Különösen szeretek ilyenkor mindenféle rakott zöldséget készíteni. Nagyszerű abból a szempontból, hogy kis idő alatt összerakható, és amikor a sütőben sül, van időm elkészíteni még egy finom salátát is. Nagyszerű illatok áradnak a konyhából, amelyek az asztalhoz hívogatnak.

Ma néhány rakott zöldséget készítünk. Csak kicsit merülünk el benne, mert ez egy hatalmas téma. Előételnek próbáljuk ki a rakott krumplit paprikával, tejszínes szósszal. Fenséges. :)



Azon tűnődtem, hogy még milyen ételt ajánlanék. A kedvenc padlizsános receptem mellett döntöttem. Finom padlizsán tekercsek, sajtos töltelékkel. Akik valami tartalmasabbra vágynak a receptben szereplő ricottánál, azok helyettesíthetik darált hússal, amit előzőleg kevés paradicsom szószban párolunk meg. Ha már itt tartunk, egy tanács a rakott zöldségbe szánt darált hússal kapcsolatban: mindig pirítsuk meg egy serpenyőben a szósszal vagy fűszerekkel keverve, mielőtt hozzáadnánk a rakott zöldséghez.
Padlizsán tekercsek sajttal és paradicsom szósszal:

8 fő részére
Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy padlizsán (kb. 1.5 kg), hosszában szeletelve
- 1 üveg Knorr Bolognai mártás
- 1 tojás
- 500 g ricotta vagy túró
- 1 kk szárított oregánó
- 200 g reszelt mozzarella sajt
- 100 g parmezán vagy más kemény sajt

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 ° C-ra. Kenjük meg egy kis olíva olajjal a padlizsán szeleteket. Fektessük őket egy tepsire, és tegyük a sütőbe.( Valószínűleg 2 tepsire lesz szükség.) Grillezhetjük is. Sütés közben fordítsuk meg a padlizsán szeleteket. Akkor van kész a padlizsán, amikor megpuhul, és kissé barna színt kap. Ez kb. 15-20 percet igényel. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni. Ezalatt készítsük el a nagyszerű tölteléket a tekercsekhez. Keverjük össze a ricottát a felvert tojással, az oregánóval és kb a fele mozzarellával. Ízesítsük sóval, borssal. Az oregánó helyett adhatunk hozzá apróra vágott petrezselyem zöldet vagy bazsalikomot. Az edény aljára tegyünk egy vékony réteg paradicsom szószt. Készítsük el a tekercseket úgy, hogy 3 evőkanálnyi sajtos tölteléket teszünk a padlizsán szeletek egyik végébe. Tekerjük fel és tegyük az edénybe. Rendezzük el a padlizsán tekercseket közel egymáshoz. Ez után oszlassuk el egyenletesen a maradék szószt a tekercseken. Szórjuk meg a maradék sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe kb. 200 ° C fokra, 25-30 percre. A sajt ezalatt aranybarnára sül.

A ricottát keverhetjük például kecske sajttal is fele-fele arányban. Ezzel a módszerrel új ízkombinációkat fedezhetünk fel. Ne féljünk kísérletezni.