Patisszon, a tök kistestvére.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Az ősz királynője a sütőtök, de ott van mellette egy másik kedvenc, a már nyáron is érő finom,

Az ősz királynője a sütőtök, de ott van mellette egy másik kedvenc, a már nyáron is érő finom, zsenge patisszon. Nálunk leginkább a halványzöld változatai a legismertebbek, de vannak egészen élénk színű sárga- és zöld fajták is. Ízük kissé semleges, lágy, semmiképpen sem tolakodó. A legfiatalabb példányokat akár hámozás nélkül is fogyaszthatjuk. A patisszont kiválóan lehet tölteni is. A konyha őszi hangulatú dekorációjához is mutatós elem lehet.

A savanyúságként eltett patisszonnak különlegesen finom, ropogós marad a húsa. Kifejezetten illik akár meleg, akár hideg húsok és felvágottak mellé.

Nézzünk meg egy nagyon egyszerűen elkészíthető receptet. A gyönyörű, színes patisszonok fantasztikusan jól mutatnak majd az üvegekben a konyhapolcon. A szürke és mélabús telet is derűssé teszik:-)

Ecetes patisszon

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 8 üveghez

  • 30-40 db bébi patisszon
  • 1 nagy sárgarépa
  • 2 fejhagyma
  • 8 szem szegfűbors
  • 8 kis babérlevél
  • 8 szem fekete bors
  • 8 szem szegfűszeg
  • 8 gerezd fokhagyma
  • Egy darab tisztított torma
  • 2 dl ecet
  • 8 lapos evőkanál cukor
  • 1 evőkanál Knorr Delikát
  • 2 liter víz

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet az ecettel, cukorral és a Delikáttal. Adjuk hozzá a fűszereket (szegfűbors, bors, babérlevél, szegfűszeg), egy-egy gerezd fokhagymát, pár szelet sárgarépát, hagymát és tormát. A befőttesüvegekbe tett patisszont öntsük föl a cukros, ecetes, delikátos forró vízzel. Szorosan zárjuk le, majd egy nagy fazékban, forró vízfürdőben, lassú tűzön 20-25 percig pasztörizáljuk.

Ez az édeskés, savanykás patisszon kiváló kiegészítője nehezebb húsételeknek, pörkölteknek.

Győződjetek meg Ti is róla!

Megjelenítette: Receptműhely