Őszi vadon termő gombák: vargányás rizottó.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Egy jó gombás rizottóhoz kétségtelenül a legmegfelelőbb évszak az ősz.

Egy jó gombás rizottóhoz kétségtelenül a legmegfelelőbb évszak az ősz. A gombát szedhetjük magunk is, ha van időnk és lehetőségünk rá. No persze egy kis szakértelem sem árt. A vadon szedett gombákat mindig nézessük meg gombaszakértővel!

Ám ha nincs kedvünk, vagy lehetőségünk, akkor piacokon, de egyes boltokban is hozzájuthatunk. A vadon termett gombáknak nagyon gazdag, erőteljes az ízük a megszokott fehér csiperkéhez képest, így nem kell belőlük sokat vásárolni.

Most egy igazán egyszerű és finom gombás rizottó receptet osztunk meg veletek:

Vargányás rizottó

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg arborió rizs, vagy más rizottó rizs
  • 2 db Knorr Tyúkhúsleves kocka
  • 10 dkg vargánya
  • 5 dkg mogyoróhagyma, vagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 szál friss zsálya
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg Rama Vajas Íz
  • 100 ml 30%-os tejszín
  • 100g reszelt parmezán sajt
  • 50 ml olívaolaj

Elkészítés:

Oldjuk fel a kockákat 1 liter forró vízben és tartsuk továbbra is forrón. A mogyoróhagymát vágjuk finomra, a gombát alaposan tisztítsuk meg egy kenőtollal, de ne mossuk meg. Vágjuk szeletekre. Forrósítsunk fel egy széles aljú lábosban olívaolajat, majd pirítsuk meg rajta a mogyoróhagymát, fokhagymát és a gombát. Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk üvegesre. A fűszernövényeket kössük csokorba egy cérnával és adjuk a rizshez a babérlevéllel együtt. Majd öntsük hozzá a fehérbort és forraljuk el a rizsen. Ezután adjunk hozzá egy merőkanál forró levest és a Rama Vajas Íz felét. Merőkanalanként adjuk hozzá a forró levest, hogy a rizs folyamatosan szaftos maradjon és párolódjon. Kevergetve folytassuk addig, míg el nem fogy az összes levesünk. A végén vegyük ki a fűszercsokrot és adjuk hozzá a tejszínt, a maradék Rama Vajas Ízt és a parmezánt. Jól keverjük el és hagyjuk állni 1-2 percig. Figyeljünk arra, hogy a jó rizottó krémes és enyhén folyós.

Jó étvágyat kívánunk!

Megjelenítette: Receptműhely