Omlós bejgli titka, így lesz tökéletes a tészta

2019. 11. 14.
comment 0 komment
A klasszikus karácsonyi desszertek között is a király! Gyökerei hosszú időkre nyúlnak vissza, nevét Németországban kapta a beugen (meghajlít) szóból, ugyanis szeletekre vágva egy hajlított patkó alakzatot tár elénk a sütemény. Magyarul a bejglin túl mákos vagy diós tekercsnek is szokták hívni, de sokszor találkozhatunk a helytelenül használt beigli megnevezéssel is.Ma már nincs karácsony bejgli nélkül, minden házban kötelező ünnepi kellék lett. Ám valljuk be, a nagyi receptjével egy sem vetélkedhet! Hisz annak van egy titkos összetevője: a mérhetetlen mennyiségű szeretet és odaadás. Bár ez az alkotóelem nem vásárolható meg a boltban, mutatunk néhány szuper receptet és adunk pár extra ötletet, amellyel szuper bejglit varázsolhatunk a karácsonyi asztalra.

Hol volt, hol nem volt: a bejgli eredete

 

Egyes források az örményekhez kötik a bejgli eredetét, míg mások Sziléziához. Pontos „kalácsfát” nem lehetséges felrajzolni, de azt tudjuk, mi az osztrákokon keresztül ismertük meg a 19. század második felében. Ma a bejgli már hungarikumnak, és kihagyhatatlan karácsonyi süteménynek számít, főleg diós és mákos töltelékkel. Azt tudod, milyen szimbolikus jelentés áll a két töltelék között? A régi hagyomány szerint a dió a rontástól óvta meg az embereket, a mák pedig bőséget hozott a ház lakóira. Szóval, ha biztosra akarsz menni, idén karácsonykor a hagyományos bejgli mindkét változatát megsütöd!  

 

Mi a tökéletes karácsonyi bejgli titka?

 

A tökéletes bejgli márványos, enyhén repedezett és fényes kérgű, de mit kell tennünk, hogy ilyen legyen a miénk is? Csak keverjünk össze egy egész tojást és két tojássárgáját, és verjük fel őket jó alaposan. Ezzel kenjük be sütés előtt a bejgli tetejét, és hagyjuk rászáradni a süteményre. Amint megszáradt, kenjük be még egyszer felvert tojásfehérjével, és mehet is a sütőbe szép aranybarnára pirulni!

 

Fedezd fel a bejgli új útjait

 

A gasztronómia területére jellemző forradalmi megújulások bőséges és élménydús kavalkádja elérte a bejgliket is. Bár a kezdetekben csak diós és mákos verzióban sütötték nagymamáink – természetesen a saját kezükkel darált mákkal és tördelt dióval – mára már különlegesebb módon is töltik ezt a patkó alapú csodasüteményt. Kedvelt lett az aszalt szilva és sárgabarack, a marcipán és a nutella-banán felettébb édes kombinációja is, de találkozhatunk a hagyományos és az új ízek varázslatos fúziójával is, mint meggyes-mákos, almás-diós. A mi tuti tippünk, ha extrább vágyaid vannak: gesztenyés-szilvás, esetleg káposztás.  

 

Mi a helyzet az ételérzékenyekkel, allergiásokkal?

 

Az ételérzékenyeknek sem kell lemondaniuk az autentikus karácsonyi bejglizésről, hiszen ma már számos alakbarát verziója is létezik. Elkészíthetjük laktózmentesen is, illetve alternatív liszttel a gluténérzékenyeknek is kedvezhetünk.

 

Akkor sem kell kétségbe esni, ha olyan vendéget várunk, aki allergiás a diófélékre. Számos újhullámos bejgli recept közül válogathatunk – ahogy már fentebb is írtuk –, diós töltelék helyett például használhatunk aszalványokat, vagy készíthetünk bele saját fejlesztésű, gesztenyés krémet is, csak engedjük szabadjára fantáziánkat!

 

Ha fogyókúrázó vendégeinknek is szeretnénk kedvezni, a hagyományos búzalisztet váltsuk le alternatív változatokra (például teljeskiőrlésű, tönköly- vagy zablisztre), és a cukrot helyettesítsük édesítőszerrel (például a természetes alapú steviával).

 

Hogyan védjük meg a túlzott repedéstől?

 

Bár márványosan, picit erezetten szeretjük a bejglinket, azért a mély repedéseknek már nem örülünk túlzottan. Szerencse, hogy ezt könnyen elkerülhetjük, csak néhány alapszabályt kell betartanunk hozzá. A legfontosabb, hogy ne tegyük a bejglinket se túl meleg, se túl alacsony hőmérsékletű sütőbe, mert vagy hamar megkapa, vagy túlkelesztheti a tésztát. Egy jó taktika az is, ha felül egy villával megszurkáljuk a formázott bejglit, így a gőz el tud távozni a süteményből.   

 

Tehát, mire lesz szükségünk mindenképp, ha a bejglisütésre adjuk a fejünket?

  • liszt
  • tojás
  • vaj vagy margarin
  • disznózsír (opcionális, de ettől lett klassz, porhanyós a tészta)
  • porcukor
  • élesztő
  • tej (de ez elhagyható, vagy helyettesíthető növényi tejjel a laktóérzékenyeknek)
  • citrom reszelt héja
  • mazsola
  • darált mák/darált dió/gesztenye/nutella/aszalványok/kakaó

 

Mik a leghasznosabb tippek a tökéletes bejglihez?

  • A lisztet mindig szitáljuk át!
  • A második bekezdésben írtak szerint kenjük be tojással, hogy gyönyörű márványos és csak enyhén repedezett legyen a tészta!
  • Használjunk disznózsírt a vaj/margarin mellé fele-fele arányban!
  • A tésztát bolondítsuk meg egy reszelt citrom- vagy narancshéjjal!
  • Aranybarnára, karamell színűre süssük. Ne hagyjuk „szőkén”, de ne is égessük meg!
Megjelenítette: Receptműhely