Mennyei Itália - A legnépszerűbb olasz tészták

2019. 06. 28.
comment 0 komment
A tészták hazája? Naná, hogy Olaszország! Nagyjából 300-350 fajta olasz tészta létezik, de a pontos számon a történészek is hevesen vitatkoznak. Az autentikus olasz tészta évezredes múlttal rendelkezik, eredete azonban mai napig kétséges. Egyesek Olaszországba teszik gyökereit, mások szerint Marco Polo hozhatta magával a Távol-Keletről, míg egy harmadik tábor inkább arab múltat társít a tésztához. Egy biztos: ma az olasz tészta igazi gasztronómiai katarzist nyújt fogyasztóinak. Az olasz tészták népszerűségüket köszönhetik a játékosan különböző formáiknak és színeiknek, valamint annak a gondosságnak, ahogyan elkészíti őket ez a temperamentumos, mediterrán nép. Olyan ez, mint ahogy a nagyi sütije sose lesz olyan, ha te csinálod… ő a szívének-lelkének legmélyebb és legféltettebb kincseit is belecsempészi.

Az olasz tésztákat alapvetően 5 csoportba lehet sorolni. Megkülönböztetünk hosszú, apró, rövid és töltött tésztákat, valamint szalagtésztákat és tésztalapokat. A rengeteg fajtájú olasz tészta közül a spagetti a legnépszerűbb és leghíresebb – ezen talán meg sem lepődünk. Viszont, van pár meghökkentő tény a tarsolyunkban az olasz tészta gyártásáról! Tudtad, hogy:

  • évente 3,3 millió tonna tésztát gyártanak Olaszországban?
  • 139 tésztagyár üzemel a régióban?
  • délen több tésztát fogyasztanak, mint északon?
  • tájegységenként más lehet ugyannak a tésztának a neve?

Az olasz tésztafajták nem a dizájn kedvéért léteznek megközelítőleg 300-350 féle formában: az olaszok azokat más és más receptekhez ajánlják. Ha azonban felteszed azt a kérdést két törzsgyökeres olasznak, hogy melyik tésztaformához melyik szószt javasolják inkább, akár két napra is ott hagyhatod őket, addig fognak rajta gesztikulálva vitatkozni. Erre a kérdésre egyértelmű válasz nincs, és sajnos mi sem tudunk adni. Ellenben bemutatjuk neked a kategóriák legkedveltebb tésztáit, és recepteket is adunk hozzá! A tökéletes főzési tippeket pedig a bejegyzés végén találod majd.

  1. Hosszú tészták

A hosszú tésztákhoz tartozik minden olyan olasz tészta, amely minimum 250 mm hosszú és körkeresztmetszetű. Őket további két alcsoportra lehet bontani: tömör és lyukas tésztákra. Előbbi a spagettinél vékonyabb, de tömör, míg utóbbi a spagettinél vastagabb, de lyukas a közepén. 

 

Spagetti (olaszul spaghetti)

A tészta nevének jelentése: kicsi spárga. Eredete vitatott, viszont Szicília környékén született róla az első írásos jegyzék. A spagettit általában krémes és darabos mártásokhoz tálalják, de előfordul, hogy csak szimplán olívaolajjal meglocsolva kerül az asztalra. A leghíresebb spagetti ételek közé tartozik a bolognai és a carbonara spagetti.

 

Szélesmetélt (olaszul tagliatelle)

A tagliatelle az olasz tagliare szóból származik, jelentése: vágni. Ez a tésztafajta hosszú, lapos szalagokból áll. Az olaszok általában sűrű, húsokkal dúsított szószokhoz kínálják ezt a fajtát, de a spagettihez hasonlóan van, hogy szimplán bazsalikommal és paradicsommal teszik eléd az asztalra. Mindenképp érdemes kipróbálni a kéksajtos és lazacos-spárgás tagliatelle receptünket.

 

  1. Apró tészták

Az apró tészták méretéről nevük is árulkodok: picik. Ezért legtöbbször levesbetétként vagy köretként funkcionálnak, valamint tésztasalátákba is szívesen teszik az olaszok.

 

Kuszkusz tészta (olaszul cuscus)

A kuszkusz tészta nevének jelentése utal arra, amilyen a kinézete is: apróra zúzni. Elég szabálytalan formájú, és hosszú, fáradtságos munkával készíthető el házilag. Termetéből adódóan nem olyan olasz tésztaételekhez ajánlják, mint a spagettit. Érdemes inkább köretként kínálni, vagy a nyári salátát feldobni vele. Például készíthetsz csirkés-gránátalmás salátát vagy töltött paradicsomot belőle.

 

Kagylótészta (conchigliette rigate)

A tészta olasz neve kagylócskát jelent. A kagylótészta több méretben is kapható, ez a legkisebb közülük. Bár több féle kagyló formájú olasz tészta is létezik, mégis ezt a változatot azonosítjuk a kagylótésztával. Apró tészta révén inkább levesbetétként érdemes használni. Isteni kiegészítője lehet ennek az olaszos zöldséglevesnek vagy tojáslevesnek.

 

  1. Rövid tészták

Azok az olasz tészták tartoznak ebbe a kategóriába, amelyeket extrudálással készítenek, és 2- cm hosszúak mindössze. Közülük is megkülönböztetünk csavart és csőtésztákat.

 

Orsótészta (olaszul fusilli)

Ahogy magyar neve is árulkodik, a tészta olasz neve orsócskát jelent. Készítésében az érdekesség az, hogy kötőtű köré csavarják, attól lesz ilyen szép és szabályos a formája. Ez az egyik olyan olasz tésztafajta, amelyet előszeretettel színeznek is: spenóttal zöldre, tintahal tintájával feketére és céklával pirosra. Ha páratlan receptre vágysz, próbáld ki brokkolis gombaszósszal vagy paradicsomos-juhsajtos változatban.

 

Tollhegy (olaszul penne)

A kreatív módon tollhegy becenevet hordó olasz tészta az egyik legismertebb és legnépszerűbb a spagetti után. Kinézete mögött valós indok lapul: nem csak a dizájn miatt vágják libatoll szerűre, hanem mert így a tészta belső cső része nyitottá válik, és még bőségesebben magába tudja fogadni a mennyei olasz szószokat. A legínycsiklandozóbb penne receptek közé tartozik a puttanesca és az arrabbiata.

 

  1. Töltött tészták

Az olasz töltött tésztákban az a legjobb, hogy csak egy kis szószt és sajtot igényelnek, így őket a legegyszerűbb összedobni. Ez praktikus, ha nincs kedvünk sokat a konyhában szöszmötölni, de akkor is, ha kevés időnk van egy mennyei ételt az asztalra tenni. A töltött tészták mérete és tölteléke is igen változó – engedd szabadjára a fantáziád.

 

Cannelloni

A tészta olasz nevének jelentése utal külsejére: nagy nád. Ebben a tésztában az a legnagyszerűbb, hogy könnyedén, nagy bíbelődések nélkül töltheted meg otthon is. Mindössze annyi a dolgod, hogy tetszőleges tölteléket készítesz, megtömöd vele a tésztacsöveket, felsorakoztatod őket egy tepsibe, ráöntöd a kedvenc szószod, és már mehet is a sütőbe! Tégy egy próbát a spenótos vagy a húsos-kapribogyós változatunkkal!

 

Ravioli

Ez az egyik legismertebb, legimádottabb és az egyik legősibb olasz töltött tészta. Olasz neve mögött a becsomagolni jelentés lakozik. Érdemes kevésbé markáns Ízvilágú szószt választani a raviolihoz, hogy ne nyomja el a töltelék ízét. A hússal töltött tésztákhoz illik a paradicsomos szósz, a sajttal töltöttekhez inkább valamilyen vajas vagy tejszínes változat.

 

  1. Szalagtészták, tésztalapok

Ezekből az olasz tésztatípusokból készülnek az úgynevezett rakottas ételek. Kiválóak arra, hogy egy alapvetően egyszerű ragut feldobjunk velük, hiszen csak olasz tésztalapok közé kell rétegeznünk őket. Mi azért is imádjuk, mert egyszerre van meg bennük a krémes, belső puhaság és a külső roppanósság.   

 

Lasagne

Mondanunk sem kell, hogy a lasagne az egyik leghíresebb tésztalapból készült olasz étel. A tészta maga lapos, széles és téglalap alakú, maximum 1-2 mm vastagságú. Készítésekor érdemes bő szafttal rétegezni, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak a sütés alatt. Ha húst is teszünk a rétegek közé, mindenképp süssük vagy pirítsuk elő – ne nyersen tegyük bele. Nagyszerű recept ez a hagyományos változat, de ha bátrak vagyunk, próbáljuk ki a vegán opciót.

 

Szalagtészta (olaszul fettuccine)

Ez az olasz tésztaféle hasonlít a tagliatellére, csak attól picit szélesebb. Gyakorta kínálják különböző raguval, például marhából készült sugóval vagy hagyományos csirke raguval. Mi pont ezért különlegesebb recepteket ajánlunk most neked: kóstold meg lóbabbal és rukkolával vagy tavaszi zöldségekkel.

 

Trükkök a hamisítatlan olasz tésztához

Végezetül íme néhány trükk, amelyekkel az olasz tésztád a lehető legtökéletesebb lesz:

1. A főzéshez forrásban lévő, sós vizet használj. A tészta 10 dkg-jához 5 dl vízzel számolj a főzéskor!

2. Olajat – a köznépi hiedelemmel ellentétben – semmiképp se tegyél a vízbe. Nem ezzel fogod elkerülni a tészták összeragadását, hanem a megfelelő mennyiségű víz használatával.

3. A főzővízből tegyél el egy keveset, és azzal dúsítsd a szószod.

4. Úgynevezett „al dante” állapotig főzd a tésztát. Ezt onnan fogod tudni, hogy mikor beleharapsz, a közepén még érzed, hogy száraz a tészta.

5.  A tésztát elkészülte után azonnal szűrd le, és forgasd meg a már előre elkészített szószban.

Megjelenítette: Receptműhely