Mi legyen a vacsora? Finomra párolt marhahús szeletek.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Őzel már több időt töltünk otthon, hozabbodnak az esték és az időjárás is segít a főzésben.
Ősszel már több időt töltünk otthon, hosszabbodnak az esték és az időjárás is segít a főzésben. A nyári melegben kinek van kedve felfűteni a lakást? Ahogy csökken a hőmérséklet kint, úgy változik a család étrendje is. Általában ilyenkor több húst eszünk, különösen párolva, szószosan. Nagyon szeretem ezt a fajta főzést. Kényelmes és egyszerű. Egy lábosban alacsony lángon hosszú ideig főtt ragu, vagy pörköltféle az igazi ilyenkor. A klasszikus receptekben sok szeletben párolt hússal találkozhatunk. Ügyeljünk a hús kiválasztására, mert a marhahús minősége nagyon változó, és sok különböző húsrész van, mind más-más tulajdonságokkal. Nem mindegyik húsfajta alkalmas a párolásra. Az biztos azonban, hogy egy jó omlós, szaftos marhahússzelet tökéletes ebéd, vagy vacsora tud lenni.
 

Paradicsomos szószban párolt fartő

4 fő részére

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók:

  • 700 g marha fartő
  • 1 db Knorr Házias Marhahúsleves alap
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

A húst vágjuk szeletekre és enyhén klopfoljuk ki őket. Forrósítsunk fel egy lábost, ha már forró, adjunk hozzá 2-3 ek olajat, majd csak ekkor szórjuk meg a szeleteket kevés sóval, liszttel és pirítsuk át mindkét oldalát.

Az elősütött hússzeleteket vegyük ki, tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsompürét és az oregánót. Pirítsuk egy rövid ideig kevergetve. Tegyük hozzá az átpirított húst. Majd adjuk hozzá a levesalapot és 600 ml forrásban lévő vizet. Forraljuk fel, vegyük le a lángot alacsony, közepesre, és időnként megkeverve pároljuk puhára a húst. Ez az idő a hús minőségétől, vastagságától időben nagyon változhat, de minimum 1 órával érdemes számolni.

Tipp: Próbáljuk ki más szárított fűszerrel is, pl. kakkkfűvel, vagy majorannával

Megjelenítette: Receptműhely