Tüzes szenvedély - ízig-vérig Mexikói ételek

2019. 06. 28.
comment 0 komment
A mexikói ételek tüzességükről, fűszerességükről ismertek a leginkább. Nem csoda hát, hogy Magyarországon is ilyen kedveltek – ízvilágukkal rettentő könnyen tudunk azonosulni a konyhaművészetünk hasonlósága miatt. Biztosan mindenki ismer és valószínűleg kóstolt is már legalább 3 féle mexikói ételt: a burritót, a quesadillát és a tacót.

A mexikói ételek zömének az alapját a kukoricából készült tortilla lap adja: ezeket töltik meg a különböző fűszeres húsokkal, salátákkal és salsákkal. Örömhír az ételérzékenyek számára, hogy több mexikói fogást a glutén- és laktózérzékenyek is megkóstolhatnak! A kukorica tortilla ugyanis nem tartamaz glutént, és a salsák közül is vannak olyanok, amelyek laktózmentesek.

A mexikói gasztronómia szíve-lelke: a salsák

A tüzes mexikói ételek elengedhetetlen kiegészítői a különböző salsák. Ezek az „öntetek” egytől-egyik különleges aromával, pikantériával is finomsággal bírnak. Olyan sokszínűek, hogy bárki könnyedén megtalálja közülük az ízlésének és az aktuális kedvének megfelelőt. A salsákkal találkozhatunk a különböző mexikói ételekben mint szaftosságot adó töltelék, de a méltán ismert nachost is mártogathatjuk bele előételként.

Az egyik legismertebb mexikói salsa a guacamole, amely avokádóból, hagymából, néhány csepp lime levéből, korianderből, sóból és borsból tevődik össze. Hasonló népszerűségnek örvend a chipotle is, az enyhén csípős salsák egyike. Ezt a szószt jalapeno paprikából, hagymából és fokhagymából készítik, majd borssal, oregánóval és köménnyel ízesítik.

A salsák nem csak zöldségekből, gyümölcsökből is készülhetnek. Engedd szabadjára a fantáziád, és alkosd meg a számodra legtökéletesebbet! Inspirációt is találsz hozzá salsa receptjeink között.  

 

A legismertebb mexikói ételek

  1. Burrito

Ez az egyik legismertebb mexikói étel. A tortilla lapot megtöltik babbal, darált hússal, némi salátával, esetleg rizzsel, a végén pedig feltekerik az egészet. Érdemes mellé valamilyen mexikói salsát is fogyasztani, amit ráönthetsz a burrito tetejére, vagy a falatokra egyesével tehetsz belőle.

Népszerűségét annak köszönheti, hogy végtelen mennyiségben lehet variálni a bele való töltelékeket. A darált hús lehet édes, csípős, fűszeres, és készülhet marha- vagy sertéshúsból. A rizst is különböző ízben készítheted: hagyományos, paradicsomos vagy korianderes változatban. A belevaló saláta és zöldség variációkat pedig napestig tudnánk sorolni.

A burritót sokszor kínálják street foodként is: alufóliába csomagolva simán ehető akár állva vagy menet közben is ezt a rettentő gyorsan elkészíthető mexikói csodafogás.

 

  1. Quesadilla

A quesadilla minimálisan hasonlít a burritóhoz, hiszen ezt is tortilla lapba csomagolják. A különbség köztük az, hogy a quesadillát nem feltekerve, és rendszerint kevesebb töltelékkel kerül a tányérra. Először megpirítják a tortilla lap mindkét oldalát, majd ráhelyezik a tölteléket, ketté hajtják, és három egyenlő részre vágják. Emellé is szoktak kínálni salsát, sok helyen még nachost és salátát is. Ha tutit akarsz alkotni, mindenképp így tedd az asztalra te is! 

A quesadillát sokan azért szeretik, mert a kisétkűek is könnyen megbírkóznak vele. Emellett a töltelékkel ebben az esetben is szabadon jászhatunk. Ha otthon készíted – és nem étteremben fogyasztod – csak tőled függ, mi kerül bele.

 

  1. Enchillada

Ez a fogás kvázi a mexikói töltött palacsinta. A burrito unokaöccse is lehetne, hiszen hasonlóan bőséges hozzávalókkal töltik meg és tekerik fel. Viszont az enchilladát ezután nyakon öntik chili paprikából és paradicsomból készült szósszal, illetve megszórják reszelt sajttal, és megpirítják az egészet sütőben.

Ezt a mexikói ételt azoknak ajánljuk, akik szeretik még extra sajttal megszórni az ételeiket, vagy odáig vannak a kívül roppanós, belül omlós falatokért.

 

  1. Taco

A tacót a quesadillához hasonlóan félbehajtva tálalják a már megszokott, végtelenségig variálható töltelékekkel. Annyi a különbség köztük, hogy a taco tortilla lapját nem pirítják meg először, és sokkal vastagabban töltik meg, mint a quesadillát. A mexikóiak emellé is gyakran kínálnak quacamolét vagy paradicsomos salsát.

Tálalása miatt ez a mexikói étel nem street foodnak lett teremtve. Inkább otthon az asztalnál ülve, vagy étteremben fogyasszuk.

 

  1. Fajitas

A legismertebb mexikói ételek közül a fajitas kakukktojás, ugyanis ez egy „csináld magad” fogás. Forró, még sercegő serpenyőben kerül eléd a grillezett hús, hagyma és paprika variáció. Gyakorta kínálnak mellé rizst és különböző salsákat, majd ezt az egészet te töltöd bele egy tortilla lapba. Igazán frissítő, szenvedélyesen finom élményt nyújt a fogyasztása!

 

Öblítsünk tequilával!

Szóval, ha tüzes és emlékezetes étkezésre vágyunk, mindenképp mexikóit készítsünk. Ez tipikusan az az étel, amely ízére nagyon könnyű rákapni. Kevés hozzávalóval gyorsan elkészíthető, kedvünkre variálhatjuk a töltelékeket és salsákat mellé, és garantáltan jól lakunk bármelyik változattal.

Bármelyik fogást egy autentikus, mexikói eredetű itallal, a tequilával koronázhatjuk tökéletesre. A mexikóiak ezt általában kísérő nélkül isszák, de nálunk Európában sóval és citrommal kínálva terjedt el a fogyasztása. A tequilát egyébként úgy készítik, hogy kék agávé tövéből erjesztik és párolják. Nevét pedig arról a városkáról kapta, ahonnan származik. Az alkoholartalma általában 40% körül van. Mindenképp mértékkel és felelőséggel fogyasszuk!

Megjelenítette: Receptműhely