Lazac, ahogy a Távol-Keleten szeretik.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
A fri lazacfilé, vagy lazacpatkó tökéletes vacsora ötlet, pláne, ha nincs sok időnk vacsorát
A friss lazacfilé, vagy lazacpatkó tökéletes vacsora ötlet, pláne, ha nincs sok időnk vacsorát készíteni. A finom, szaftos, zamatos lazac hamar elkészül, de óvatosan bánjunk vele, ki ne szárítsuk!
 

A lazachoz nagyon illenek a különböző fűszerek, legyen az olasz bazsalikom, kakukkfű, vagy rozmaring, de készíthetjük keleti fűszerekkel, korianderrel, chilivel, lime-mal, gyömbérrel, citromfűvel.

És ki az, aki ne ismerné a svéd változatot kaporral, cukorral, citromlével, akár egy kis vodkával? A lazac jellegzetes, különleges íze mindig megmarad, bármilyen változatban is készítjük.

Ma egy thai-jellegű lazacreceptet mutatunk meg nektek. Kínáljuk jázmin, vagy basmati rizzsel. A receptben használt különleges, keleti szószok minden nagyobb szupermarketben megtalálhatók.

 

Thai lazac

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók:

  • 2-3 db lazac steak patkó
  • 4 evőkanál osztriga szósz
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál thai halszósz
  • 2 evőkanál friss lime lé
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 chili paprika vagy 1 teáskanál chili pehely ízlés szerint
  • 3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy lereszelve
  • 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve vagy apróra vágva
  • 2-3 újhagyma, vékony szeletekre vágva

Elkészítési javaslat:

Keverjük össze a szószokat, lime-lét, mézet és chilit. Adjuk hozzá a gyömbért, az újhagyma fehér részét és a fokhagymát. Tegyük a halat egy tálba és alaposan forgassuk át a szószban. Fedjük le az edényt és hűtőben pácoljuk 30 percig.

Tegyük a halat a szósszal együtt tepsibe, vagy hőálló tálba 180 °C-on süssük készre kb. 15-20 perc alatt. Tálaljuk a sütőtál alján összegyűlt szafttal, ízlés szerint megszórhatjuk frissen vágott koriander zölddel. Főzhetünk hozzá rizst, de kínálhatjuk sült tésztával is.

 

Hangulatos vacsorát kívánunk!