Kezdőknek is bátran ajánlott: finom piték, csodás lepények

2016. 09. 05.
comment 0 komment
A tésztatípusok közül az omlós tésztákat szinte elsők között sajátítja el minden sütést kedvelő,

A tésztatípusok közül az omlós tésztákat szinte elsők között sajátítja el minden sütést kedvelő, mivel elkészítésük könnyű, kezdőknek is bátran ajánlott.

 

Az omlós tésztákat alapvetően 3 csoportba sorolhatjuk:

- gyúrt,

- kevert és

- élesztős omlós tészták.

Kevés és alapvetően mindig elérhető, olcsó alapanyagokból készíthetőek (liszt, margarin, porcukor), melyek mellett egyéb kiegészítő összetevők is használhatóak: tojás (egészben, csak a sárgája vagy csak a fehérje), tej, tejszín vagy víz, sütőpor vagy élesztő a lazításhoz, az ízesítéshez pedig vaníliás cukor, citromhéj, olajos magvak, kakaópor, fahéj. Ezek fajtája és mennyisége fogja aztán meghatározni, hogy milyen omlós tésztafajtát készítünk.

A piték és lepények leginkább gyúrt omlós tésztából készülnek, a töltelékeket is figyelembe véve rengeteg változatban. Nagyon jól variálhatók, ráadásul a tésztát akár egy nappal előre is begyúrhatjuk, hűtőben tárolhatjuk. Így frissen és gyorsan készülhet kedvenc süteményünk.

 

Sokféle gyúrt omlós tészta recept létezik, így mi most kiindulásnak az alapreceptet adjuk meg:

- Az édes omlós tésztánál a liszt, margarin és porcukor (alapanyagok) aránya 3:2:1. Tehát pl. 300g liszt, 200g Rama Vajas Íz és 100g porcukor. Ehhez gyúrunk még hozzá 2 tojás sárgáját, vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat.

- A sós omlós tészták esetében a liszt és margarin aránya 5:3, tehát pl. 250g liszt, 150g margarin, melyhez sót, 1 tojássárgát és 1 evőkanál hideg vizet vagy tejszínt adunk.

 

A tésztakészítésnél érdemes az alábbiakra mindig odafigyelni:

- Mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk.

- Először a lisztet és margarint morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a cukrot és a többi hozzávalót, gyúrjuk egyneművé.

- A lehető legkevesebb ideig gyúrjuk a tésztát, használhatunk késes aprítógépet is.

- Tegyük hűtőbe pihentetni, miután összeállt, legalább fél órára.

- Nyújtáskor dolgozzunk gyorsan, és használjunk bőven lisztet, hogy ne ragadjon le a tésztánk.

- A begyúrt tészta 1-2 napig a hűtőben eltartható.

- A formázott tésztát sütés előtt ismét hűtsük le, hűtőben vagy akár fagyasztóban, így nem fog összeugrani sütés közben.

- Néhány pite vagy lepényrecept esetén szükséges a tészta elősütése, hogy megakadályozzuk a tészta töltelék által történő elázását. Ilyenkor használjunk szárazbabot, vagy kerámiából készült sütőnehezéket, melyet a sütőpapírral bélelt, villával megszúrkált tésztára teszünk. Ezt nevezzük vaksütésnek.

- Az omlós tésztákat előmelegített sütőben, 190-200ºC-on sütjük meg.

 

 

Most pedig következzen néhány a finomabbnál finomabb édes és sós pite- és lepényreceptjeinkből:

 

Egyik leghíresebb süteményünk, a Rákóczi-túrós alapja is édes omlós tészta:

 

 

 

Ugyanezt használható ebben a meggyes linzertortában:

 

 

Ebben a rácsos pitében kicsit mások az arányok, de a végeredmény így is fantasztikus, és szinte bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető, vagy akár befőttből is:

 

 

 

A csokoládé bármit különlegessé tehet, mascarponeval és tejszínnel pedig csokoládés pitét készíthetünk:

 

 

 

Egyszerű, de nagyszerű joghurtos pite:

 

 

 

Ebben a gyümölcsös pitében nem a friss, hanem az aszalt gyümölcsök és a lekvárok dominálnak. Így akár télen is elkészíthetjük!

 

 

 

Klasszikus almás lepény, mintha nagymamánk sütötte volna:

 

 

 

A sós lepények is jól variálhatók: készülhet hússal vagy anélkül, vegetáriánus módra. A legjobb, hogy a legfinomabb vasárnapi ebéd vagy hétköznapi vacsora maradéka is újjászülethet egy sós omlós tésztában megsütve.

Nektek vajon melyik a kedvencetek?

 

 

Csirkés Pite

Csemegeuborkás virslitorta

Provanszi paradicsomos pite

Brokkolis pite

Gombás rácsos pite

 

Megjelenítette: Receptműhely