Készüljünk az ünnepekre: karácsonyi főétel receptek

2018. 11. 14.
comment 0 komment
Mindig későn kezdünk ráeszmélni, hogy bizony mindjárt itt az év egyik legimádottabb időszaka, a karácsony. Ilyenkor megnövekszik a receptek és főzési fortélyok iránti keresések szám, ijedtségre azonban nincs okunk, a Receptműhely segítő kezet nyújt minden konyhatündér számára, akinek idén meg kell birkóznia a vendéghadsereggel. Ez a gyűjtemény a hagyományos karácsonyi menüsor mentén halad végig. A töltött káposztán át a halászlén keresztül egészen a sült húsokig ad csupa jó receptet, hogy a vendégek még hetekig a mi karácsonyi menünket emlegessék!Kellemes receptböngészést és ízélményekben gazdag ünnepeket kívánunk!

A karácsony kihagyhatatlan levese: a halászlé

Régi tradíció alapján alakult ki a karácsonyi halevés és annak fontossága, egészen keresztény gyökereinkig nyúlik vissza története. Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, így a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt embereket szimbolizálta. Emellett a magyar néphagyomány szerint a gyorsmozgású hal hasonló haladásra serkenti az új esztendőben az ünnepi asztal köré gyűlt családtagokat, a halpikkelyek pedig bőséget ígérnek a ház lakóinak. Nem hiába tartja a mondás: „Él, mint hal a vízben.” 

Így alakult hát, hogy a halászlé kihagyhatatlan része lett a karácsonyi asztalnak. Nézzünk is néhány fenséges receptet hozzá!

 

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 140"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

 

A karácsonyi asztal főszerepében: a töltött káposzta

A töltött káposzta ünnepi népszerűségének több magyarázata is van. Többek között év végén szokás a nagy disznóvágásokat tartani, így bőséggel van hús és szalonna, amelyeket frissen érdemes felhasználni. Emellett a disznó szimbolizálja a szerencsét is, a babona szerint a disznóhúst fogyasztók számára bőséget hoz a következő év. Sőt az immunrendszerünk fontossága is szerepet játszik ebben, ugyanis a savanyúkáposzta gazdag C-vitaminforrás.

 

Bár töltöttkáposztát imádunk enni, így még három jó indokunk is van rá, szóval mutatjuk a legszuperebb recepteket hozzá!

 

 

Az ’egyszerű, de nagyszerű’ híveinek: a sült húsok

A hús sosem hiányozhat az ünnepi asztalról, amelynek több oka is van. Egyrészt, mert egykor szigorú karácsonyi böjt övezte a szenteste történő vacsorát, a hal kivételével nem ehettek más húst a keresztények. Bár VI. Pál Pápa 1966-ban enyhítette ezt a szigorítást, azóta kárpótlóan, mondhatni bűnös élvezettel fogyasztunk mindenféle sült húst karácsonykor. Másrészt sültet tenni az ünnepi asztalra tuti választás: könnyű és kevés időt, energiát igényel elkészítése, valamint sokféle körettel kínálhatjuk.

Adunk is néhány inspirációt különleges receptjeinken keresztül!

 

A karácsonyi desszertek koronázatlan királynője: a mákos guba

A mák is mágikus jelentéssel bír a magyar néphagyomány szerint, ezért is volt állandó szereplője az ünnepi asztalnak valamilyen formában. E csodás, fekete élelmiszerünk és gyógynövényünk hatalmas bőséget ígér – a babhoz és a borsóhoz hasonlóan -, ezért is fogyasztották elődjeink olyan szeretettel az évnek ebben a szakaszában. A babona mögött az az egyszerű ok áll, hogy a mák gubójában temérdek mag bújik meg – ezt esszük mi is -, emiatt a termékenység és jólét szimbóluma lett.

Meghoztuk a kedved, hogy készíts is idén karácsonykor valamit belőle?

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

 

Hogy ne legyen vége, alább még rentegeg inspiráló karácsonyi recept:

 

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 70"
mood Közepes
thumb_up 2
Megnézem

timer 180"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 110"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

 

Megjelenítette: Receptműhely