Kedvencünk, a karfiol!

2015. 11. 05.
comment 0 komment
A karfiol leginkább ősszel és télen a legjobb. Szezonja, a finom, zamatos nyári zöldségekét követi, már a hidegben. Mikor megcsípi egy kicsit a hideg, akkor igazán ízletes, édes. Imádom ezt a zöldséget, mert rendkívül sokoldalú. Főételek oldalán kitűnő köret, nagyon finom leves alapanyag, sőt önálló főételt is tudunk belőle készíteni. Meleg és hideg ételekben egyaránt kiváló. Sokszor találkozhatunk vele curry-kben, mind a húsos, mind a zöldséges változatokban.

A karfiol nagyon finom sütve, nem igényel sok trükköt. Egy sütőtál, egy kis olíva olaj vagy margarin, kevés Delikát és mehet is a sütőbe. Az íze és állaga a sütés alatt fejlődik, kívülről ropogós, belül krémes lesz, fantasztikus.

Savanyúságnak is rendkívül finom; Angliában a mustáros ecetes változata piccalilli néven ismert, mennyei.

Vásárláskor figyeljünk rá, hogy szép fehér, kemény, egészséges kinézetű legyen a zöldség. Jó, ha rajta vannak még a zöld levelek, így láthatjuk a frissességét.

 
A karfiol elég jól viseli a tárolást. A hűtőben legalább egy hétig tudjuk tárolni. Csak felhasználás előtt mossuk meg.
 
Egy gombás, rakott, tejszínes karfiolt mutatok meg most, remek családi vacsora.

Rakott karfiol gombával

Hozzávalók:

1 karfiol friss vagy fagyasztott, kb. 450 g, virágjaira bontva

1 tasak Knorr Sajtszósz

300 g gomba, szeletelve

200 ml tejszín 20%-os

fél dl víz

2 evőkanál margarin

50 g reszelt sajt

½ teáskanál őrölt szerecsendió

½ csokor apróra vágott petrezselyem

Előkészítés

Forró, sós vízben főzzük roppanósra a karfiolt. Ha fagyasztottat használunk, akkor kövessük a csomagoláson leírtakat. Majd szűrjük le. Forrósítsunk fel serpenyőben margarint. Pirítsuk meg rajta a gombát. Ha kész, tegyük egy hőálló tálba a karfiollal együtt. A megmaradt zsiradékon keverjük el a Knorr Sajtszósz alapot, majd öntsük fel a tejszínnel és kevés vízzel. Ízesítsük a szerecsendióval és újraforrástól számítva, kevergetve forraljuk még egy-két percig. Öntsük a karfiolra. Szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük a sütőbe 180 fokon 5-10 percre. Tálalás előtt közvetlenül szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel.