Karfiol leves, karfiolos tészta.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Egy fárasztó nap után igazán örömet tud szerezni egy ízletes, forró karfiol krémleves. Hosszú, nyirkos téli és őszi estéken gyakran készítem ezt az ételt. Testet-lelket puha takaróként melengető krémleves.

Karfiol krémleves

Elkészítési idő: kb. 40 perc

4-6 adag

Hozzávalók

  • 1 fej friss, vagy fagyasztott karfiol, kb. 1 kg, megmosva, rózsáira bontva
  • 1 evőkanál Rama Vajas Íz
  • 1 fej közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva vagy reszelve
  • 2 db kisebb burgonya, meghámozva és kisebb kockákra vágva
  • 1 liter tyúkhúsleves vagy zöldségleves (2 db Knorr kockából)
  • Frissen őrölt bors
  • 100 ml tejszín
  • 100 g reszelt sajt (ízlésünktől függően)

Elkészítés

Fonnyasszuk meg a hagymát és a fokhagymát az olvasztott margarinon. Vigyázzunk, hogy lehetőség szerint csak üvegesedjen a hagyma, ne színeződjön, mert a leves világos, lágy bézs színben a leggusztusosabb. Adjuk hozzá a burgonyát és a karfiolt. Közepes lángon pároljuk 5-6 percig időnként kevergetve. Adjuk hozzá a húslevest és forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot és főzzük lassú tűzön kb. 20 percig. Mixeljük össze a levest egy botmixerrel, ízlés szerint egy szitán is áttörhetjük, hogy még bársonyosabb állaga legyen. Tálaláskor hintsük meg reszelt sajttal, frissen őrölt borssal.

A karfiol apropóján még egy étel receptjét szeretném megosztani veletek. Segítségével változatosabban tudjátok fogyasztani ezt a kiváló, értékes zöldségfélét. Ebédre és vacsorára is kitűnő fogás.

Karfiolos tészta

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Hozzávalók 2 személyre:

  • 200 g karfiol rózsa
  • 1 csomag Knorr Fix Spagetti Carbonara
  • 2 ek margarin
  • 200 ml tejszín
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanál só
  • 200g koktélparadicsom, félbevágva
  • 200 g kagyló tészta (a kedvenc fajtánkkal helyettesíthetjük)
  • 10-12 szem zöld olíva bogyó

Elkészítés:

Enyhén sós vízben forrázzuk le a karfiolt, majd ebben a vízben a tésztát is megfőzhetjük, annak csomagolásán olvasott javaslat szerint. Eközben egy serpenyőben olvasszuk fel a margarint, pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el benne a Knorr Carbonara alapot. Adjuk hozzá a karfiolt, a tésztát, a felezett paradicsomokat, olajbogyókat. Alaposan keverjük össze és tegyük át egy hőálló tálba. Süssük 190 fokon 10-15 percig. Tálaláskor hintsük meg apróra vágott petrezselyem zölddel.