Karfiol leves, karfiolos tészta.

2015. 11. 05.
comment 0 komment
Egy fárasztó nap után igazán örömet tud szerezni egy ízletes, forró karfiol krémleves.
Egy fárasztó nap után igazán örömet tud szerezni egy ízletes, forró karfiol krémleves. Hosszú, nyirkos téli és őszi estéken gyakran készítem ezt az ételt. Testet-lelket puha takaróként melengető krémleves.

Karfiol krémleves

Elkészítési idő: kb. 40 perc

4-6 adag

Hozzávalók

  • 1 fej friss, vagy fagyasztott karfiol, kb. 1 kg, megmosva, rózsáira bontva
  • 1 evőkanál Rama Vajas Íz
  • 1 fej közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva vagy reszelve
  • 2 db kisebb burgonya, meghámozva és kisebb kockákra vágva
  • 1 liter tyúkhúsleves vagy zöldségleves (2 db Knorr kockából)
  • Frissen őrölt bors
  • 100 ml tejszín
  • 100 g reszelt sajt (ízlésünktől függően)

Elkészítés

Fonnyasszuk meg a hagymát és a fokhagymát az olvasztott margarinon. Vigyázzunk, hogy lehetőség szerint csak üvegesedjen a hagyma, ne színeződjön, mert a leves világos, lágy bézs színben a leggusztusosabb. Adjuk hozzá a burgonyát és a karfiolt. Közepes lángon pároljuk 5-6 percig időnként kevergetve. Adjuk hozzá a húslevest és forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot és főzzük lassú tűzön kb. 20 percig. Mixeljük össze a levest egy botmixerrel, ízlés szerint egy szitán is áttörhetjük, hogy még bársonyosabb állaga legyen. Tálaláskor hintsük meg reszelt sajttal, frissen őrölt borssal.

A karfiol apropóján még egy étel receptjét szeretném megosztani veletek. Segítségével változatosabban tudjátok fogyasztani ezt a kiváló, értékes zöldségfélét. Ebédre és vacsorára is kitűnő fogás.

Karfiolos tészta

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Hozzávalók 2 személyre:

  • 200 g karfiol rózsa
  • 1 csomag Knorr Fix Spagetti Carbonara
  • 2 ek margarin
  • 200 ml tejszín
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanál só
  • 200g koktélparadicsom, félbevágva
  • 200 g kagyló tészta (a kedvenc fajtánkkal helyettesíthetjük)
  • 10-12 szem zöld olíva bogyó

Elkészítés:

Enyhén sós vízben forrázzuk le a karfiolt, majd ebben a vízben a tésztát is megfőzhetjük, annak csomagolásán olvasott javaslat szerint. Eközben egy serpenyőben olvasszuk fel a margarint, pirítsuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el benne a Knorr Carbonara alapot. Adjuk hozzá a karfiolt, a tésztát, a felezett paradicsomokat, olajbogyókat. Alaposan keverjük össze és tegyük át egy hőálló tálba. Süssük 190 fokon 10-15 percig. Tálaláskor hintsük meg apróra vágott petrezselyem zölddel.

Megjelenítette: Receptműhely