Karácsonyi sütik, amiket mindenki imád

2019. 11. 14.
comment 0 komment
Az egész város és minden otthon színes fénybe és csodálatos díszekbe borul, felcsendülnek a szeretetteljes ünnepi dallamok, összegyűl a család apraja-nagyja, körbe üli a finomabbnál finomabb falatokkal teszi asztalt, beszélgetnek, nosztalgiáznak, terveket szőnek. Koronázzuk meg együtt ezt a fantasztikus ünnepi rituálét egy ellenállhatatlan karácsonyi sütivel, ami még hetekig fognak emlegetni a vendégek! Bár sokakat az újítások éltetnek a konyhában is, bevalljuk őszintén, mi az igazi klasszikusok kedvelői vagyunk. Velük megannyi kellemes emlék idéződik fel bennünk: milyen volt a nagyi hókiflije, hogyan sütöttük és díszítettük együtt életünk első mézeskalácsát, na meg az a gyümölcskenyér… De van egy jó hírünk! Ezeket az örök klasszikusokat is meg lehet bolondítani egy-két aprósággal, ha mindenképp kreatívkodni szeretnénk az idei karácsonyi sütinkkel. Mondjuk is, hogyan, olvass tovább!

Gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér az egyik legkedveltebb karácsonyi desszert világszerte, gondoljunk csak az osztrákok és németek Stollenjére vagy az olasz panfortéra. A tipikus egyszerű, de nagyszerű kategória: nagyjából 1 óra alatt mesés desszertet varázsolhatunk az ünnepi asztalra vele. Mesésen finom ízvilágán túl a variálhatósága miatt imádják sokan, hiszen a különböző magvak és aszalványok a végtelenségig kombinálhatók egymással, így akár minden egyes sütésnél a desszert-mennyország egy új szeletét fedezhetjük fel vele.

 

Amellett, hogy kreativitásunkat is kiélhetjük a gyümölcskenyér sütése közben, minden vendég kedvére is tehetünk vele, ha például valamilyen ételérzékenység miatt nem fogyaszthatják a hagyományos változatot. Tésztájához használhatunk alternatív liszteket (például tönköly-, mandula- vagy tökmaglisztet), a cukrot helyettesíthetjük édesítővel (például a természetes alapú steviával), de akár ki is kihagyhatjuk belőle, hiszen az aszalványok elég édessé teszik.

 

A gyümölcskenyér ráadásul a legjobb barátunk lehet, ha az ünnepi sütés-főzés időmenedzsmentjéről van szó, ugyanis akár 1 héttel karácsony előtt is elkészíthetjük, így az aszalványok és magok ízei tökéletesen összeforrnak benne. Ebben az esetben mindenképp vonjuk be csokoládé- vagy cukormázzal, hogy ne száradjon ki a sütemény. Hűtőszekrényben vagy a hideg kamrában is tárolhatjuk fogyasztásig.

 

Minden esetben a sok aszalt gyümölcs és mag teszi színessé. Leggyakrabban mazsolát, aszalt szilvát, aszalt sárga- és őszibarackot szoktak belesütni, de nyugodtan kísérletezhetünk vagányabb ízvilágokkal is, például aszalt meggyel, cseresznyével vagy áfonyával. Ha egzotikusabb élményre vágyunk, az aszalt datolya, füge, papaya, mangó is megér egy próbálkozást. Minél színesebb és változatosabb, annál látványosabb és izgalmasabb lesz a gyümölcskenyerünk.

 

Hókifli

Vigyázat, addiktív desszerttel kanyarodunk rá az ünnepi nosztalgia útra! Gyerekkorunk kedvenc karácsonyi aprósütije a hókifli, mellyel a hóesés fehér csodáját varázsolhatjuk a vendégek elé kifli formába csomagolva. Az ellenállhatatlan ünnepi desszertek kiemelkedő tagja, képtelenség belőle eleget sütni és enni, ugye?

Készítés előtt fontos megkérdeznünk magunktól: szeretnénk-e a nagyink szívvel-lélekkel készített változatát életre kelteni? Ha a válasz igen (és ez a jó válasz, ha a nosztalgia úton haladnánk tovább), akkor a tésztához vaj helyett állati zsírt használjunk, ezzel lesz igazán porhanyós és puha a hókifli. Sokan attól tartanak, hogy emiatt túlságosan állati íze lesz az aprósütinek – egyébként nem, de – ez esetben próbálkozhatunk fele-fele aránnyal kezdetekben.

A gyümölcskenyérhez hasonlóan a hókifli is számos variációban készülhet. A töltelék megválasztásánál nyugodtan szabadjára engedhetjük édes fantáziánkat. Többek között tölthetjük lekvárral a hóiflit, ehhez sűrű állagút használjunk (például szilva-, barack- vagy ribizlilekvárt). A főzött töltelék is nagyszerű választás (például dió vagy mák ízesítésben, a bejglihez hasonlóan), jóval krémesebbé teszi a végeredményt. Ha azonban az újdonság erejét szeretnénk bevetni az ünnepi asztalnál, próbálkozhatunk aszalványokkal, gesztenyével, pudinggal vagy durvára vágott csokoládé darabokkal.

Ha ennyi nem lenne elég, a hókifli ráadásul időspórolás szempontjából a legszuperebb fegyver, amit bevethetünk. Gyorsan elkészíthető, hamar megsül, és légmentesen zárt dobozokban napokig eláll, így akár az ünnepek előtt pár nappal korábban is megsüthetjük.

 

Mézeskalács

A mézeskalács több okból is a szívünk csücske és a karácsony kihagyhatatlan kelléke. Egyszerre lehet a vendégeknek kínált aprósüti és a karácsonyi fa legfőbb, legszínesebb dekorációs eleme. Sütésekor azonnal karácsonyi illat lengi be lakásunk minden szegletét, így már az ünnepek előtt pár nappal varázslatos, békés és meghitt atmoszférát csempészhetünk családunk minden otthon töltött percébe.  

 

Örömteli pillanatokat nem csak csodálatos illatával okozhatunk. Díszítése közben rengeteget mókázhatnak a gyerkőcök és felnőttek. A lurkók életre kelthetik kedvenc mesefiguráikat, mi elmesélhetünk a mézeskalácsokon keresztül egy szórakoztató családi sztorit, de a viccesen félresikerült minták is hangos nevetést válthatnak ki a konyhában.   

 

Az alap mézeskalács elkészítési ideje nagyjából 45 percre tehető, a díszítés sokszínűségétől és bonyolultsági szintjétől függően határ a csillagos ég. Minél több figurát alkotunk, minél több színben és minél többféle díszítőelemmel tesszük egyedivé őket, annál hosszabb időt tölthetünk el együtt a konyhában – de a karácsony nem a minőségi, családdal töltött percekről szól? Úgyhogy kreatív dekorációra fel! Ha az egyszerűbb formák már zsigerből jönnek, fogadd el kihívásunkat, és készíts mézeskalács házikót idén!

 

Mézes krémes

Ha különleges krémes sütik és a klasszikusok menthetetlen imádója vagy, ez a süti lesz a tökéletes választás a karácsonyi menübe. A mézes krémest csak imádni lehet! Omlósan puha, mézes tésztalapjai között sejtelmesen bújik meg a mesésen édes krém, miközben elő-előbújogatva csábít el a rétegek között megbújó baracklekvár. Ha ez mind nem lenne elég, a tetején lévő csokimáz adja meg e negédes sütemény ünnepi koronáját.

 

Bár a fenti recepteknél egy fokkal bonyolultabb és időigényesebb a mézes krémes elkészítése, megéri fáradozni, főleg, hogy megannyi dicséretet zsebelhetünk be az ünnepi asztalt körbe ülő vendégektől. De van egy jó hírünk! Tudtad, hogy minél többet pihenteted, annál puhább lesz a végeredmény? Szóval nyugodtan elkészítheted akár napokkal előre, így egy sütéssel kevesebb vár rád a végső karácsonyi hajrában!

 

Bár a mézes krémes receptje eléggé kőbe vésett (legalábbis nem variálható annyira, mint a fenti sütiké), van azért lehetőségünk picit az ízekkel kísérletezni és különlegesebbet alkotni. Például, ha extrán csokis ízvilágre vágynánk, bolondítsuk meg egy kis kakaóval

Megjelenítette: Receptműhely