Isteni kalácsok – a hagyományostól a különlegesig

2019. 04. 17.
comment 0 komment
A boltok polcain már virítanak a csokinyuszik és -tojások, a járókelők kezeikben barkával szaladgálnak, és mindenki érzi már a húsvéti hosszúhétvége előszelét. Mi is javában óriási lázban égünk, hisz ilyenkor végre találkozik a nagy család, és mennyei falatokat eszünk a hagyományos húsvéti menüsornak köszönhetően. Sokan vendégváró hidegtállal készülnek, másoknál inkább csak főtt tojás és húsvéti sonka kerül az asztalra. Egy biztos, minden házban főszereplő a húsvéti kalács. Legyen az mákos, diós, ostoros, vajas, vagy a klasszikus verzió.

Mindig attól félsz, hogy nem lesz olyan foszlós, mint amilyen a boltban kapható? Pedig képzeld, sokkal finomabbat is tudsz sütni! Csak egy tökéletes, aprólékosan kidolgozott kalács receptre van szükséged hozzá, amit mi most húsvéti tálcán nyújtunk neked. Hát tudsz a sarki közétben csokis vagy karamellás kalácsot venni? Nem bizony!

A kalácsokban – változatos ízviláguk mellett – azt is imádjuk, hogy kedved szerint formázhatod alakjukat. Lehet ovális, kerek, hosszúkás, lyukas közepű, rácsosan kialakított, fonatlan, fonott, de akár szív alakú is. Picit újra gyerekek lehetünk, és játszhatunk a formákkal.

Húsvéti lelkesedésünkben összegyűjtöttük nektek a legpompásabb kalács recepteket, kezdve a hagyományostól az egészen különleges verziókig.

Ha tradicionálisat készítenél | Klasszikus fonott kalács recept

 

Ha nosztalgiáznál | Mazsolás kalács recept

Ha bejgli kedvelő vagy 1. | Mákos kalács recept

Ha bejgli kedvelő vagy 2. | Diós kalács recept

Ha imádod a vadnyugatot | Ostoros kalács recept

Ha csokoládé párti vagy | Csokis kalács recept

Ha mesebeli élményre vágysz | Királynő kalácsa recept

Ha őrülten édes élményt szeretnél | Karamellás, mandulás kalács

 

TIPP:

  1. A kalácsok nem bírják a szélsőséges helyzeteket: mindig szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozz! A kelt tészta meg fogja hálálni.
  2. Ha fennségesen foszlós kalácsot szeretnél, szitáld át a lisztet szűrőn keresztül, és egész tojások helyett csak a sárgáját használd fel a tésztához.
  3. Az élesztőt nem szabad túl forró tejben futtatni. A kézmeleg közeget szereti, mert a fontos élesztőgombák csak így tudnak életre kelni.

 

Megjelenítette: Receptműhely